Regija
PRVENSTVO SVIJETA I OKOLNIH SELA

Uz grah na stotinu načina,
u ponudi i tradicijska jela
Objavljeno 17. lipnja, 2017.

BELI MANASTIR

Sve je spremno za Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha - popularnu belomanastirsku Grahijadu, 16. po redu, koja će danas (subota) biti održana na SRC-u Bazeni u Belom Manastiru. Organizatori iz udruge PSIOS najavili su niz zanimljivosti i pravu malu gastrosimfoniju tradicionalnih jela. Upravo očuvanje tradicionalne gastroponude cilj je kako svih dosadašnjih tako i ovogodišnje Grahijade pa su stoga najavljeni i “gastrogosti” iz Međimurja, Hercegovine, Mađarske i Vojvodine, koji će od 13 sati pripremati autohtona jela iz svojih krajeva. Udruge iz Međimurja tako će kuhati pretepeni grah, grah sa zeljem i kalampajsani kalamper, Hercegovci su zaduženi za raštiku i hercegovačke uštipke, Mađari za cigany pečenje i paprikaš od pijetla… Bit će na Grahijadi još i međimurskih gibanica, pereca, štruca s makom i orasima te domaćeg kukuruznog kruha. Domaćini će, pak, pristaviti tradicionalni grah u zemljanim loncima.

Premda je naglasak stavljen na prezentaciju tradicionalne gastroponude, posjetitelji Grahijade zasigurno će sa zanimanjem pratiti i natjecanje u kuhanju graha u kotlićima. Kotizacija za natjecateljski dio je 250 kuna po kotliću (za osam osoba), u što ulazi grah, slanina, buncek, kobasica, kruh, drva, pribor za jelo i stol. Podjela namirnica počinje u 14.30 sati, a start za kuhanje bit će označen u 15 sati. Proglašenje pobjednika najavljeno je za 20 sati.

Za zabavu će biti zadužen tamburaški sastav Melem, a s bazena će se čuti i zvuci hercegovačke gange te međimurskih popevki u izvedbi Goričkih bandista za sprevode i svate. Voditelji Grahijade bit će Davor Dretar-Drele i Ivica Getto.

Važno je istaknuti da je ulaz na Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha besplatan, a svi koji to žele, po cijeni od 100 kuna mogu kupiti suvenir-čašu, uz koju je moguće neograničeno konzumiranje pića i degustacija svih navedenih jela.

Podsjetimo, prošle je godine na tradicionalnoj belomanastirskoj Grahijadi kuhalo 76 ekipa, a najbolji grah skuhala je ekipa Nitko ispod dva promila. Više informacija može se dobiti na telefone 099/ 8559336 i 099/5904074. I.G.

“Gastrogosti” iz Međimurja, Hercegovine, Mađarske i Vojvodine pripremat će autohtona jela iz svojih krajeva

Sa suvenirom, čašom za 100 kuna, moguće je neograničeno konzumiranje pića i svih jela

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike