Kultura
VIŠESTRUKO NAGRAĐIVANA HIT-PREDSTAVA

Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, nego postavlja pitanja
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Višestruko nagrađivana hit-predstava Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice Šćeri moja..., mlade spisateljice Maje Todorović u režiji Ane Vukotić, gostovala je na sceni zagrebačkoga HNK.

Drama je temeljena na osobama iz crnogorske povijesti prvih desetljeća 20. st., no povijesna građa samo je polazišna točka za bavljenje aktualnim temama, prije svega položajem žena i njihovom težnjom za slobodom i stjecanjem vlastitoga identiteta. Preko priče o kćeri crnogorskog kneza Nikole predstava kritički i s dozom ironije progovara o patrijarhalnom društvu, postavljajući duboka ljudska pitanja o ljubavi, ustrajnosti i inteligenciji onih šutljivih sudionica povijesnih previranja koje su rijetko protagonisti službeno opisanih politika i sukoba - javljaju iz HNK.

- Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, nego postavlja pitanja. Nije nikakav feministički pamflet, a moja želja bila je potaknuti i žene i muškarce na razmišljanje i preispitivanje odnosa prema ženskom spolu, prije svega ženskoj djeci. Taj je problem i dalje vrlo prisutan u našem društvu, iako se često izbjegava o tom govoriti. Tri točke u naslovu sugeriraju obraćanje kćerima: što im govorimo, što im možemo reći, što bismo im trebali reći... dok ne bude kasno - kaže autorica.

Kostimograf je Leo Kulaš, scenograf Aleksandar Vukotić, skladatelj Aleksadandar Radunović Popaj i koreografkinja Sonja Vukićević. N.Vek.

Možda ste propustili...

PRVI DOBITNIK KOJI NE PIŠE IZVORNO NA NJEMAČKOM JEZIKU

Karahasanu nagrada Franz Nabl

NOVA PREDSTAVA HNK ZADAR - DUGO PUTOVANJE U NOĆ

Ferenčina režira O'Neillovu dramu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVI DOBITNIK KOJI NE PIŠE IZVORNO NA NJEMAČKOM JEZIKU

Karahasanu nagrada Franz Nabl

2

UZ IZLOŽBU VLADE MARTEKA U GALERIJI KAZAMAT

Dokumentarac Gordane Brzović i Kristine Leko "Grupa šestorice autora "

3

NOVA PREDSTAVA HNK ZADAR - DUGO PUTOVANJE U NOĆ

Ferenčina režira O'Neillovu dramu