Osijek
REKORDNO NISKA NEZAPOSLENOST

Nema razloga za euforiju,
jer Osijek gubi radnu snagu
Objavljeno 16. lipnja, 2017.
Iako gospodarstvo bilježi pozitivne rezultate, suočeni smo s padom broja radno aktivnog stanovništva

U Osijeku se bilježi povijesno niska nezaposlenost, u ovim je trenutcima vjerojatno pala ispod šest tisuća nezaposlenih. Toliko malo nezaposlenih nije bilo unatrag dvadeset godina, još od vremena neposredno nakon Domovinskog rata. Pa ipak, svi smo svjesni kako nema razloga za euforiju.

U redovitom Mjesečnom statističkom biltenu koji izdaje osječki Regionalni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, s posljednjim je danom svibnja 2017. godine za područje Osijeka evidentirano 6040 nezaposlenih, što je 500 osoba manje nego prošlog mjeseca i 1300 nezaposlenih manje nego u svibnju 2016. godine. A u svibnju prije samo tri godine evidentirano je bilo više od 10.000 nezaposlenih, pa smo pisali o rekordno visokoj nezaposlenosti! Kako se istopila ova razlika između statističkog “plafona” i “poda”? Nažalost, ne isključivo zbog rasta gospodarstva i novog zapošljavanja.

Plusevi i minusi

- Istine jest kako u posljednje dvije godine ukupno gospodarstvo Osječko-baranjske županije ponovno bilježi pozitivne rezultate poslovanja. Karakterizira ih porast izvoza i investicija - rekao je nedavno, za dodjele “Zlatne kune” najboljim županijskim tvrtkama, Zoran Kovačević, predsjednik HGK - Županijske komore Osijek, te potom realno ukazao na ono što nije dobro. Županija, pa tako i Osijek kao njezino gospodarsko središte, suočeni su, zapravo, s padom broja radno aktivnog stanovništva.

Iseljavanje

U spomenutom biltenu, a sličnim podatcima raspolažu i u HGK-u, u najvećoj je slavonskoj županiji krajem svibnja bilo 107.275 “ekonomski aktivnih stanovnika”, odnosno radne snage. Za četiri je to tisuće manje nego prošle godine, odnosno svojedobno je županija bilježila 125 tisuća radnoaktivnih žena i muškaraca. Uvijek je bilo između 80 i 90 tisuća zaposlenih, te oko 20 tisuća (plus/minus) nezaposlenih. Sada se pak bilježi izraziti pad ukupno radno aktivnih!

Županija i Osijek već duže vrijeme gube radnu snagu, ali sada je to alarmantno. Iz Osijeka se odlazi u tri smjera. Masovno se odlazi raditi u druge zemlje EU-a - prvo su odlazili oni koji su bili bez posla, sada sve češće i zaposleni u potrazi za boljom plaćom i uvjetima rada. Svoj danak uzima i odlazak na rad tijekom turističke sezone na Jadran (no ti se djelatnici ipak vraćaju kući).

- Treće, kod Osijeka je problem i to što se dosta iseljava i u druge dijelove Hrvatske, poglavito u Zagreb, kazuje nam naš sugovornik, koji kao poslodavac ima stalno otvoren oglas za prijam djelatnika. U Osijeku nedostaje građevinskih radnika, vozača, inženjera raznih profila...

Dakle, Osijek nema razloga biti previše zadovoljan podatcima koji će zacijelo ostati statistički evidentirani. Pred novom/starom gradskom upravom jasan je zadatak - Osijek napraviti privlačnim za investitore koji će otvarati radna mjesta. Svoju bi ulogu u tome trebala odigrati i država.

Dario KUŠTRO
IPAK SE I VIŠE ZAPOŠLJAVALO

Zbog zapošljavanja na razini županije, evidenciju nezaposlenih napustile su 3332 osobe. To je 1329 osoba više nego prethodnog mjeseca i 929 osoba više nego u svibnju 2016. godine.

Gotovo je 700 osoba brisano zbog ostalih razloga: izlaska iz radne snage, odjave iz evidencije i nepridržavanja zakonskih odredaba.

SVIBANJSKA NEZAPOSLENOST

6040

2017. godine

7356

2016. godine

8622

2015. godine

10.113

2014. godine

9691

2013. godine

statistika

BROJEVI SE ČINE DOBRIMA, NO ONI IMAJUI NALIČJE

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike