Novosti
EUROPSKA KOMISIJA POTVRDILA

Hrvatska više nema prekomjerni deficit
Objavljeno 16. lipnja, 2017.

Nakon što je 22. svibnja ove godine Europska komisija prilikom objave Proljetnog paketa Europskog semestra predložila izlazak RH iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka (EDP), u petak je na sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) to i potvrđeno.

Rezultat je to napora vezanih uz fiskalnu konsolidaciju, zbog čega je deficit opće države u 2016. bio na razini od 0,8 posto BDP-a, što je značajno bolje ostvarenje od preporuka Europske komisije. Europska komisija predviđa kako će deficit opće države u 2017. biti na razini od 1,1 posto te na razini od 0,9 posto u 2018. godini. Uz ostvarenja vezana uz deficit, važno je napomenuti kako je, prema posljednje objavljenim službenim podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske narodne banke, u 2016. udjel javnog duga u brutodomaćem proizvodu smanjen za 2,6 posto te je iznosio 83,7 % BDP-a. Ovo međugodišnje smanjenje duga predstavlja najveće smanjenje udjela javnog duga u brutodomaćem proizvodu od početka praćenja statističkih podataka kretanja javnog duga. Sve navedeno utjecalo je i na odluku Europske komisije o izlasku Hrvatske iz Postupka prekomjernog proračunskog manjka.

Ministar financija Zdravko Marić zahvalio je Europskoj komisiji na potpori i preporukama koje je bilo potrebno provesti u svrhu fiskalne konsolidacije, što je pridonijelo i boljim rezultatima nego što je bilo očekivano.

- To je i potvrda Vladi da provodi odgovornu fiskalnu politiku koja je dovela do ovako dobrih rezultata kada je riječ o deficitu, ali i o pozitivnim trendovima vezanima uz smanjenje javnog duga. Vlada i nadalje ostaje predana nastavku smanjenja javnog duga za najmanje deset posto do kraja 2020. godine. U svom izlaganju na sastanku Vijeća ministara istaknuo sam da Vlada namjerava nastaviti s ovim trendom smanjivanja javnog duga kroz tri osnovna stupa - nizom mjera od kojih se neke i strukturne prirode kako bi se potaknuo još veći gospodarski rast, poglavito potencijalni rast u srednjem roku, kroz nastavak fiskalne konsolidacije, to jest niske razine deficita i snažne razine primarnog suficita, jer je naša ideja smanjivati udjel kamata u rashodima, te kroz jaču aktivaciju državne imovine kao jednim od tri integralna stupa naše strategije upravljanja javnim dugom - rekao je ministar Marić.

Izlaskom iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka, RH je obvezna pridržavati se pravila iz preventivnog dijela Pakta o stabilnosti i rastu. To znači da do 2020. godine trebamo imati uravnotežen proračun, odnosno ostvariti višak od 0,5 posto BDP-a.

- Na tragu ovih pozitivnih ekonomskih i fiskalnih kretanja Vlada će nastaviti s aktivnostima vezanima uz provedbu reformi s ciljem jačanja dugoročnog potencijala hrvatskog gospodarstva, što uključuje i provedbu specifičnih preporuka Europske komisije (tzv. Country Specific Recommendations - CSR), koje će Europsko vijeće odobriti na kraju ovogodišnjeg ciklusa Europskog semestra, a koje bi Hrvatska trebala provesti tijekom preostalog dijela 2017. te tijekom 2018. Pritom će i u idućem razdoblju ključan naglasak biti na strogoj kontroli proračunske potrošnje te na iskorištavanju svakog viška prihoda u odnosu na planirane za daljnje smanjenje proračunskog manjka, što će i nadalje pridonositi jačanju stabilnosti javnih financija koja je ujedno temelj cjelokupne ekonomske stabilnosti, kao i preduvjet trajnog ekonomskog rasta Republike Hrvatske, poručili su iz Ministarstva financija.

Eduard SOUDIL

Zrinka Živković-Matijević

direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja RBA

odluka je BILA očekivana

Rekordno niska razina proračunskog deficita i pad javnog duga u prošloj godini najvažniji su razlozi, kažu analitičari RBA, zbog koji je u petak Vijeće EU-a potvrdilo izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita (EDP). “Izlazak iz EDP-a je u skladu s očekivanjima, jer je Hrvatska pokazala značajne rezultate u fiskalnoj konsolidaciji, pri čemu je proračunski deficit lani pao na samo 0,8 posto BDP-a, što je bitno niže od referentne vrijednosti od tri posto, a pao je i javni dug. Očekujemo da će se u ovoj, kao i u idućoj godini, deficit zadržati ispod dva posto BDP-a, što je dovoljno za ostvarivanje primarnog suficita i nastavak laganog pada javnog duga”, kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria. Međutim, upozorava da je javni dug i dalje na relativno visokim razinama, iznad 80 posto BDP-a. “To upozorava na potencijalne negativne rizike i potrebu daljnje fiskalne konsolidacije ne samo na prihodnoj, nego i na rashodnoj strani kako bi se javne financije svele na održivu razinu”, zaključuje.

Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a