Magazin
MARIJANA PETIR

Srbija mora jamčiti učinkovito i nepristrano rješavanje optužbi za ratne zločine
Objavljeno 17. lipnja, 2017.
Hrvatska Eurozastupnica o problemima u pregovorima oko ulaska Srbije u EU:

Vezano uz slučaj bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, Europskoj komisiji pisano zastupničko pitanje uputila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

- Hoće li Europska unija u okviru pregovora sa Srbijom kao zemljom kandidatkinjom za članstvo u EU-u zahtijevati stavljanje spornih članaka Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine izvan snage i poništavanje svih optužnica izdanih na temelju tog zakona?

Povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn u svom odgovoru navodi:

- Europska komisija stava je kako Srbija mora jamčiti učinkovito i nepristrano rješavanje predmeta koji se odnose na ratne zločine, među ostalim, jednakim postupanjem prema osumnjičenicima, proporcionalnim kaznama i zaštitom žrtava.

Osvrnuvši se na slučaj bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja uhićenog u siječnju u Francuskoj na temelju međunarodnog uhidbenog naloga koji je izdala Srbija zbog navodnih ratnih zločina na teritoriju Kosova, Petir je ponovno alarmirala Komisiju i upozorila na sporni zakon kojim si je Srbija uzela ulogu malog Haaga.

- Taj je zakon pravni hibrid i u suprotnosti je s međunarodnim kaznenim i poredbenim pravom. Ta pravna konstrukcija neprihvatljiva je ne samo za države bivše SFRJ i njihove građane nego i za pravnu sigurnost, prava i slobode građana EU-a. Na temelju navedenog zakona pokrenut je niz postupaka protiv državljana Hrvatske, kao i protiv državljana drugih država nastalih nakon raspada bivše SFRJ - rekla je Petir.

Johannes Hahn naglašava kako će se to pitanje pozorno pratiti tijekom pregovora o pristupanju Srbije EU-u u okviru poglavlja 23. “Pravosuđe i temeljna prava”.

- Komisija također smatra kako bi se konkretnom regionalnom suradnjom i dobrosusjedskim odnosima pri rješavanju predmeta koji se odnose na ratne zločine, primjerice pružanjem informacija i savjetovanjem/raspravom sa zainteresiranim stranama u svim predmetnim državama, pridonijelo ne samo tome da se ratni zločinci progone bez diskriminacije nego i da se izbjegne sukob nadležnosti - zaključio je Hahn.(HINA/D.J.)

Najčitanije iz rubrike