Sport
OSJEČANKI GODI BRITANSKA TRAVA

Donna juri Nottinghamom i suparnicama ne daje baš ništa
Objavljeno 16. lipnja, 2017.

Petak je idealan dan za puno toga, ali petak je bio i idealan dan hrvatskog tenisa. Jučer je na teren izišlo četvero naših tenisačica i tenisača i svi su upisali pobjede. Donna Vekić na travi Toura u Nottinghamu, nevjerojatna Ana Konjuh u Hertogenboschu, a tamo su u muškom dijelu turnira uspješni bili i Marin Čilić te Ivo Karlović, koji će u polufinalu igrati međusobno. Hrvatski tenis ne pamti kada je u polufinalu bilo čak četvero naših tenisačica i tenisača.

Bez izgubljenog seta

Osječanka Donna Vekić dugo je čekala na WTA polufinale, dugo je čekala i na buđenje, pravu formu i igre. Predugo je prošlo i otkako je na Touru povezala pobjede. No sve je to uspjela dočekati na travi Nottinghama. Donna je prvi put u WTA polufinalu od Taškenta 2015., a u gradu poznatom po Robinu Hoodu mete sve pred sobom. Juri Nottinghamom i suparnicama ne daje baš ništa. Odigrala je tri susreta i još nije izgubila set. U četvrtfinalu joj nije mogla parirati ni Grkinja Maria Sakkari, koju je Vekić “pomela” sa 6:2, 6:3 poslije sat i 14 minuta igre. Sakkari nije Donni nepoznanica, upravo ju je Grkinja spriječila da ove godine zaigra u glavnom ždrijebu Sydneyja. No, australska turneja bila je na početku godine, a od tada je Donna dosta podigla formu i nivo igre. Pokazala je to u Nottinghamu, gdje je bez krivog koraka “protrčala” kroz prvi set četvrtfinala, čak je tri puta uzela servis suparnici i odjurila do 5:0. Grkinja je uspjela uzeti dva gema, ali bilo je to premalo. No, početak druge dionice bio je u znaku male krize osječke tenisačice, Sakkari je iznenadila i napravila break. Donnu je to valjda malo naljutilo, brzo je vratila izgubljeno, potom je u osmom gemu opet napravila break za sigurnih 5:3. Na Donninu servisu Sakkari je otišla na 0:30, ali u Nottinghamu je Vekić sigurna, koncentrirana, dobra i nije dala suparnici priliku za povratak, iskoristila je drugu meč-loptu i otišla u polufinale, gdje će igrati protiv Čehinje Lucije Safarove s kojom nikada ranije nije igrala.

Anin preokret

Ana Konjuh je borac bez granica. Polufinale WTA turnira na travi nizozemskog Hertogenboscha izborila je nakon nevjerojatnog preokreta u četvrtzavršnici i pobjede nad Ruskinjom Jevgenijom Rodinovom od 6:3, 6:7 (4), 7:6 (10). Ana je bila u zaostatku u trećem setu, gubila je u tie-breaku, ali poslije pet spašenih meč-lopti s terena je nakon maratonskih 160 minuta igre izišla kao pobjednica.

Prvi set nije nudio sliku meča u kojem će biti drama, Konjuh suparnici nije dopustila ni jednu break-loptu, a jednom je, kod 4:3, iskoristila svoju, što joj je bilo dovoljno za prvi set. No, u nastavku je Dubrovkinja imala golemih problema sa servisom, svoj je početni udarac gubila četiri puta u drugom te triput u trećem setu. U drugom je kod 6:5 neuspješno servirala za meč i izgubila u tie-breaku, da bi u odlučujućem setu Konjuh stalno bila u zaostatku. Rodina je kod 5:4 servirala za meč, Konjuh se spasila i sve odvela u 13. igru. Ruskinja je u odlučujućoj igri imala čak pet meč-lopti, ali Ana je sve spasila i na kraju dobila dramu s 12:10. Dubrovkinja će za finale igrati s još jednom Ruskinjom, 74. tenisačicom svijeta Natalijom Vihljancevom.

Ivana LIOVIĆ
Ivo na Marina

Hrvatska će sigurno imati predstavnika u finalu ATP turnira u Hertogenboschu. Naime, polufinale nosi hrvatski obračun između Ive Karlovića i Marina Čilića. Big Ivo poluzavršnicu je izborio nakon pobjede nad Rusom Danilom Medvedevim od 6:4, 6:4, dok je Čilić u četvrtfinalu bio bolji od Kanađanina Vaseka Pospišila sa 6:3, 7:5. Čilić i Karlović dosad su igrali pet puta, a uspješniji je Marin (3-2).

Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

GIMNASTIČKI SK U DOHI

Benović ušao i u finale preskoka

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

Najčitanije iz rubrike