Dome slatki dome
K&N FILTAR ZRAKA

Više zraka, više snage
Objavljeno 14. lipnja, 2017.

K&N filtri zraka poznati su u svijetu automobila još od svog pojavljivanja na tržištu, davne 1969. godine. U svim ovim godinama K&N filtri zraka postigli su kultni status, a ako popričate s bilo kojim entuzijastom i zaljubljenikom u automobile, vjerojatno ćete dobiti odgovor kako je K&N filtar zraka jedan od prvih koraka u svijetu tuninga automobila. Tomu je ponajprije tako zbog inovativnosti i posebnosti K&N filtera u usporedbi sa svakim drugim te zbog jednostavnosti postavljanja, instalacije.

Pamuk kao osnova

Dakle, po čemu je K&N filtar zraka poseban? Ako uzmemo običan i K&N filtar zraka, razlike su očigledne već u samome izgledu. Dok su klasični filtri mahom izrađeni od gusto svijenog papira ili nekog oblika spužve, K&N filtar zraka u osnovi je izrađen od pamuka. Ovo je zapravo i ključna razlika, jer kao takav K&N filtar zraka propustit će više zraka te tako automobilu doslovno olakšati “disanje”. Ako je ulje automobilu krv, gorivo hrana, onda su K&N filtri nova pluća. Pamuk će prirodno po svojim svojstvima lakše propustiti zrak od klasičnog papirnog filtra. S obzirom na to da propuštaju više zraka, K&N filtri su dodatno nauljeni posebnim uljem. Ulje ovdje ima svojstvo uhvatiti nečistoće koje bi inače mogle proći kroz pamuk. Ovako izrađeni i pripremljeni K&N filtri uistinu su bezopasna zamjenu za tvornički klasični filtar.

Sve u plusu

Sada kada znamo bitnu razliku između običnog i K&N filtra, možemo navesti sve prednosti koje proizvođač jamči. Naime, tvrtka K&N jamči kako će automobil imati više snage i bolji odziv na papučicu gasa, a osim toga u nekim slučajevima donosi i nižu potrošnju goriva. Nakon narudžbe i brze dostave imamo K&N filtar zraka i bacili smo se na njegovo postavljanje. Ovdje K&N pokazuje svu svoju jednostavnost. Naime, K&N filtar zraka dostupan je u istim dimenzijama kao i klasični filtar, pa je zamjena jednostavna i gotova u kakvih 10 minuta. Ako pak niste vješti samostalno zamijeniti filtar, svakako je preporučljivo to dati automehaničaru. Već nakon prvog paljenja primjetan je nešto drukčiji zvuk automobila, a je li riječ o subjektivnom dojmu, teško je odgonetnuti. Također je primjetno malo življe ubrzanje, odnosno odziv na papučicu gasa, a u našem konkretnom slučaju primijetili smo i nešto manju potrošnju goriva. Većina korisnika K&N filtara primijetila je isto, pa se stoga, i mi sami, može priključiti zadovoljnim korisnicima. Dakle, s K&N filtrima smo sa svime u plusu, a bit ćemo i s plusom u novčaniku. Naime, K&N jamči da njihovi filtri mogu trajati više od milijun kilometara, pa tako nema potrebe za novom kupnjom filtra. Naravno, filtar je u tom razdoblju potrebno redovito prozračivati, čistiti i uljiti posebnim K&N sredstvima. Cijena filtra varira, a uglavnom je oko 80 eura.

K&N jamči da njihovi filtri mogu trajati više od milijun kilometara, pa nema potrebe za kupnjom filtra

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike