Novosti
JEDNAKE MOGUĆNOSTI ZA ŽENE I MUŠKARCE

Kampanja “100 djela za ravnopravnost spolova”
Objavljeno 14. lipnja, 2017.

U sklopu proslave 100. godišnjice neovisnosti Finske veleposlanstvo te države u Zagrebu je u suradnji s Vladinim Uredom za ravnopravnost spolova i saborskim Odborom za ravnopravnost spolova pokrenulo kampanju pod nazivom “100 djela za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj”.

- Ravnopravnost spolova temeljna je vrijednost i odrednica finskog društva, odnosno jedan od ključnih razloga zbog kojih je Republika Finska od jedne od najsiromašnijih zemalja izrasla u prosperitetnu zemlju rangiranu pri samom vrhu međunarodnih društvenih i gospodarskih ljestvica - naglasio je Timo Rajakangas, finski veleposlanik u Hrvatskoj.

Panel-rasprava “Ravnopravnost spolova i tvoj je posao” okupila je brojne istaknute pojedince i borce za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj i Finskoj. Iskustva, ali i izazove s kojima se finsko društvo suočavalo u postizanju ravnopravnosti spolova prisutnima su iznijele zamjenica glavne tajnice finskog Vijeća za ravnopravnost spolova Kirsti Marttinen te stalna twinning savjetnica u Vladinu Uredu za ravnopravnost spolova Hannele Varsa.

- Finska je prva zemlja na svijetu koja je, 1906. godine, dala ženama pravo glasa, kao i pravo na kandidiranje za političke funkcije - podsjetila je Varsa.

Što se tiče hrvatskog društva, posljednje je izvješće Europske komisije, prema riječima ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helene Štimac Radin, pokazalo da je u Hrvatskoj zabilježen pad broja žena u Saboru, a bilježi se i velika stopa nezaposlenosti žena. Štimac Radin istaknula je da postoje i svijetli primjeri. Naime, žene su u Hrvatskoj još uvijek obrazovanije od muškaraca. Kampanja “100 djela za ravnopravnost spolova” završava u prosincu dodjelom nagrada za najbolja djela koja podupiru jednake mogućnosti za žene i muškarce u Hrvatskoj. D.Pav.

Možda ste propustili...