Sport
TREĆA HNL “ISTOK” - SEZONA 2016./2017.

Hrvatski istok konačno
iznjedrio drugoligaša
Objavljeno 15. lipnja, 2017.
Uvjete za drugoligašku konkurenciju stekao drugoplasirani Varaždin

Spuštena je zavjesa na još jedno trećeligaško nogometno prvenstvo čiji saziv okuplja klubove iz istočne i sjeverozapadne Hrvatske! Njihovo opetovano spajanje konačno je opravdalo namjeru kreatora državnih natjecanja, jer je netom završeni ciklus bio bitno različit od prethodnih. Saziv je, naime, bio već formiran u bliskoj prošlosti, ali su klubovi tada zaključili da im je bolje igrati u svojim regijama kako bi se masovnijom pojavom drugih momčadi hrvatskih prvoligaša ponovno tražili jači trećeligaški susreti u kojima bi brže stasavali ti mladi igrači! Besparica na ovom području primarni je razlog što je Osijek tek ove sezone uspio oformiti tu momčad i smjestiti je u Treću HNL “Istok”, vinkovačkoj Cibaliji to (još) nije pošlo za rukom, a Slaven Belupo, navodno, mladiće plasira u gradskog trećeligaša Koprivnicu pa zadovoljava tu formu.

Kolika je nemoć klubova s tih područja, zorno oslikava podatak da godinama prvak, odnosno nitko, ne napreduje u Drugu ligu jer ne ishodi licencu za taj viši i praktički profesionalni razred jer ne ispunjava propisane uvjete. Niti potom nedostatke uklanja za buduće razdoblje, koje stoga nije jasno definirano. Varaždin se, međutim, uspio tako organizirati i kao drugoplasirani ishoditi viši natjecateljski razred, zbog čijeg je plasmana samo zadnji Višnjevac ispao u niži, među četvrtoligaše. Uspostavila se, dakle, očekivana protočnost uz upitnik tko je sljedeći sa željom hijerarhijskog iskoraka, iako su iz Požege najavili tu mogućnost, a nije isključeno ni da Osijek želi natjecateljski jače utakmice. Problem je, međutim, u padu ukupne kvalitete, jer iz škola ne stiže, ni kvantitavno, dostatno igrača da bi nadomjestili one bolje, koji, uglavnom, odlaze u lukrativnije sredine...

Dražen LEKŠAN

Strijelci

22 pogotka - Erić (ME); 18 pogodaka - Špoljarić (OS); 13 pogodaka - Šimičić (ĐCR/BSK); 12 pogodaka - Milinković (OR), Sučić (ML), Mikić (SLV), Jakešević (SLA); 10 pogodaka - Ikić (OS); 9 pogodaka - Ždinjak (BSK/OS), Mihaljević (MA), Podobnik (SLA), Kresinger (VŽ); 8 pogodaka - Ratković (BEL), Bekavac (BSK/SLA), Boban (SLA), Raić-Sudar, Koledić, Vuksanović (BED), Režić (VŽ/ME); 7 pogodaka - Damjanović (BSK), Mirković, Mišić (MA), Šest (VU), Jurić (OR); 6 pogodaka - Dorić (BSK), Mrdeša, Lučić (BED), Mihaljević (VŠ), Mijatović (BEL), Žuljević (SLV), Oštrek (ME), Kuprešak, Rajić (BJ), Golubar (VŽ); 5 pogodaka - Klepač (OS), Tkalec (BSK), Jakovljević (SLV), Drožđek, Šimek, Jertec (VŽ), Milardović (ĐCR), Bubnjić, Ivanović (KC), Jakšić (BJ), Divković (MA); 4 pogotka - Čikvar, Lončar (OS), Žigri, Radojčić (BSK), Nikolić (ĐCR), Borko (BED), Blašković, M. Peharda, R. Bognar (SLV), Marušić, Marinović (OR), Kvesić (VŠ), Vučemilović (BEL), Kovačić (KC), Munivrana (KC/ME), Orač, Hajdarović (BJ), Furmek (BJ/ML), Malecki, Kraljević, Šorli (VU), Mesarić (ME), Kolarić, Šafarić (VŽ)...

Međimurje
Titula utješna nagrada

Kao protekle sezone, i tekuće su Čakovčani završili na prvom mjestu primarno zahvaljujući sjajnom proljetnom učinku od 37 osvojenih bodova. Titula im je, međutim, ponovno utješna nagrada jer nisu u dva kruga uspjeli ishoditi licencu od odgovarajuće komisije HNS-a, tako da nisu hijerarhijski napredovali.

Varaždin
Na stazi povratka

Nakon što su bili izbačeni u gotovo najniži natjecateljski razred, Varaždinci su se uspjeli konsolidirati i organizirati tako da ponovno postanu relevantan hrvatski čimbenik. Ispunili su kriterije potrebne za povratak u elitu i to na terenu potvrdili rezultatom, premda su jesensku titulu zamijenili drugim mjestom, dostatnim za željeni plasman. Nositelji igre mahom su iskusniji, 30-godišnjaci, pa je pitanje može li se s postojećim kadrom više, odnosno bolje.

Bedem
Novak završio visoko

Stigavši iz četvrtoligaškog društva, Ivankovčani su sezonu završili na trećem mjestu. Nedvojbeno zadovoljavajućem za toga povratnika, koji je taj plasman igrama na terenu posve zaslužio. Djelovali su, naime, permanentno moćno i nisu oscilirali, tako da su nagrađeni visokim plasmanom, uz buduću obvezu zadražavanja toga visokog leta.

Osijek II
Za premijeru analiza slijedi

Osječki prvoligaš oformio je mladu momčad, mahom od 18-godišnjaka i 19-godišnjaka, kojima su seniorske borbe, nedvojbeno, prilično pomogle. Nakon uvodnog nesnalaženja dizali su se kako je prvenstvo odmicalo i zaključili ga pri vrhu tablice. Kako nije bilo ozbiljne želje za višim natjecateljskim statusom, rezultatski je to zadovoljavajuće, ali je primarna želja bila stvarati igrače za prvi sastav. Analiza tek slijedi, pa i u smislu budućih aktivnosti.

Marsonia

Tri trenera za peto mjesto

Promjena čak triju trenera tijekom natjecateljske sezone sugerira nestabilnost Brođana, koji su, međutim, ostvarili zadovoljavajući, odnosno vrlo dobar, plasman na peto mjesto. Trećeligaško, međutim, obitovanje nikoga ne zadovoljava u tome nogometnom gradu, ali se čini da trenutačno nema kapaciteta za iskorak, tako da će se morati pomiriti s realnosti.

Slavonija
Priprema za sutrašnjicu

Požežani su nakon dugo vremena iskazali ambicioznost, zbog čega je prošlog ljeta angažiran karizmatični trener Robert Špehar. Jesenas momčad doguravši do drugog mjesta, ali sezonu okončavši na šestom. Sporedno u kontekstu namjera koje u sljedećem natjecateljskom ciklusu sežu do Druge lige, za što je netom okončana bila priprema. I u srcu Zlatne doline detaljnije analize, dakle, slijede.

BSK
Završnica pokvarila ukupni dojam

Zaključni porazi u prvenstvu i županijskom kupu bitno su pokvarili ukupni dojam koji su Bjelobrđani ostavili. Permanentno mijenjajući momčad, koju iznova okuplja trener Davor Rupnik, koji, međutim, nije uspio dovesti odgovarajuću širinu, pa je drugi dio proljeća bilo krpanje. Bolnije je, međutim, ispadanje iz kupa i time gubitak nove državne promocije. Na jesen se BSK, nedvojbeno, očekuje opet u novom ruhu.

Mladost
Pogodak zlata vrijedan

Ždralovčani su ponovno sezonu završili u gornjem dijelu redoslijeda. Tako potvrdivši trećeligašku stabilnost, premda nema naznaka nekog znatnijeg iskoraka. Pogodak im je doista bio vrijedan, jer su zabili samo jedan više od zadnjeg Višnjevca, a dospjeli čak na osmo mjesto.

Slavija
Finiš uljepšao sezonu

Momčad s trenerom Daliborom Bognarom duže je vrijeme na okupu i uglavnom je bila pri vrhu tablice. Većinu netom okončane sezone Pleterničani su proveli u donjem domu, ali su proigrali u završnici te se probili na deveto mjesto. Klub je stabilan i brine se o mladeži, tako da se ne treba brinuti za njegov status.

Bjelovar
Oscilacije glavno obilježje

Standardno dobar Bjelovar načinio je podbačaj, moguće zbog dužeg obitavanja u Kupu Hrvatske, kamo su otišli najdalje od svih amaterskih klubova. Sezonu su okarakterizirale oscilacije, tako da je otklon mogao biti u oba smjera. Optimizam se gradi na mladim snagama, koje već mogu ispuniti kriterije natjecanja i polako preuzeti uloge od nekolicine starijih, koji su se, čini se, umorili, odnosno ispunili svoje ambicije.

Oriolik
Potrebne svježe snage

Oriovčani, uglavnom, mogu biti zadovoljni ostvarenim u postojećoj konkurenciji zauzevši, otprilike, pripadajuće mjesto. Oslanjaju su, međutim, na stariji igrački kadar, koji je nositelj, a koji je, uglavnom, učinkovit kod kuće, dok u gostima nije na toj razini. Potrebne su svježe mlade snage, koje su u završnici sezone već dobile prigodu, ali će trebati vremena za njihovo stasavanje.

Vukovar 1991
Jesen vedrija od proljeća

Prvi dio sezone bio je optimističan, ali je nastavak taj osjećaj bitno pokvario. Taj pad stoga donosi brige kako dalje, naročito jer mladih igrača da zamijene iskusne nema u odgovarajućem broju, a i gledatelje u gradu heroju, sudeći po posjetu, ne zanimaju te utakmice. Nakon 21 jesenskog osvojenog boda projetnih 14 nije ohrabrujuće, čemu treba dodati da su posljednja tri, iznenađujuće, stigla s gostovanja.

Đakovo Croatia
Kup popravio sliku

Đakovčani se, također, bore s permanentnim stvaranjem nove momčadi zbog brojnih migracija primarno u okolne klubove nižeg razreda. Stoga su ponovno osuđeni na donji dom, pri čemu im je posao ostanka bitno olakšao slabi Višnjevac. Unatoč skormnom prvenstvenom učinku štićenici trenera Antuna Labaka ponovno su osvojili županijski kup i tako bitno popravili sezonsku sliku.

Belišće
Na Dravi bez napretka

Mijenjali su se treneri i igrači, ali Belišćani su ostali pri dnu tablice. Primarno zbog višegodišnjeg nedostatka odgovarajućeg vlastitog igračkog kadra, tako da moraju dovoditi igrače sa strane, a ljetos su im, uz to, otišli važni kamenčići mozaika. Kako nema naznaka skorog većeg iskoraka, na Dravi trenutačno ne stanuje optimizam, premda ne treba sumnjati da taj ugledni klub neće pronaći rješenje...

Koprivnica
Sezona za zaborav

Nakon solidne jeseni slijedio je proljetni pad do predzadnje pozicije, koja, na sreću, nije bila proklizavajuća. Razloga, međutim, za zadovoljstvo u Koprivnici nema, naročito ako se željelo izgrađivati igrače za gradskog prvoligaša. Njih će kvantitativno biti, ali je doista neshvatljivo da su u dijelu proljeća uspjeli nanizati čak sedam poraza.

Višnjevac
Zaustaviti daljnje poniranje

Nakon što su sezonu prije završili pri dnu redoslijeda, u netom okončanu Višnjevčani su ušli oslabljeni i praktički tijekom pvenstva permanentno slabili igrački kadar te posljedično ispali iz lige davno prije završetka borbi. Štoviše, u drugom su dijelu osvojili samo tri boda i ostali bez jednog zbog neodlaska u Varaždin, tako da je to zorna slika ukupnog stanja. Glavni je sada zadatak zaustaviti daljnje poniranje.

Možda ste propustili...

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

Najčitanije iz rubrike