Osijek
TREŠNJEVAČKA PLESNA SCENA

Među 37 plesnih skupina i male osječke balerine
Objavljeno 17. lipnja, 2017.

TREPS festival u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka ovaj vikend okuplja 37 plesnih skupina iz cijele Hrvatske. Među njima su i članice Baletnog studija Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, pod vodstvom Maje Huber i Mateje Božić, koje s ljubavlju, upornošću i disciplinom razvijaju plesnu i kazališnu umjetnost u našem gradu.

Plesačice se na TREPS-u natječu u kategorijama klasični balet, suvremeni ples, show, jazz, step, društveni i urbani plesni izrazi. O nagradama odlučuje žiri: Dinko Bogdanić, Antonijeta Šeketa, Marija Matković, Tamara Savičević i Ana Šaškor Jurić.

- Ples je predverbalan, osnovni oblik ljudske komunikacije. Čovjek je plesao davno prije nego je otkrio zvuk ili riječ. Zato s punim pravom kažemo da je ples najprimitivniji oblik umjetnosti, on je majka svih umjetnosti. Pljesak ruku, plakanje, govor... svemu prethodi pokret. Ples je iskonska komunikacija, koja svoje korijene njeguje upravo u čovjeku. Nastaje u njemu i izlazi iz njega. Kretanje u plesu jedinstvena je cjelina u koju je uključeno sve što imamo i sve ono što jesmo. Tijelo kao instrument izražavanja u službi je primarne i jedine čovjekove komunikacije u kojoj je nemoguće lagati. Tijelo nikada ne laže. Tijelo otkriva ono što ponekad riječju pokušamo skriti - kažu voditeljice.

Mali i veliki plesači u CeKaTe su ove godine došli iz Brača, Čakovca, Ivanca, Jastrebarskog, Karlovca, Koprivnice, Kutine, Osijeka, Požege, Pule, Rijeke, Samobora, Solina, Sukošana, Sv. Filipa i Jakova, Sv. Nedelje, Šibenika, Umaga, Varaždina, Velike Gorice, Vodnjana, Zadra, Zagreba i Zaprešića. Različitost njihovih izričaja još jednom će prikazati bogatstvo hrvatske plesne scene koja iz godine u godinu svjedoči porastu broja klubova i plesača. N.Vek.

Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike