Dome slatki dome
OBOGATITE PROSTOR

Kamen je trajan i trendovski vječan
Objavljeno 14. lipnja, 2017.

Trajan, izražajan, kvalitetan, vizualno dojmljiv, trendovski vječan – kamen! Mnogo je kvaliteta koje iskazuje ovaj materijal, čija upotrebna i estetska vrijednost ovisi o samoj vrsti, podneblju i namjeni za koju se koristi. Odličan za primjenu u interijeru i eksterijeru, obogatit će svaki prostor svojom prisutnošću.

I danas, kao i davno prije, arhitektura, koju ujedinjuju eksterijer i interijer, ne može egzistirati bez upotrebe kamena. On je njezin bitan i izražajan dio, koji ju obogaćuje, potvrđuje te daje snažan identitet graditeljstvu lokalnih podneblja, u nas kao i u svijetu. Kamen je sveprisutan bez obzira na područje, stupanj razvoja, kulturne ili nacionalne razlike.

Oblikovanje i definiranje

Kao materijal, ima svoje mjesto i vrijeme u upotrebnom smislu, kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini, kroz primjenu u pojedinačnim kućanstvima - oblikovanjem i definiranjem interijerskih ili eksterijerskih komponenti. Upotreba kamena obogatit će vizualno prostor, a samo bogatstvo kao izričaj može varirati od elegantnog minimalističkog do raskošnog stilskog. Način primjene kamena kao i konačna obrada, koja definira završne efekte, ovisi o ukusima, potrebama i financijskim mogućnostima svakog pojedinca. Kamen je univerzalan – zadovoljit će ukuse i zahtjeve svih koji ga požele imati!

Primjena kamena u eksterijeru ponajviše se odnosi na gradnju, oblaganje pročelja, izradu ograda (zidanih ili izrađenih od pojedinačno obrađenih elemenata), oblaganje vanjskih komunikacijskih površina, stepenica, terasa, itd. Odabir vrste kamena, u ovim slučajevima, trebao bi ovisiti o lokalnim uvjetima, koji će utjecati na sama svojstva kamena, tj. njegovu trajnost kao i estetske kvalitete.

Pri odabiru kamena za eksterijersku upotrebu posavjetujte se sa stručnjacima, koji će vam predložiti vrste kamena s obzirom na klimatske i geografske uvjete u kojima živite. Osim toga, ovi faktori mogu utjecati i na način polaganja kamena, kako bi se postigla najbolja upotrebna kvaliteta i trajnost. Odabir vrste kamena, način polaganja kao i format pojedinačnih elemenata, definira konačne estetske doživljaje, stoga dobro promislite kakav biste izražaj kamena željeli u svom privatnom okruženju. Primjena kamena u zatvorenom interijerskom okruženju, koje nije izloženo agresivnim vanjskim utjecajima, pruža puno veću slobodu pri odabiru željene vrste.

Pod, stubišta

Kamen se u interijeru koristi za oblaganje podnih i zidnih površina, stubišta, izradu kamina, elemenata namještaja itd.

Ovisno o željenom koloritu, pojedinac će izabrati od najtamnijih - crnih do potpuno svijetlih – bijelih vrsta kamena u sjajnoj, mat ili hrapavoj završnoj obradi. Ljepota kamena u interijeru dolazi još više do izražaja u njegovoj kombinaciji s drugim materijalima – drvom, staklom ili metalom. Kao hladni materijal, u osobito atraktivnim podnim kombinacijama s drvom, može stvarati izuzetno tople ugođaje – osobito zimi zbog mogućnosti ugradnje podnog grijanja u zoni kamenog poda. Zidne obloge kamenom mogu stvarati različite ugođaje – od rustikalnih do izrazito modernih, a sve ovisi o odabiru kamena, načinu njegova slaganja te formatu pojedinačnih elemenata. Kombinacije kamena s drvom dodatno će ga oplementi, a kombinacije s transparentnim staklom dodatno naglasiti.

Kamen je materijal o kome se mnogo toga može reći i stoga zasigurno zaslužuje da mu se poklone još mnoga poglavlja, koja će upozoriti na njegove neiscrpne mogućnosti oblikovanja estetskog izražaja u interijeru kao i u eksterijeru.Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

Najčitanije iz rubrike