Kultura
BEETHOVEN I LISZT

Humanitarni koncert Opere osječkog HNK
Objavljeno 14. lipnja, 2017.
Lipanjska operna noć za devetogodišnjeg Vjerana Bezika održat će se 26. lipnja, u 21 sat

Kao jednu od tri posljednje premijere ove kazališne sezone, u petak, 16. lipnja, te reprizno 17. i 19. lipnja (sve tri večeri s početkom u 20 sati), orkestar Opere HNK u Osijeku izvest će Simfonijski koncert. Na programu koncerta pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca su: L. van Beethoven: Fidelio, Uvertira, F. Liszt: 1. klavirski koncert u Es-duru (Allegro maestoso. Tempo giusto, Quasi Adagio, Allegretto vivace. Allegro animato, Allegro marziale animato), L. van Beethoven: 2. simfonija u D-duru, op. 36 (Adagio molto. Allegro con brio, Larghetto, Sherzo. Allegro, Allegro molto).

Prvim se koncertom za klavir i orkestar u Es-duru Franza Liszta publici predstavlja poznati osječki glazbenik Ante Blažević. Za suradnju na projektu predložio ga je maestro Tutavac.

- Poziv sam s oduševljenjem prihvatio, jer u dosadašnjoj pijanističkoj aktivnosti nisam imao prilike nastupati s orkestrom. Od nekoliko koncerata za klavir i orkestar koje imam u repertoaru izabrao sam Lisztov prvi koncert u Es-duru. Ovaj mi je koncert prirastao srcu još od mladih koraka u sviranju klavira. Koncert je u trajanju nešto kraći od ostalih, ali je pravi biser među njima – kaže Ante Blažević te dodaje da se sastoji od četiri stavka i prožet je vrlo jasnim romantičnim stilom te tehničkim zahtjevnostima i pijanističkom bravurom.

Nakon Simfonijskog koncerta, kazalište odlazi na gostovanje u Umag na Međunarodni festival komornog teatra, s predstavom 260 dana, dok drugi dio ansambla odlazi na 14. Virovitičko ljeto, istoga dana, 23. lipnja, s dramom Zoološka priča.

Tradicionalna Lipanjska operna noć, održat će se 26. lipnja s početkom u 21 sat u prostoru dvorištu Eurodoma. Na koncertu će poznati solisti izvoditi popularne operne i operetne arije, djela Verdija, Offenbacha, Mozarta, Puccinija... Kao solisti nastupit će Vesna Baljak, Antonija Dunjko, Sanja Tot, Jasna Komendanović, Domagoj Dorotić, Igor Krišto, Dalibor Hanzalek i posebna gošća solistica Wanda Marijanski, mezosopranistica. Nastupit će i zbor HNK u Osijeku te vokalni ansambl Brevis. Tradicionalno, Lipanjska operna noć humanitarnoga je karaktera. Ove godine, HNK u Osijeku, u dogovoru s nadbiskupom monsinjorom Đurom Hranićem, odlučio je sav novac donirati dječaku Vjeranu Beziku (9) iz Josipovca.

- Dječak je slabovidan, s 15 posto vidne oštrine, što je posljedica urođene mrene i glaukoma. Ako u iduća dva mjeseca ne obavi operaciju u Zagrebu koja košta 15.000 kuna, a novac je to koji njegovi nezaposleni roditelji nemaju, potpuno će izgubiti vid - objašnjava Božidar Šnajder, intendant HNK u Osijeku, i poziva sve da, osim kupnjom ulaznice, dječaku pomognu i uplatom na žiroračun majke Danijele Bezik: HR1523400093100998488 kod PBZ-a.

Jasenka PEJAKOVIĆ
HUMANITARNI KONCERT I OLJK

Nakon Simfonijskog koncerta osječka publika do konca sezone moći će uživati u još dvije premijere: humanitarnom koncertu – Lipanjskoj opernoj noći u dvorištu Eurodoma, 26. lipnja, u 21 sat, te otvorenju 17. Osječkog ljeta kulture operom “Nabucco”, 29. lipnja, u 21 sat.

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike