Kultura
SIMFONIJSKI KONCERT - ORKESTAR OPERE HNK U PUNOM SJAJU

Tutavac: Beethovenova glazba odgovara mom temperamentu
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Odgovara mom temperamentu i osjećaju glazbe - kratko i jasno maestro Mladen Tutavac, dugogodišnji dirigent osječkoga HNK, pojašnjava zašto je baš Beethovena uvrstio u program Simfonijskoga koncerta HNK u Osijeku. Ako ste propustili prve dvije izvedbe, večeras (19. lipnja, u 20 sati) prigoda je da poslušate kako u punom sjaju zvuče osječki glazbenici, ali i mladi pijanist Ante Blažević (1983.).

Iako i mnoge druge smatra genijalnima, maestro Tutavac ne krije da mu je Ludwig van Beethoven - najdraži skladatelj. Rane se Beethovenove skladbe podudaraju s mogućnostima orkestra kojim ravna, a kojemu kronično nedostaje gudača, stoga se svaki put odlučuju za klasične skladbe, ali ne i kasnije romantičarske autore. Skladatelji poput Mendelsona i Schuberta također su dobri, ali njih za osječki orkestar treba birati s oprezom, upozorava maestro.

Ovakvi su koncerti prigoda da se orkestar pokaže i istakne jer su sve dionice tako profilirane da su vrsta solističkog sviranja.

U operama i operetama, na kojima je najčešće angažiran, orkestar je u svojevrsnom podređenom položaju onomu što se zbiva na sceni, kaže maestro Tutavac.

- Na ovakvim glazbenim događajima snažniji je orkestralni doživljaj, a i prilika je to da dirigent napravi nešto za svoju dušu - dodaje kroz smijeh dirigent.

Jedna od najmanje važnih karakteristika koncerata izvan repertoara je i tzv. popunjavanje malih repertoarnih praznina - priznaje u šali Mladen Tutavac, no važniji je ugođaj koji priušte publici, koja uvijek prepozna ovakve projekte jer je to i njima prilika za uživanje uživo u glazbenim djelima koje nemaju prigodu često čuti u svom gradu.

Na programu koncerta pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca su: L. van Beethoven: Fidelio, Uvertira, F. Liszt: 1. klavirski koncert u Es-duru (Allegro maestoso. Tempo giusto, Quasi Adagio, Allegretto vivace. Allegro animato, Allegro marziale animato), L. van Beethoven: 2. simfonija u D-duru, op. 36 (Adagio molto. Allegro con brio, Larghetto, Sherzo. Allegro, Allegro molto). Prvim se koncertom za klavir i orkestar u Es-duru Franza Liszta publici predstavlja Ante Blažević.

Narcisa VEKIĆ
BLAŽEVIĆ JE VIRTUOZAN KLAVIRIST

- Naš Ante Blažević izvrstan je i virtuozan klavirist. U to sam se uvjerio na koncertu u Muzeju Slavonije, pa sam se odlučio pozvati ga. Franz Liszt njegov je izbor, na koji sam ja rado pristao - pojašnjava Mladen Tutavac, kojemu je ovo 3. simfonijski koncert kojim ravna i na svaki nastoji uključiti nekog od vrsnih mladih glazbenika s naših prostora. Tako je prošle godine solistica bila pijanistica Matea Matić iz Đakova, a godinu prije nje splitska pijanistica Vesna Podrug. Nedavno su uz orkestar nastupili i pobjednici dosadašnjih EPTA-i, a i to je, kaže maestro, nešto u čemu orkestar uživa i može se dokazati.

Liszt

JE IZBOR PIJANISTA ANTE BLAŽEVIĆA

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike