Kultura
DANI HRVATSKOG FILMA

Nagrada za životno djelo Pavlu Štalteru
Objavljeno 16. lipnja, 2017.

Dodjelom nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo Pavlu Štalteru i svečanim otvorenjem na Ljetnoj pozornici Tuškanac u petak, 16. lipnja, počinju 26. Dani hrvatskog filma, koje će u četvrtak najaviti pretprogram u nedavno ponovno otvorenoj zagrebačkoj Kinoteci.

Prije početka samog festivala, u četvrtak će se u Kinoteci prikazati dokumentarni film "Liga džentlmena" Silvija Mirošničenka, nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, koji podsjeća na važnu epizodu iz povijesti hrvatskoga filma.

Film prati skupinu zaljubljenika u film okupljenu oko zagrebačkog filmskog kritičara i boema Vladimira Vukovića. Taj kružok čiji su predstavnici prozvani hitchcockovcima, poznat i kao Vladekov stol, okupljao je u kavani Corso filmske redatelje, kritičare i teoretičare koji će kasnije postati glavnim uzdanicama takozvane autorske hrvatske kinematografije.

Priloge za portret filmskog kritičara i esejista, zajedno s nepoznatim pojedinostima iz povijesti hrvatskoga filma, donose njegovi prijatelji i kolege, Veljko Bulajić, Branko Ivanda, Dubrako Jelačić-Bužimski, Petar Krelja, Tomislav Kurelac, Vesna Švec-Krelja, Želimir Mesarić, Mirjana Majurec, Krsto Papić, Nenad Polimac, Hrvoje Turković, Živorad Tomić, Antun Vrdoljak, Bogdan Žižić.

U igranim scenama igra ga Slobodan Bobo Kolić, a u mlađim danima filmski kritičar Josip Grozdanić. U okviru natjecateljskog programa, koji će se održati tijekom pet dana festivala koji na jednom mjestu predstavlja godišnju produkciju domaćih autora, prikazat će se 68 filmova, dok je popratni program rezerviran za niz vrijednih filmskih ostvarenja iz povijesti hrvatskog filma.

Na festivalu će se prikazati čak četiri ostvarenja nagrađenih na nedavno završenom Animafestu - "Noćna ptica" Špele Čadež, "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, "Manivald" Chintis Lundgren i "Posljednji izazov" Božidara Trkulje.H

Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike