Novosti
SUĐENJE U OSIJEKU:

Luka Modrić: Dio novca isplaćivao sam Mamićima na ruke
Objavljeno 13. lipnja, 2017.
Nogometaš Reala rekao je da je, glede ugovora, pogriješio pri ispitivanju u Uskoku

Vezani članci

NASTAVAK SUĐENJA ČELNICIMA DINAMA

Na osječkom sudu svjedoči Luka Modrić

Svjedočenje trostrukog osvajača Lige prvaka s Real Madridom i najboljeg hrvatskog nogometaša Luke Modrića u postupku koji se vodi protiv Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara izazvalo je popriličnu gužvu ispred zgrade osječkog Županijskog suda i u samoj sudnici. Modrić je govorio o detaljima građanskog ugovora sa Zdravkom Mamićem, ugovora s Dinamom i njegovim aneksima te o detaljima njegova 21 milijun eura vrijednog transfera iz Dinama u Tottenham 2008. godine.

Sudsko vijeće prvi je put od početka osječkog suđenja pred sobom imalo svu četvoricu optuženih jer je do sada uvijek netko od njih izostao s rasprava.

Luka Modrić posvjedočio je kako je u Dinamo došao s 14 godina i tada je, uz roditeljski potpis jer je bio maloljetan, sklopljen ugovor s agencijom Zdravka Mamića. U to vrijeme primao je 500 DEM mjesečne naknade i bila mu je osigurana sportska oprema te plaćen smještaj. Istim ugovorom, s navršenih 18 godina, Modriću je dodijeljen automobil Golf “petica”, koji mu je naknadno - ukraden! Prvi profesionalni ugovor Modrić je potpisao nakon što se vratio s posudbe iz Mostara, gdje je igrao za Zrinjski, a nakon toga je još pola godine posuđen Interu iz Zaprešića, kada se napokon vraća u Dinamo, gdje ostaje do 2008. i transfera u Tottenham.

- U vrijeme potpisivanja prvog profesionalnog ugovora nisam imao menadžera. Sve sam dogovarao sa Zdravkom (Mamićem, nap. a.), a na potpisivanju su bili moji roditelji. Dobio sam primjerak ugovora, no ne sjećam se jesam li ga dao knjigovođi. Toga dana potpisao sam i prvi aneks o podjeli obeštećenja prilikom budućeg transfera, a on je iznosio 50 : 50 (klub/igrač) - rekao je Modrić na upit tužitelja Tončija Petkovića. Modrić je dodao kako je anekse potpisivao svaki put kada bi produžavao ugovor s Dinamom.

Meni visi 10 godina!

Nakon što mu je tužitelj predočio aneks ugovora od 10. srpnja 2004. godine, Modrić je potvrdio svoj potpis, ali je dodao da je riječ o aneksu ugovora kada je odlazio iz Dinama 2008. “Nisam siguran, ali možda je drugi datum jer kada sam odlazio iz Dinama, novac je prema ranijem aneksu trebao ići u inozemstvo, a ja sam inzistirao da taj novac ide u Hrvatsku. Zbog toga je potpisan taj aneks”, dodao je Modrić. Njegovo svjedočenje prekinula je Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković rekavši da tužiteljeva pitanja zbunjuju svjedoka. Sudac Darko Krušlin upozorio ju je da ne upada u riječ, a tada se javio i Zdravko Mamić, kazavši da je posao njegove odvjetnice da upozorava na nezakonitost u postupanju. “Dva puta je rekao da je potpisao dva profesionalna ugovora i dva aneksa. Koliko to još treba ponoviti...” rekao je Mamić mašući rukama, no zaustavio ga je sudac.

- Još jednom se ustanite a da niste dobili riječ, i novčano ću vas kazniti. Zbunjujete svjedoka, ometate raspravu - rekao je sudac Mamiću, koji mu je odgovorio:

- Meni visi deset godina zatvora!

- Ja znam što vama visi, ali vam to ne daje pravo da upadate u riječ a da niste upitani - odgovorio mu je sudac.

U nastavku svjedočenja Modriću je predočen njegov iskaz iz istrage 2015., da je sa Zdravkom Mamićem razgovarao o raspodjeli novca prilikom budućeg trasfera iz Dinama, da se nikada nije spominjalo o kojem se točno iznosu radi te da je sve to bio usmeni dogovor između njega i Zdravka Mamića.

Razgovor o “rastavi”

– Vezano uz moj iskaz iz istrage, ja sam mislio na naš građanski ugovor koji sam imao zaključen s Mamićem, a koji je regulirao pitanje te raspodjele. Nisam mislio na aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja između mene i Dinama jer sam ja taj ugovor imao - rekao je Modrić, a nakon što mu je tužitelj predočio iskaz da je, nakon što je već igrao za Tottenham, načinjen aneks profesionalnog ugovora između njega i i Dinama, Modrić je rekao kako “to nikada nisam rekao! Kazao sam da se ne mogu sjetiti kad je to napravljeno. Razgovarali smo nakon transfera jedino o našoj rastavi, da razriješim taj građansko-pravni odnos između mene i Mamića”.

- Na temelju građanskog ugovora između Zdravka i mene regulirali smo komu što pripada. Prelaskom u Tottenham inzistirao sam da on više nema nikakva potraživanja od mene i da raskinemo taj građanski ugovor te da se Mamić odrekne budućih potraživanja koja bi mu pripadala prema građanskom ugovoru - rekao je Modrić.

- U realizaciji transfera isplata novca išla je tako da bi nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovina tog dijela sjela na moj privatni račun, a onda bih sukladno građanskom ugovoru koji sam imao s Mamićem slijedile uplate Mamiću. Podizao sam novac sa svog računa i u poslovnici Hypo banke predavao njegovu bratu Zoranu ili sinu Mariju - rekao je Modrić dodavši da je novac predavao u gotovini jer je Zdravko tako zahtijevao. Nakon ispate dogovorenog iznosa raskinuli su građanski ugovor.

Modrić je na pitanje Zdravka Mamića rekao da je prvi profesionalni ugovor s Dinamom potpisan na pet godina, a drugi na deset. “Mislim da mi je godišnja plaća tada bila 132.000 eura, što se poslije mijenjalo naviše”, rekao je Modrić.

Tužitelj Uskoka na kraju je stavio primjedbu na iskaz Modrića vezano uz potpisivanje aneksa o transfernom obeštećenju.

Milan BUGARIĆ
MAMIĆ: DIVAN LUKIN ISKAZ

Modrićev iskaz na sudu “nešto je najdivnije i najpoštenije što je ikad bilo”, prokomentirao je nakon završetka rasprave Zdravko Mamić, pojasnivši kako Modrić nije promijenio iskaz iz Uskokove istrage. “Uvalili su mu rečenicu koju on nikada nije rekao, a danas je potvrdio da je to bila laž. U Londonu smo Luka i ja dogovarali podjelu novca na temelju građanskog ugovora, i to je početak i kraj priče”, rekao je Mamić dodavši kako je bio investitor prije funkcije u Dinamu. “Potpisao sam ugovore sa 100-tinjak igrača na koje sam potrošio veliki novac. Zašto je krimen ako sam dobio novac? Tu sam u zatvoru s pokojnim Novalićem potpisivao ugovor o dolasku Pranjića. Znate i primjer prelaska Kranjčara u Hajduk, da su to Štimac i Pašalić dobili svoj dio od prodaje u inozemstvo. To je krimen samo zato što je to Zdravko Mamić”, rekao je on te pojasnio i građanski ugovor koji je imao s Modrićem.

- Jedno je privatni odnos koji je reguliran građanskim ugovorom između Luke Modrića i Zdravka Mamića kao civilnih osoba. U sredini imate ugovor između Luke Modrića i Dinama i na kraju imate odnos gdje Luka i ja rješavamo podjelu onoga dijela koji je Luka dobio na temelju ugovora s Dinamom i raskidamo naš građanski ugovor - objasnio je Mamić poručivši da je on Luka Modrić, zagrmio bi istoga trena kada bi Zdravko Mamić završio u zatvoru.

Možda ste propustili...