Kultura
57. MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL U ŠIBENIKU

Osječka predstava “Ja magarac” za šibenske mališane
Objavljeno 17. lipnja, 2017.

Ovogodišnje, 57. izdanje Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku počinje u subotu, 17. lipnja, a nakon podizanja festivalske zastave otvara ga dječji mjuzikl “Buratino”, nastao prema djelu “Zlatni ključ: Avanture Buratina” A. N. Tolstoja. Svojevrsna je to ruska inačica talijanskog Pinocchija, dječaka o kojemu je Tolstoj čitao dok je bio dijete. Kad je izgubio omiljenu priču iz djetinjstva, izmislio je svoju temeljenu na onoj Carla Collodija pa danas imamo 'Buratina' o kojemu su snimani filmovi, rađene predstave, a sad i mjuzikl.

Tadicionalno se MDF održava na jednom od najljepših renesansnih trgova na Jadranu, Trgu Republike Hrvatske. Osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića čest je gost na šibenskom festivalu. Ove će godine tamošnjoj publici predstaviti svoju prošloljetnu uspješnicu “Ja magarac”, u režiji Dražena Ferenčine.

“Cijeli svijet zrcali se u Balogovoj prozi i poeziji. Ali taj svijet uvijek je izokrenut naopačke, naglavačke, s kraja prema početku, iznutra prema van, straga prema naprijed i nikada naizgled nije logičan. Balog se igra i čini se da vješto improvizira. Ne dajte se zavarati jer Balog uvijek govori stvari duboke, iskrene, ispunjene ljubavlju i tugom. Njegova je poruga razigrana, a podloga joj je tuga koja raste zbog gluposti, sebičnosti, lažljivosti i zloćudnosti onih što poput kukolja niču posvuda po svijetu. Balog voli djecu, ali i odrasle. Ima razumijevanja za njihove slabosti i nikada ništa ne doživljava suviše ozbiljno: ni sebe, ni život, ni odrasle, ni djecu, ni strahove, ni nade, ni ljubav, ni tugu… jedino što shvaća ozbiljno su riječi jer one režu, bodu, bole, ostavljaju neizbrisive tragove na duši... Zbirka kratkih priča 'Ja magarac' istovremeno je poigravanje formom priče i njezinim razumijevanjem, ali i jezično-stilska igra. No, Balog nikada ne govori samo da bi uživao u vještini govorenja, slaganja slike i sroka - piše Nives Madunić́ Barišić, autorica dramatizacije osječkog uprizorenja, čija je premijera bila na Osječkom ljetu kulture 2016. N.Vek.

Tadicionalno se MDF održava na jednom od najljepših renesansnih trgova na Jadranu

Najčitanije iz rubrike