Sport
PRIPREME NA POHORJU

Forma se tempira za rujan i listopad, a ne za lipanj i srpanj
Objavljeno 17. lipnja, 2017.
Osječani će se iz Slovenije vratiti 24. lipnja, dan ranije od planiranoga

Osječka ekspedicija na Pohorju promijenila je svoje planove oko dužine boravka. Naime, bijelo-plavi će se u Osijek vratiti dan prije nego što je to bilo planirano.

Razlog? Jednostavan. U obzir se uzima najgora varijanta putovanja u 1. pretkolu Europske lige. To najgora shvatite kao najduža.

- Moramo računati na sve opcije. Može nam se dogoditi da na put moramo krenuti dva dana prije, točnije 27. lipnja. U tom bi slučaju boravak u Mariboru do 25. lipnja predstavljao problem jer bismo previše vremena izgubili na putovanjima - rekao nam je Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

Krško pa Europa

I zato su on i trener Zoran Zekić odlučili promijeniti plan priprema. Naime, bijelo-plavi će sljedeći tjedan igrati protiv Dinama iz Bukurešta (21. lipnja), a posljednji susret za boravka u Sloveniji bio je planiran za 24. lipnja. No, on će biti pomaknut dan prije, pa će Osječani u taj petak, 23. lipnja, odigrati test-susret protiv slovenskog prvoligaša Krško i nakon toga polako krenuti prema Osijeku.

- Nije loše imati koji dan i za aklimatizaciju u Osijeku ako ćemo prvi susret u Europi odigrati pred svojim navijačima - rezonira Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Sve to pokazuje kako se u taboru osječkog prvoligaša planu priprema doista pridaje velika pozornost, pa se baš ništa ne prepušta slučaju.

- Europa je izazovna priča, ali od nas će navijači više očekivati dodatni napredak u HNL-u pa se zbog toga ne želimo dovesti u poziciju da zbog Europe pate naši rezultati u domaćem prvenstvu. Taj “europski sindrom” prošle je godine zahvatio Lokomotivu, koja se dugo oporavljala od njega, a godinu prije kroz sličnu je krizu prolazio i Split. Želimo poduzeti baš sve da se nama takvo što ne dogodi - kaže Zekić.

Dokazivanje

Ove su pripreme doista specifične po mnogočemu. Ipak, najveći je problem kako ih balansirati na pravi način. Naime, igrači su imali vrlo kratak odmor, a neki od njih još i reprezentativne obveze, pa će Zekić i njegov stručni stožer doista vrlo pozorno morati složiti plan priprema kako bi momčad bila u optimalnom stanju. Ne odmah na početku sezone, nego poslije, kada se ona zahukta, u rujnu i listopadu.

- Sezona je u HNL-u vrlo dugačka i naporna, a mi nismo imali pravog vremena za odmor. Osim toga, zimus smo odradili žestoke pripreme u Španjolskoj, pa zato sada moramo biti mudri. To je jedna strana medalje, a druga jest kako sada moramo napraviti tjelesnu bazu za jesenski dio sezone. Dobro je što nam još nitko nije otišao jer nam to olakšava rad na taktičkim detaljima igre. Novopridošli će se u to već uklopiti. Ne moramo kretati od nule - kaže Zekić.

Već od prvog susreta u Mačkovcu počeo je raspoređivati snage. Tamo nije zaigrala ona nešto starija garda igrača poput Mikulića, Kneževića, Vojnovića, Matasa, Škorića, te ozlijeđenog Peroševića. Neki bi to možda mogli i povezati s najavama mogućih odlazaka tih igrača.

- Ma, nema to veze s odlascima. Mikulić, Knežević i Vojnović odigrali su susret posljednjeg kola protiv Splita, pauza im je bila kratka, Škorić je bio u reprezentaciji, a Perošević je ozlijeđen, a Matasa smo poštedjeli jer smo željeli u toj lakšoj utakmici isprobati neka druga rješenja na toj poziciji. Uostalom, riječ je provjerenim igračima čije kvalitete znamo, a taj susret u Mačkovcu bio je prilika mlađima za dokazivanje - objasnio je Zekić.

Kako će izgledati momčad koju će izvesti u prvom europskom nastupu još je rano govoriti, ali s obzirom na dinamiku priključivanja pripremama (jučer je na Pohortje stigao i Eros Grezda, nap. a) i moguće probleme s certifikatima, lako se može dogoditi da od dosad pristiglih pojačanja na djelu u ozbiljnijoj minutaži vidimo samo Petra Bočkaja...

Dalibor KELER
Danas s Trepčom

Nogometaši Osijeka danas (subota) imat će prvi ozbiljniji test-susret u pripremama za novu sezonu. Suparnik će im biti kosovski prvoligaš Trepča '89 iz Mitrovice. D.Kl.

Krško

SLOVENCI POSLJEDNJI SUPARNIK NA POHORJU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike