Svijet
FINANCIRANJE TERORIZMA

BiH je bliže izolaciji i sankcijama nego EU-u
Objavljeno 14. lipnja, 2017.

Vezani članci

UPOZORENJE VIJEĆU SIGURNOSTI UN-A

BiH je nestabilna!

Vlada Velike Britanije i dalje upozorava svoje državljane koji putuju u Bosnu i Hercegovinu na mogućnost terorističkih napada toj zemlji. Obavještajne službe zapadnih zemlja imaju informacije da se ilegalnim tokovima novca u BiH financira i terorizam, kao i da dio toga novca odlazi za financiranje terorističkih skupina i pojedinaca i Siriji i Iraku. Sve je to moguće, posebice financiranje terorističkih islamističkih skupina koje nedvojbeno postoje u BiH, jer vlasti nisu usvojile sve potrebne zakone koji bi spriječile sumnjive tokove novca iz inozemstva. Prema analizi američke organizacije Global Financial Integrity, u BiH se godišnje opere i ilegalno iznese oko pola milijarde eura. Samo od 2001. do 2010., iz BiH je u porezne oaze prebačeno približno 850 milijuna dolara.

Stoga je nama susjedna zemlja svrstana u istu kategoriju s Afganistanom i Sirijom, a teroristička prijetnja iz BiH nije ograničena granicama te zemlje nego je realna i za Europsku uniju. Kako podsjeća Radio Slobodna Europa, činjenica da BiH i dalje ima status nepouzdane zemlje koja se nalazi na sivoj listi FATF-a, radne skupine za financijsko djelovanje, ukazuje na potrebu da se hitno nešto mora mijenjati. Rješenja nema zbog političkih prepreka, upozorava zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić. “Financiranje sumnjivih nevladinih organizacija jedno je od spornih pitanja, a tu je i novi trend koji može ukazivati ​​na veće probleme - značajne traaansakcije u prometu nekretnina s posve nerealnim cijenama”, naveo je Krešić.

Služba za poslove sa strancima otkrila je 110 stranih državljana koji u BiH imaju registriranu tvrtku, ali u tu zemlju nikada nisu kročili. “Od 691 kontrolirane pravne osobe, njih 499 nismo pronašli na adresama koje su naveli. Riječ je o fiktivnim tvrtkama, ali one posjeduju nekretnine. Više od 1700 zemljišno-knjižnih izvadaka posjeduju te tvrtke”, kaže direktor te službe Slobodan Ujić.

Vlasti u Bosni i Hercegovini nisu se uspjele obračunati ni s nevladinim organizacijama koje se nalaze na crnoj listi UN-a i djelovanje im je zabranjeno. Neke od njih, poput Islamske humanitarne zaklade El Haramein i dalje djeluju u BiH.

Također, jedan od problema je, piše RSE, što se terorizam financira drugačijim tokovima i uglavnom se radi o manjim iznosima i privatnim transakcijama kojima je teško utvrditi put. Iako ne zna o kolikim se svotama radi, Krešić navodi i kako postoje i neke očite stvari koje ukazuju da nešto nije u redu. “Činjenica je da u BiH ima skupina ljudi koja ništa ne rade, a dosta dobro žive. Uspostavlja neku novu ideologiju kojoj se valja suprotstaviti”, konstatira ministar sigurnosti.

U BiH stižu i novac koji je kao posudba velikih kompanija iz arapskog svijeta namijenjen upravo za kupnju nekretnina i zemljišta čija je kupovna cijena višestruko veća nego realna, ili se bar tako prikazuje. Pri tome je, utvrdila je istraga Službe za poslove sa strancima, neke od tih transakcija odobrilo ministarstavo financija BiH.

Ne promijeni li se takva praksa u BiH, umjesto prema Europskoj uniji zemlja bi mogla krenuti prema europskim i svjetskim sankcijama i izolaciji.

Eduard SOUDIL

Edward Ferguson

veleposlanik Velike Britanije

NIJE TO PRIJETNJA SAMO ZA BiH

“Ilegalni tokovi novca koji se potencijalno koriste i za financiranje terorističkih aktivnosti nisu prijetnja samo za BiH. Prema ocjenama FATF-a, Bosna i Hercegovina ima još mnogo toga za napraviti. Postoje strateški nedostaci u smislu provedbe nekih odluka i nekih koraka. Nije to samo pitanje i problem Bosne i Hercegovine, nego i problem na jednom širem, međunarodnom planu”, rekao je Ferguson.

Ivana Korajlić

Transparency International

DRŽAVA JE OMOGUĆILA PRANJE NOVCA U GOLEMIM RAZMJERIMA

“Država je bila ta koja je dopuštala sumnjive poslove, non-stop sklapajući sporne ugovore s neprovjerenim investitorima sumnjivog porijekla i sama je praktično dopuštala da se u Bosni i Hercegovini radi sustavno pranje novca u golemim razmjerama. Kako onda očekivati od te iste države i onih istih koji je predstavljaju već godinama da će konačno nešto učiniti po tom pitanju. Mi se bavimo nekakvim sitnim stvarima, pokušavajući usvajati nekakve zakone koji će, na primjer, uspostaviti kontrolu nad nevladinim organizacijama s ciljem sprječavanja financiranja terorizma, a s druge strane neke mnogo krupnije stvari ostaju nepokrivene i neprimjećene, jer to odgovara onima koji obnašaju vlast.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike