Regija
HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR OGRANAK SLATINA

Očuvanje digniteta
Domovinskog rata
zadatak je svih
braniteljskih udruga
Objavljeno 17. lipnja, 2017.

SLATINA
Hrvatski časnički zbor Gradska organizacija Slatina jedna je od braniteljskih udruga koje sve više rade na očuvanju digniteta Domovinskog rata i na organiziranju druženja svojih članova kroz obilježavanje značajnih datuma i događaja iz Domovinskog rata. O tim aktivnostima i nastojanjima govorio je na godišnjoj skupštini udruge predsjednik Vlado Međumurac. Naglasio je kontinuitet djelovanja udruge od osnutka 1992. godine kroz planove i programe uvijek prilagođene organizacijskim, financijskim i izvršnim mogućnostima.
Slatinski časnici uspješno su sudjelovali na Susretima pričuvnih časnika HČZ ZU Knin 2016. i na proširenoj sjednici Središnjeg odbora udruge u Malom Lošinju. Obilježili su 25. obljetnicu 136. slatinske brigade, a sudjelovali su i na Hodočašću hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj u spomen na 47 žrtava Voćina i Huma. Moto-pješačkom hodnjom obilježena je 25. obljetnica oslobođenja okupiranog brdskog dijela slatinskoga kraja, a Glasnici istine trčali su memorijalni maraton Četekovac – Voćin. Međumurac se posebno pohvalno izrazio o uspješnoj suradnji s podružnicom udruge KVIN u Donjem Miholjcu, koja s učenicima sedmih razreda osnovnih škola provodi program Da se ne zaboravi. Riječ je edukativnom projektu obilaska našičke vojarne, ratnog puta i mjesta pogibije hrvatskih branitelja, gdje časnici Hrvatske vojske upoznaju učenike s događajima iz nedavne slavne hrvatske prošlosti. Upoznali su tako sedmaši „na licu mjsta“ i stradanja mještana u Četekovcu, Čojlugu, Balincimam i Voćinu. Ćlanovi HČZ-a Slatina sudjelovali su i na Susretima pričuvnih časnika Zadar 2017. te na Kupu ZNG-a u lovu ribe udicom na plovak u Kapincima.      
Uz članove Hrvatskoga časničkog zbora Slatina, na skupštini udruge na slatinskom Bajeru okupili su se predsjednici i predstavnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata na slatinskom području. Gosti na skupštini Hrvatskoga časničkog zbora Ogranak Slatina bili su Ilija Nikoilić, Ivan Selenić, Branko Mihoković, Željko Kolinger, Dragan Lacković i Darko Božičković, koji u svojim udrugama okupljaju branitelje, dragovoljce, veterane, policajce i hrvatske ratne vojne invalide. Prisutni su također bili predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Ivan Levar, predsjednik Udruge maratonaca VPŽ Glasnici istine Pavo Tutenov i Predsjednik Udruge INA – KVIN Ivica Kovačević iz Donjeg Miholjca.
Svi su oni izrazili čestitke vodstvu HČZ-a na učinjenom i naglasili dosadašnju dobru suradnju udruga, ali je predloženo i osnivanje zajedničkog Savjeta branitelja pri Gradskom vijeću te zajedničko nastupanje prilikom realizacije određenih projekata. Međumurac i Božičković pozvali su sve braniteljske i stradalničke udruge na još masovnije hodočašćenje u Voćin, a Levar je pozvao na posvetu novoizgrađenoga grobišta u Slatinskom Drenovcu, gdje će 25. lipnja biti održana komemoracija stotinama pogubljenih Hrvata u 2. svjetskom ratu. Petar Žarković

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike