Novosti
IMA LI NADE ZA REFORMU ŠKOLSTVA?

Ministrici za uspjeh treba autonomija i premijerova podrška
Objavljeno 14. lipnja, 2017.

Vezani članci

PRIMOPREDAJA DUŽNOSTI U MINISTARSTVU ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Divjak: Nećemo pristajati na političke ucjene

Resor oko kojega se u hrvatskoj javnosti u posljednje vrijeme lomilo najviša kopalja, prije nekoliko dana, novim preslagivanjem Vlade, preuzela je, na HNS-ovu inicijativu, nestranačka ministrica Blaženka Divjak.

Prije preuzimanja funkcije izjavila je kako je “obrazovanje zaslužilo da se depolitizira” te zatražila tri uvjeta za rad, a to su da se stvori čista situaciju za provedbu kurikularne reforme, revidira natječaj za članove Ekspertne radne stručne skupšine za kurikularnu reformu i reekipira kadar u Ministarstvu obrazovanja i oko njega. Kakva su očekivanja sindikata, ali i onih koji su se najviše zauzimali za reformu obrazovanja, te vjeruju li da upravo Blaženka Divjak može pomiriti sve u ovom trenutku zaraćene strane, upitali smo bivšeg predsjednika Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Nevena Budaka, predsjednika Matice hrvatskih sindikata i Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića te jednog od organizatora prosvjeda “Hrvatska može bolje”, mladog znanstvenika Marka Kovačića.

Najveće prepreke

- Hoće li nova ministrica uspjeti u svome naumu, vidjet će se vrlo brzo po tome hoće li moći odlučiti o sastavu svoje ekipe u Ministarstvu. Ako uspije formirati tim bar djelomično po svojim željama, onda će imati nekih izgleda da stvari pokrene nabolje, iako vjerujem da će najviše prepreka biti u vezi s kurikularnom reformom, a znatno manje u vezi s ostalim segmentima Strategije obrazovanja. Mislim da je riječ o vrlo sposobnoj znanstvenici, koja se pokazala kvalitetnom na funkcijama koje je dosad obavljala i koja je vrlo predana svom poslu, tako da sam siguran da će moći uspješno obavljati taj posao ako joj ne budu stavljene prevelike prepreke - smatra Neven Budak, koji je uvjeren da će Divjak odustati od ministarske pozicije ako se pojave nepremostive barijere, jer nije ovisna o stranačkoj politici.

Sindikalist Vilim Ribić naglašava kako je Blaženka Divjak osoba koja ima stav i koncept te joj nije nužno važno da bude ministrica, ali će sigurno ući u tektonske konflikte s ljudima koji žele zadržati sadašnje stanje, a koje služi samo partikularnim interesima pojedinaca.

- Stoga njezin uspjeh ovisi o tome hoće li premijer Andrej Plenković njezine uvjete, poput samostalnog odabira najbližih suradnika u Ministarstvu, tretirati kao ucjene HNS-a ili će čuvati ovu koaliciju i dati podršku ministrici protiv njezinih protivnika. U slučaju da ne ispuni uvjete ministrice Divjak ida ona iziđe iz Vlade, dakle opet bi riskirao stabilnost Vlade i nove izbore. Sindikat će biti na strani politike koju zagovara nova ministrica jer je naša misija da radimo u interesu cjeline, a ne pojedinačnih interesa - naglašava Ribić.

Besprijekorna biografija

Slično razmišlja i mladi znanstvenik Instituta za društvena istraživanja Marko Kovačić, iz GOOD inicijative, koja je bila glavni organizator prosvjeda “Hrvatska može bolje”.

- Riječ je o osobi besprijekorne radne i obrazovne biografije i velikog potencijala. Njezino imenovanje daje nam optimizam da će se stvari napraviti na najbolji način, a njezine izjave posebno su dobrodošle u ovom trenutku. Ona će situaciju pokušati uskladiti dijalogom, a sigurno će biti otpora stranaka i udruga poput Hrasta i U ime obitelji, koje pod krinkom ljudskih prava žele ista dokinuti. No tu je najvažnije da joj Vlada da vjetar u leđa i omogući joj da sama bira svoje suradnike te zadrži autonomiju. S obzirom na to da znamo kako je kao prorektorica vodila zagrebačko sveučilište i koliko je odlučna i dosljedna osoba, vjerujem da će se moći izboriti sa svim protivljenjima - uvjeren je Marko Kovačić.

Nefreteta Z. EBERHARD

Neven Budak

bivši predsjednik Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

KURIKULARNA REFORMA MOGUĆA SAMO UZ OBRAZOVANE NASTAVNIKE

Neven Budak slaže se s ministricom oko pitanja važnosti cjelovitih programskih ugovora. “Bez njih nećemo postići učinkovit i racionalan sustav visokog obrazovanja”, upozorava Budak, dodajući da, naravno, treba poraditi na sustavu kvalitete svih obrazovnih razina, od ranog i predškolskog obrazovanja do obrazovanja odraslih. Također napominje da kurikularna reforma može uspjeti samo ako se provede i niz drugih ciljeva Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, pri čemu je za uspjeh jako važna revizija bolonjskog procesa, odnosno revizija studijskih programa nastavničkih fakulteta. “Moramo bolje nego dosad pripremati buduće nastavnike za rad u školama, a za to nije dovoljno unaprijediti samo njihovo inicijalno obrazovanje, nego trebamo organizirati i kvalitetno permanentno obrazovanje. Što se samih škola tiče, moramo unaprijediti uvjete rada škola, ali i kvalitetu upravljanja školama, što znači da budući ravnatelji moraju biti obrazovani za taj poziv. Moramo svakako poboljšati uvjete rada učitelja i njihov društveni ugled, ali i kvalitetu njihova rada, zbog čega treba provesti projekt licenciranja učitelja”, napominje Budak.

BITNO DOBRO POZNAVANJE STRATEGIJE OBRAZOVANJA

Izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja Eli Pijaca Plavšić napominje kako je bitno što nova ministrica ne pripada interesnim skupinama zagrebačkog sveučilišta. “Nakon dugo vremena na ovom mjestu imamo nekoga tko je sudjelovao u pisanju Strategije obrazovanja i poznaje taj dokument. Dobro je i to što je izjavila da želi autonomiju. Teško je procijeniti hoće li tu autonomiju i dobiti. Također ćemo vidjeti kakav će biti odnos prema Stručnom povjerenstvu, koje u šest mjeseci nije napravilo ništa. Sada nas zanima hoće li se promijeniti sastav tog stručnog povjerenstva i biti raspisan novi natječaj za članove ekspertne skupine, i to zato što je očito da je procedura bila prekršena. Kada dobijemo odgovore na to pitanje, moći ćemo vidjeti kako će sve funkcionirati”, mišljenja je Eli Pijaca Plavšić.

zadatak

KAKO POMIRITI ZARAĆENE STRANE ZBOG REFORME?