Tehno
TEST

Nokia 3310 - povratak legende
Objavljeno 16. lipnja, 2017.
Nokia 3310, iako je nova, uglavnom i dalje nudi funkcionalnosti kakve je imao i original

Nakon 17 godina Nokia 3310 vratila se na velika vrata i ponudila uređaj istog naziva kao i kultni model, ali i gotovo istovjetnih mogućnosti i u nešto modernijoj izvedbi. Mislimo da nema čovjeka na planetu Zemlji koji nije čuo za ovaj model i njegovu izdržljivost.

Dovoljno je utipkati na nekom on internetskih pretraživača Nokia 3310 i osim koje ozbiljne informacije pronaći ćete i hrpu onih koje prikazuju što sve Nokia 3310 može preživjeti. Ako ste i sami svojevremeno bili korisnik kultne 3310, tada ćete sigurno imati i vlastitih anegdota. Koliko je Nokia 3310 bila čest uređaj u rukama korisnika, govori i podatak da je to najprodavaniji model telefona nekog proizvođača, koji je prodan u nevjerojatnih 126 milijuna primjeraka.

Nova, a ista

Svi znamo za Nokiju i njene brojne modele telefona, svojevremeno svaki je bio želja nekog korisnika i uređaji za koje smo mislili da nikada neće nestati s tržišta. No, onda se dogodio Google Android i Apple iPhone, a ostalo je povijest. Nokia se kao proizvođač nije uspjela prilagoditi i ponuditi tržištu nešto jednako dobro, uslijedila je prodaja Microsoftu i rad na Microsoftovoj mobilnoj platformi, i naposljetku fijasko od strane korisnika, a s njim i nemizbježan krah. I kada smo pomislili da je Nokia definitivno dio povijesti, dogodila se tvrtka HMD Global koja je preuzela prava nad imenom i svojevrsno uskrsnuće Nokia brenda i telefona napravila na najoriginalniji način – novim telefonom Nokia 3310. Jasno, uz takvo ime može biti vezana samo originalna Nokia 3310, pa su u novoj Nokiji odlučili upravo to i napraviti. Predstavili su uređaj gotovo istog izgleda, ali i gotovo istih mogućnosti, no u nešto novijem ruhu. Nokia 3310 na test nam je stigla u kultnoj i najprepoznatljivijoj plavoj boji. Na prednjoj strani i dalje je tu karakterističan oblik svojstven samo za model 3310. Također su i tipke tipkovnice u gotovo istom obliku. Originalna Nokia 3310, ali osvježena, nova, a opet ista. Stražnja strana donosi karakterističnu mogućnost otvaranja kućišta, zamjenjivu bateriju, a novina je tek leća kamere. Natpisi Nokia vraćaju nas nostalgično u neka prošla vremena pa nismo mogli prikriti zadovoljstvo i svojevrsnu sreću s novom 3310 u rukama.

Telefon vulgaris

Moramo priznati da smo pomalo i zaboravili kakav je to osjećaj posjedovati telefon u rukama i džepu. Dakle, telefon što je nekada bio, onaj koji prima i šalje poruke i pozive, nudi igre, budilicu, kalkulator i ponešto osnovnih funkcija. Današnji pojam telefona sve je više sve drugo, a ne telefon pa je ovo dobar podsjetnik na srž ovih uređaja. Nokia 3310, iako je nova, u glavnini i dalje nudi funkcionalnosti kakve je imao i original. Zaslon u boji od 2,4 inča običan je i bez osjetljivosti na dodir. Interneta ovdje nema, odnosno ima ga, ali isključivo preko SIM kartice i to u 2G mreži, nikakav 3G, 4G i slično. Kao takav, poslužit će možda samo za pročitati e-mail, ako i to. Kamera je nova mogućnost, no i ona je svedena na minimum, broji svega dva megapikslea pa će zasigurno biti tu samo za slučaj nužde. Operativni sustav reinkarnacija je čuvenog Nokia Symbian, a nudi jednostavno korištenje kroz izbornike uz navigacijske tipke, baš kako je to jednostavno nudio i original. Prvo što smo isprobali jest čuvena igra Snake (zmijica). Uz blago prisjećanje kontala krenuli smo na višesatno igranje koje smo zadnji put imali prije gotovo 17 godina. Baterija od 1200 mAh možda ne zvuči mnogo, ali ovaj uređaj nema veliki zaslon i jak procesor pa će baterija trajati vječno za današnje pojmove. Čak mjesec dana, ako uređaj ne koristimo, a gotovo čitav dan telefoniranja. U praksi, nekoliko dana bez pol muke, pa i duže, ako se ne zalijepite uz Snake. Kada smo sami sebe pogledali, shvatili smo za koga je predstavljena nova Nokia 3310 – za nas! Neki novi klinci sigurno će s čuđenjem gledati što vidimo u telefonu koji za današnje pojmove ima više no ograničene mogućnosti, i na kojem ćete se polomiti natipkati poruku, no svi mi koji smo nekada koristili prave telefone znat ćemo što vidimo. Za cijenu od kakvih 450 kuna sigurno će biti na milijune onih koji će to vidjeti i željeti ponovno imati. Tražite li dio nostalgije ili telefon – evo ga! Nokia se vratila.

Marin REŽIĆ

Baterija od 1200 mAh možda ne zvuči mnogo, ali ovaj uređaj nema veliki zaslon i jak procesor, pa će baterija trajati vječno

Najčitanije iz rubrike