Osijek
U TRAMVAJU I AUTOBUSU SA PSOM

Oduševljeni su putnici
brižno pazili da u gužvi
ne stanu Santi na šapu
Objavljeno 17. lipnja, 2017.

Zajedno s ostalim putnicima u autobus GPP-a mirno je u petak ušla i devetogodišnja Santa sa svojom vlasnicom Zrinkom Košta. Činjenicu da ima četiri umjesto dvije noge, putnici su potpuno zanemarili i prema Santi, kujici koja je prošla svoju testnu vožnju na relaciji Jug 2 - Kanižlićeva, i potom se u tramvaju provozala od Trga Ante Starčevića do Višnjevca, odnosili su se kao prema bilo kojem drugom putniku.

Podsjetimo, Grad je odluku o prijevozu pasa donio prošloga tjedna, a GPP je osigurao jedan autobus na spomenutoj relaciji te po dva “dog friendly” tramvaja, na linijama 1 i 2.

Većina “za”

Čim smo ušli u autobus u Ulici Hrvatske Republike i krenuli prema Kanižlićevoj, putnici su sa smiješkom gledali u Santu. Sugrađanka Bosiljka Tanacković prokomentirala je kako i sama ima dva psa i da je potrebno, uvela bi ih u “dog friendly” vozilo. Oduševljena što u autobusu vidi psa bila je i Nada Uzelac koja je, čim je ušla, pitala vlasnicu je li to i gdje dopušteno. Svog labradora Maksa, kaže, rado bi također provozala i tramvajem i autobusom, a kad je doznala kako je to odnedavno dopušteno u Osijeku, vjeruje da će ubrzo u zajedničku vožnju.

- Psi su živa bića i trebaju imati prava kao i mi ljudi. Ako ima mjesta i ako su pristojni i imaju brnjicu, zašto ne bi ušli u vozilo – prokomentirala je Mirjana Hengl.

I dok je 99 posto putnika bilo oduševljeno prizorom, samo su se dvojica umirovljenika zapitala što bi se dogodilo da pas u vozilu obavi nuždu. Zrinka Košta bila je spremna i za to, no Santa je samo legla na pod i s brnjicom na njušci promatrala što se događa oko nje.

I Santi se svidjelo

Ništa manje oduševljenja nije bilo ni u tramvaju. Štoviše, kako je Santa legla na pod u zglobnom dijelu tramvaja, putnici koji su ulazili obzirno su pazili da joj ne stanu na šapu.

- Smije li pas sad u tramvaj i autobus? Smije? Super, odlično, oduševljena sam zbog ove odluke Grada i GPP-a - uzviknula je Marija Palfi koja je, nakon što joj je uginuo ljubimac, iz Azila udomila kujicu Minnie. Iako se Minnie vozi autom, naša bi ju sugrađanka rado provozala i gradskim prijevozom. To je još prije nekoliko godina sa svojim retriverom poželjela i Julija Ivanović, no nije joj bilo dopušteno.

- Itekako mi je drago zbog ove odluke i to nama, koji imamo kućne ljubimce, mnogo pomaže - poručila je Ivanović.

Pozitivno je iznenađen bio i Vlado Matošević kojem je ovo bilo prvi put da vidi životinju u vozilu gradskog prijevoza. Dok imaju brnjicu, kaže, psi mu ne smetaju, a za gradsku je odluku čuo i podržava je.

Na Trgu Ante Starčevića naša je vožnja završila i Santa se, bez stresa i zadovoljna zbog vožnje, uputila osvježiti u fontanu. Nema sumnje da će vožnju sa svojom vlasnicom Zrinkom ubrzo ponoviti.

Na kraju recimo kako je u anketi provedenoj na weblogu Grada Osijeka najviše građana ovu odluku ocijenilo odličnom (41,72 %), a da ništa protiv odluke izjasnilo se 29,3 posto građana.

Marija MIHELIĆ
VOZAČI: PUTNICI NE PRAVE PROBLEME

Otkako je odluka stupila na snagu vozač autobusa Damir Molnar već je prevezao nekoliko pasa i kaže kako mu je i osobno drago što je to dopušteno.

- Netko, primjerice, želi prevesti psa do veterinara, a ako nema automobil, dosad je morao pješice. Svi su susretljivi prema psima i nisam zapazio bilo kakav izgred vezan uz četveronožne putnike - poručio je Molnar.

Tramvajcu Tomislavu Diru naš je ulazak u tramvaj sa psom bio prvi takav. Kaže kako nema ništa protiv pasa u tramvaju te da mu je svejedno prevozi li samo ljude, ili uz njih i njihove ljubimce.

Zrinka Košta

Santina vlasnica

Od svojih sugrađana nisam ništa manje ni očekivala i prezadovoljna sam. Komentari su pozitivni, a Santa se najnormalnije ponaša. Sigurno ćemo opet zajedno tramvajem ili busom!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike