Osijek
RADIONICA NA VODENICI

Umjesto mobitelom igrali se pucaljkama “na kukuruz i gumice”
Objavljeno 18. lipnja, 2017.

Kako izmamiti djecu van i odmaknuti ih od računala, tableta, mobitela? Odgovor ima Eko udruga Vodenica, koja je protekli vikend zajedno s udrugom Slavonski hrast i Izviđačkim klubom Javor na Vodenici organizirala radionicu izrade pucaljki “na kukuruz i gumice”. Riječ je o nekada omiljenoj, a danas već gotovo potpuno zaboravljenoj igrački.

- Na ideju za ovu radionicu i natjecanje došli smo jer danas djeca jako malo vremena provode na otvorenome, a što želimo promijeniti. Već su na ljetnim praznicima, pa nam se činilo da je sad pravi trenutak da im pokažemo kako su se djeca nekad igrala, a kako se i oni mogu igrati i danas - poručio je Igor Miklavčić - Lija, izviđački instruktor u Slavonskom hrastu.

Koliko je komplicirano i na koji način izraditi i koristiti ovakvu igračku, objasnio je Stanislav Davidović - David, predsjednik Eko udruge Vodenica.

- Da bismo izradili pucaljku, potrebni su nam komad drva određene dužine i kukica, odnosno štipaljka koja drži gumicu. Cijeli je postupak izrade vrlo jednostavan i prilično brz. Igračka funkcionira na način da se zrno kukuruza stavi između gumice te se potom cilja i gađa određena meta - objašnjava Davidović.

Iako se možda na prvu čini kako je ova igra prilično bolna, organizatori kažu je igračkica potpuno neopasna i bezbolna, ali da su za svaki slučaj, kako bi sve prošlo u najboljem redu, naglasili sudionicima da ne smiju pucati jedni u druge, nego samo u mete. Tako su se djeca natjecala u gađanju koluta na Dravi i mrežica. Sudjelovalo je tridesetak dječaka i djevojčica, koji su bili podjednako dobri u gađanju meta. Martina (7) sretna je što je naučila novu igru i bila je jako nestrpljiva doći kući da bi i bratu pokazala kako izraditi pucaljku. J. Pejaković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike