Novosti
POREZNA UPRAVA PODSJEĆA

Od 1. srpnja račune elektronički moraju fiskalizirati i "paušalisti"
Objavljeno 17. lipnja, 2017.

Od početka godine podignut je prag za porezne obveznike kojima se dohodak od samostalne djelatnosti obrta i poljoprivrede i šumarstva, odnosno porez na dohodak po toj osnovi, može utvrđivati u paušalnom iznosu te je proširen krug obveznika koji mogu utvrđivati dohodak i porez na dohodak u paušalnom iznosu na porezne obveznike koji obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva i/ili trgovine te porezne obveznike koji imaju izdvojenu poslovnu jedinicu ili proizvodni pogon, uz ostale propisane uvjete.

U skladu s time, budući da bi se time proširio krug obveznika koji ne bi više morali izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja, odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom koja stupa na snagu 1. srpnja, dakle za dva tjedna, brisan je pojam “mali obveznik fiskalizacije”.

Slijedom toga, podsjećaju u središnjem uredu Porezne uprave, porezni obveznici koji trenutačno provode fiskalizaciju putem uvezane knjige računa, dužni su od tog datuma izdavanje računa provoditi putem elektroničkih naplatnih uređaja.

- Isto podrazumijeva da su putem uspostavljene internetske veze dužni svaki račun koji se naplaćuje sredstvima koja se prema navedenom zakonu smatraju gotovinom, dostaviti Ministarstvu financija, Poreznoj upravi na ovjeru - navode u Poreznoj.

Dakle, i postojeći obveznici fiskalizacije koji porez na dohodak od samostalne djelatnosti plaćaju paušalno, moraju se prilagoditi postupku fiskalizacije izdavanja računa na način da račune izdaju putem elektroničkih naplatnih uređaja. Od početka srpnja svi obveznici fiskalizacije dužni su dostaviti podatke o poslovnim prostorima i podatke o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja elektroničkim putem korištenjem elektroničkog servisa Porezne uprave e-Porezna. Obveznik fiskalizacije koji je podatke o poslovnim prostorima dostavio putem XML poruke, dužan ih je, putem servisa e-Porezna, potvrditi do 31. srpnja te također dostaviti podatak o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja. Obveznici fiskalizacije koji od 1. srpnja godine počinju izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja dužni su prije slanja prvog računa, također putem servisa e-Porezna dostaviti podatke o poslovnim prostorima i proizvođaču/održavatelju programskog rješenja.

Svi ostali obveznici fiskalizacije koji nisu korisnici e-Porezne, navedene podatke dostavljaju putem propisanog obrasca u nadležnu ispostavu Porezne uprave, također prije slanja prvog računa na ovjeru. D.Kuštro

SLOBODNO SE JAVITE

Iz Porezne uprave jasno poručuju obveznicima da se u slučaju bilo kakvih nedoumica i nejasnoća mogu obratiti u nadležnu ispostavu Porezne uprave prema svom prebivalištu, odnosno uobičajenom boravištu.