Kultura
VIŠESTRUKO NAGRAĐIVANA HIT-PREDSTAVA

Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, nego postavlja pitanja
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Višestruko nagrađivana hit-predstava Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice Šćeri moja..., mlade spisateljice Maje Todorović u režiji Ane Vukotić, gostovala je na sceni zagrebačkoga HNK.

Drama je temeljena na osobama iz crnogorske povijesti prvih desetljeća 20. st., no povijesna građa samo je polazišna točka za bavljenje aktualnim temama, prije svega položajem žena i njihovom težnjom za slobodom i stjecanjem vlastitoga identiteta. Preko priče o kćeri crnogorskog kneza Nikole predstava kritički i s dozom ironije progovara o patrijarhalnom društvu, postavljajući duboka ljudska pitanja o ljubavi, ustrajnosti i inteligenciji onih šutljivih sudionica povijesnih previranja koje su rijetko protagonisti službeno opisanih politika i sukoba - javljaju iz HNK.

- Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, nego postavlja pitanja. Nije nikakav feministički pamflet, a moja želja bila je potaknuti i žene i muškarce na razmišljanje i preispitivanje odnosa prema ženskom spolu, prije svega ženskoj djeci. Taj je problem i dalje vrlo prisutan u našem društvu, iako se često izbjegava o tom govoriti. Tri točke u naslovu sugeriraju obraćanje kćerima: što im govorimo, što im možemo reći, što bismo im trebali reći... dok ne bude kasno - kaže autorica.

Kostimograf je Leo Kulaš, scenograf Aleksandar Vukotić, skladatelj Aleksadandar Radunović Popaj i koreografkinja Sonja Vukićević. N.Vek.

Možda ste propustili...

DVOTJEDNI SEMINAR ZAGREBAČKE SLAVISTIČKE ŠKOLE

65 polaznika iz 21 države svijeta

VIŠESTRUKO NAGRAĐIVANA PREDSTAVA BITEF TEATRA

“Novo doba” gostuje na Brijunima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZLOŽBA “ESSEKERSKI TRAGOVI” U MLU

Roth: Ovo je tek smjernica nekim budućim, dubljim istraživanjima na ovu temu

2

“MATIJA I PRIJATELJI”, 30. I 31. KOLOVOZA

Matija Dedić zatvara program Ljetne scene Amadeo

3

“PEČAT” BORNE VUJČIĆA, 20. I 21. KOLOVOZANA VELIKOM BRIJUNU

Ljudske sudbine zapečaćene ideologijom postdemokratskog sistema