Regija
25 GODINA UDRUGE HVIDR-a SLATINA

Mato Bubaš: HVIDR-a pomaže svim braniteljima i stradalnicima
Objavljeno 17. lipnja, 2017.

SLATINA
Udruga HVIDR-a Slatina 18. lipnja 1992. uvedena je u registar udruga i taj datum određen je kao dan njezina osnivanja, premda je inicijativa pokrenuta dosta ranije. Na prostoru uz nogometno igralište NK Kozice prigodnim je natjecanjima i druženjem obilježena 25. obljetnica osnivanja slatinske HVIDR-e.
Prema riječima aktualnog predsjednika udruge Mate Bubaša, u 25 godina njezina postojanja na čelu HVIDR-e bili su Josip Kuruc, Josip Sertić, Ivan Buta i Drago Sadak.
– HVIDR-a trenutačno broji 150 članova, a maksimalni broj članova bio je 225. Ne smanjuje se broj osoba s ratnim posljedicama, nego se invalidi kad ostvare neka svoja prava koja mogu ostvariti preko HVIDR-e odmaknu od udruge, a ostanu samo oni koji su zainteresirani za rad u njoj. HVIDR-a je dobra kad se rješava stambena problematika, kad se ostvaruju stipendije ili jednokratne pomoći, a čim dobiju iskaznicu za ostvarivanje nekih prava ili beneficija, mnogi jednostavno nestaju iz života udruge. No, koga nema – bez njega se može, i sadašnji broj članova sasvim je dovoljan za rad, kaže Bubaš.
Poznato je da je HVIDR-a jedna od najaktivnija udruga na području grada i Virovitičko-podravske županije, a među braniteljskim udrugama zasigurno je najaktivnija, jer ona organizira razna događanja vezana za Domovinski rat, kao i različite zabavne i kulturne manifestacije.
– HVIDR-a je najuspješnija udruga upravo zato što ima ured s određenim radnim vremenom, jer bez ureda niti jedna udruga ne može funkcionirati. Kroz ured HVIDR-e, koji radi tri puta tjedno od 8 do 12 sati, svakoga radnog dana prođe najmanje deset do petnaest ljudi. Važno je napomenuti da naša udruga ne pomaže samo invalidima Domovinskog rata, nego pomaže svim braniteljima i stradalnicima, svima koji ne znaju kome se obratiti za ostvarenje svojih prava. Onima koji nas financiraju pokušavam objasniti da prestankom rada ureda prestaje i rad udruge. Koliko smo mi kao udruga pomogli braniteljima govori činjenica da je u moja dva mandata u Slatini izgrađena zgrada sa stanovima za invalide Domovinskog rata, nedavno je stan dobio još jedan invalid iz Četekovca, odobreno je nekoliko kredita, a nekoliko značajnih problema riješeno je i odlaskom predsjednika županijske Zajednice udruga HVIUDR-e Nenada Križića na mjesto pomoćnika ministra hrvatskih branitelja.     
Mato Bubaš ističe da je najvažnija aktivnost slatinske HVIDR-e projekt Istina o pobjednicima, u sklopu kojega se provodi terenska nastava s učenicima osnovnih škola na području grada Slatine i pet okolnih općina. Dodaje da su današnje igre sveli smo na dvije discipline, pet natjecateljskih ekipa u visećoj kuglani i deset u beli, što je u skladu sa skromnim materijalnim mogućnostima udruge. Sudjeluju natjecateljske ekipe udruge HVIDR-a iz Slatine, Orahovice, Virovitice, branitelji Kozica i Županijska HVIDR-a. U visećoj kuglani pojedinačno najuspješniji bili su Josip Radočaj, Franjo Sterle i Ivan Medved, a ekipno prvo mjesto zauzela je HVIDR-a Orahovica, druga je bila HVIDR-a Slatina, a slijede Županijska HVIDR-a, Branitelji Kozica i HVIDR-a Virovitica. U beli ekipno pobjednik je HVIDR-a Orahovica, ispred Branitelja Koztica, na treće mjesto plasirala se HVIDR-a Slatina, a slijede HVIDR-a Virovitica i Županijska HVIDR-a. Sveukupni pobjednik igara je HVIDR-a Orahovica, druga je HVIDR-a Slatina, treći su Branitelji Kozica, četvrta je HVIDR-a Virovitica, a posljednje mjesto čuva HVIDR-a Virovitičko-podravske županije.Petar Žarković

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike