Novosti
PROSLAVA U ČIGOČU

Prvo europsko selo roda danas slavi svoj dan
Objavljeno 17. lipnja, 2017.

Selo Čigoč u Parku prirode Lonjsko polje danas (subota) obilježava svoj dan, a proslava bi trebala odgovoriti na pitanje "Zašto rode vole Čigoč?", a to je i glavna tema ovogodišnjega obilježavanja Dana sela Čigoč. Europska zaklada za zaštitu prirodne baštine Euronatur proglasila je još 1994. godine Čigoč prvim europskim selom roda.

S četrdesetak rodinih gnijezda, Čigoč ima najveću koncentraciju roda, pa je najviše subotnjih priredaba posvećeno upravo rodama. Uz brojne edukativne programe, tom će prigodom biti predstavljen i projekt budućeg Ornitološkog centra u Čigoču. Organizator manifestacije koja počinje u 11 sati je Uprava parka prirode Lonjsko polje, a u suradnji s mjesnim DVD-om i Mjesnim odborom, organizira za posjetitelje i pješačku turu "Stazom Posavaca", streličarski turnir "Vitez sela Čigoča“, vožnju tradicijskom konjskom zapregom, fotoradionicu o temi rode te bogati cjelodnevni kulturno-umjetnički program. Posjetitelje će dočekati prodajni štandovi s ekoproizvodima, izložbe etnozbirke i starih zanata, vožnja kanuima u savskom rukavcu Tišina, gastronomska ponuda, malonogometni turnir te seoska zabava u Vatrogasnom domu. Oko 15 sati članovi Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP pustit će u prirodu skupinu rehabilitiranih roda.

Rode dolaze u Čigoč tijekom ožujka. Isti par roda najčešće se vraća u staro gnijezdo i nakon dolaska popravlja gnijezdo ili desetak dana gradi novo ako im je staro uništeno. Gnijezda su sagrađena od grana i grančica, a iznutra su obložena blatom, sijenom i perjem. Mogu biti teška od 500 kilograma do dvije tone, a grade ga oba roditelja.

Zbog obilja hrane u Lonjskom polju živi gotovo trećina hrvatske populacije bijele rode (lat. Ciconia ciconia), tj. oko 500 parova, a najviše gnijezda (47) na jednom mjestu nalazi se baš u Čigoču. Bijela roda pravi gnijezda isključivo u ljudskim naseljima. Najčešće ih gradi na krovovima kuća, odnosno na dimnjacima. Ovdje se gnijezdi i crna roda, no ona je šumska ptica i gnijezda gradi samo u krošnjama stabala, daleko od ljudi.H

RODA VIŠE NEGO STANOVNIKA

U Čigoču, prvom europskom selu roda, trostruko je više tih ptica nego stanovnika! Usred močvare koja u tili čas postane polje, na razmeđu voda i šuma, smjestilo se nadaleko poznato selo zvano Chigowcz, Czigoth, Tsigots, Chigoch, a od 1866. godine Čigoč. Mijenjalo je selo ime ovisno o gospodaru, ali ono što nikad nije promijenilo je suživot roda i ljudi u tom naselju. Upravo su rode te koje su 1994. godine, kad je Čigoč postao prvo europsko selo roda, pronijele Čigočevu slavu diljem svijeta. Jer nije mala stvar kad u mjestu sa samo 105 stanovnika u 39 kućanstava živi i pedesetak parova roda. Kako rode imaju troje-četvero mladunaca, pa vi vidite - u selu je trostruko više roda negoli ljudi!