Novosti
IVAN ANUŠIĆ

Ako ne otkrijem skrivene probleme - možemo punim gasom naprijed
Objavljeno 13. lipnja, 2017.

U svom najavnom nastupu za osječke medije u ulozi osječko-baranjskog župana Ivan Anušić je kao prvi veliki potez najavio dolazak Vlade RH u Osijek.

Što će biti teme te sjednice?

- Projekt Slavonija i njegov nastavak. U prvih šest mjeseci 750 milijuna kuna investirao je kroz Projekt Slavonija u Osječko-baranjsku županiju kroz razne projekte. Potom je tu i nastavak tzv. megaprojekata koji ovise o središnjoj vlasti. Govorim ovdje o nastavku izgradnje koridora 5C u punom profilu, sustavu navodnjavanja, vodnoj stepenici, elektrani na plin, pa i o centru za gospodarenje otpadom... Ima mnogo tema koje moramo odmah početi rješavati s ministrima. S realizacijom ove sjednice ćemo krenuti odmah nakon konstituirajuće sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije, dakle očekujem je u idućih mjesec dana.

Rekli ste u uvodnom govoru kako držite da je sustav spor.

- Točno, administracija je prevelika, birokracija je troma, prespora i ona se mora ubrzati. Ne mora se nužno mijenjati, ali mora se ubrzati. Podsjetimo, jedan od mojih projekata je da se građevinska dozvola mora izdavati u roku od 15 dana, neće se više čekati i po šest mjeseci. Posebice ako govorimo o strateškim projektima.

Neovisno o državnim projektima, što će biti u fokusu vas kao župana?

- Prije svega gospodarstvo. I to u svim granama, ne samo gospodarske zone, ne samo proizvodnja nego i sve ono što čini živim ovaj sustav. Naravno, neke stvari ćemo raditi paralelno - govorili smo o besplatnoj kuhinji za sve osnovnoškolce, o poticanjima OPG-ova. Govorili smo i o izmjeni Zakona o zemljištu - omogućivanju svima onima koji se žele baviti poljoprivredom da dobiju zemljište u vlasništvo ili u zakup. Uglavnom govorim o projektima koje sam predstavio u kampanji, oni su u mom gospodarskom programu na mojoj web-stranici, oni će biti implementirani i neće biti maknuti kao da ih nikad nije bilo. Moći ćete se svaki put pozvati na njega.

Kada očekujete da ćete kompletirati tim suradnika u županiji?

- Mislim da će do početka jeseni sve biti posloženo i onda će se početi s konkretnim stvarima. Prvo se mora napraviti rebalans proračuna. Moram dubinski vidjeti kakvo je stanje u županiji. Nemam nikakvih informacija da je stanje loše, i ako doista ne bude skrivenih problema, onda možemo punim gasom prema naprijed. D.Ku.

Najčitanije iz rubrike