Mozaik
TIJELOVO JE ZAŠTITNI ZNAK ČAČINACA

Procesija, smotra i najljepša snaša
Objavljeno 17. lipnja, 2017.

U Čačincima je u organizaciji KUD-a Čačinci i Turističke zajednice općine održana 6. duhovna i kulturno-zabavna manifestacija “Tijelovo 2017.”, koja je obuhvaćala duhovnu i kulturnu dimenziju kroz prikaz običaja na području općine Čačinci.

Prvi sadržaj bila je Tijelovska procesija ulicama Čačinaca koju je predvodio župnik Župe svetog Ivana Krstitelja Crnac, Josip Marić, a sklopu koje su pjevane tradicionalne duhovne pjesme, dok su središnji događaj procesije bile molitve ispred dvije postavljene postaje. Nakon procesije, u športskoj dvorani održana je tradicionalna smotra folklora na kojoj je nastupilo osam kulturno-umjetničkih društava, i to KUD “Tomislav” iz Sibinja, KUD “Berda” Brestovac, KUU Voćin, KUD Mikleuš, HKUD Harkanovci, KUD “Seljačka sloga” iz Šljivoševaca, KUD “Zagorci” iz Beljevine te domaćin KUD Čačinci. Nazočne je na početku smotre pozdravio načelnik općine Čačinci Mirko Mališ zahvalivši svim sudionicima programa te ljudima koji su dali nesebičan trud u organizaciji manifestacije.

- Ovom manifestacijom nastavljamo našim tragom promocije narodne, kulturne baštine, ali i turizma kako Čačinaca i ovoga kraja, tako i cijelog kontinentalnog turizma. Od srca hvala svim KUD-ovima koji su došli iz cijele Slavonije, hvala mještanima Čačinaca, članovima udruga i sponzorima koji daju sve od sebe da bi ova manifestacija bila na ovako visokom nivou. Ponosni smo na manifestaciju Tijelova i želimo da ona svake godine bude sve bolja, sadržajnija i posjećenija - rekao je Mališ. Smotru je otvorio župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović pohvalivši organizatora i Općinu što na ovaj način čuvaju tradiciju i kulturnu baštinu ovoga kraja i cijele Slavonije te Virovitičko-podravske županije.

- Ova manifestacija je ujedinila kulturnu i duhovnu dimenziju kako općine Čačinci, tako i naše županije. U ovoj općini uvijek se vrednovala tradicija, a ponajviše folklor i narodna baština što pokazuje i ova smotra koja vrvi prekrasnom slavonskom nošnjom, pjesmom, plesom slavonskih snaša i bećara. Ovakve manifestacije treba još više podupirati i na taj način i prenositi na mlađe naraštaje jer ovo je tradicija ove općine, ali i županije, Slavonije i naše prelijepe Hrvatske – rekao je Andrović. Smotri su nazočili i zamjenik načelnika općine Čačinci i ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk, Alen Jurenac, predsjendik Općinskog vijeća Čačinci Tomislav Tomić te izaslanstvo općine prijatelja Csavolya iz Mađarske. Na kraju smotre održana je revija i izbor za najljepšu snašu Tijelova 2017. na kojoj su se predstavile izabrane snaše iz svih osam KUD-ova. Povjerenstvo u sastavu, predsjednik Tomislav Tomić te članovi Andreja Krišto (predsjednica udruge Paleta suvenira Osijek) i koreograf Miroslav Šarić najljepšom je proglasilo Barbaru Knežević iz KUD-a “Berda” Brestovac koja je uz prezentaciju narodne nošnje svoga kraja izrecitirala pučku pjesmu koju je sama napisala

- Što reći, presretna sam, ovo je zaista predivan i neopisiv osjećaj jer za djevojku poput mene koja živi za folklor nema ljepše nagrade nego biti proglašena najljepšom snašom. Pjesmu koju sam recitirala sama sam napisala i uvijek ju rado izvedem – rekla je pobjednica Barbara kojoj je lentu uručio načelnik općine Čačinci Mirko Mališ. Tijelovo 2017. zaključeno je sjajnim koncertom Tamburaškog sastava Fijaker iz Osijeka i odličnog međimurskog solista Mirka Švende Žige s kojima je oko 1000 ljudi, folkloraša i mještana svih okolnih mjesta plesalo i pjevalo do duboko u noć.

Vladimir GRGURIĆ

Najljepšom je proglašena snaša Barbara Knežević iz KUD-a “Berda” Brestovac

Najčitanije iz rubrike