Svijet
HRVATI U VOJVODINI

DSHV upozorava na probleme manjina
Objavljeno 17. lipnja, 2017.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozdravio je u petak usvajanje rezolucije o Srbiji u Europskom parlamentu i izrazio nadu da će Srbija ispraviti uočene propuste na planu ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava, napose hrvatske zajednice. “Uz pohvale za napredak uvjeren sam da neće opet manjine biti krive za primjedbe Europskog parlamenta”, objavio je Žigmanov na Twitteru.

Čelnik DSHV-a naveo je kako smatra jako pozitivnim to što je rezolucija u EP-u usvojena velikom većinom glasova zastupnika i što je sama Unija pozdravila napredak Srbije prema punopravnom članstvu. Dodao je da je DSHV i do sada pozdravljao svaku pozitivnu odluku iz Bruxellesa, ali i da će nastaviti upozoravati na postojeće probleme koji su i ovaj put navedeni u izvješću, a koji se izravno tiču i hrvatske zajednice u Srbiji.

“Spomenuti problemi, kao što su nepotpuna provedba zajamčenih prava u pogledu obrazovanja, posebice pitanje udžbenika i uporabe jezika, nedovoljna i neodgovarajuća zastupljenost manjina na lokalnoj, pokrajinskoj i republičkoj razini, nedovoljna zastupljenost u pravosudnim tijelima, predstavljaju ozbiljnu zapreku u izgradnji demokratskog društva i funkcionalnog sustava”, ističe Žigmanov.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće je to što je EU prepoznala i činjenicu da je Vojvodina kao multikulturalna regija, a u kojoj su Hrvati u Srbiji najviše koncentrirani, zadržala visok stupanj zaštite manjinskih prava te da se autonomija Vojvodine ne bi smjela ni koji način umanjivati. “Hrvatska zajednica nedvojbeno predstavlja jednu veliku poveznicu Srbije s Europskom unijom. Nadamo se da će državna tijela u Srbiji to više prepoznavati te jačati suradnju i voditi aktivni dijalog s legitimnim predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji”, zaključio je Žigmanov.

Europski parlament usvojio je većinom glasova rezoluciju o napretku Srbije u europskim integracijama u 2016. godini. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana