Osijek
KLINIKA ZA NEUROKIRURGIJU KBC-a

Pacijenti više ne moraju u Zagreb zbog složenih neurokirurških zahvata
Objavljeno 13. lipnja, 2017.

Zahvaljujući sve boljoj suradnji županijskih bolnica s Kliničkim bolničkim centrom Osijek, ali i sve boljeg multidisciplinarnog pristupa i suradnje s drugim klinikama i zavodima, osječki je Klinički bolnički centar postao regionalni centar za zahtjevne neurokirurške zahvate. Tijekom godine u Klinici za neurokirugiju operira se oko 800 pacijenata te se kroz ambulante obradi njih više od 2500. Pokazatelj je to da pacijenti iz slavonskih županija više ne odabiru druge kliničke centre kao jamstvo za uspjeh provedenog operativnog zahvata.

- Naša klinika ulaže sve veće napore u ostvarivanju što bolje suradnje sa susjednim županijskim općim bolnicama u Vukovaru, Vinkovcima i Požegi, a sve u cilju što kvalitetnije neurokirurške skrbi za pacijente koji nam gravitiraju u okruženju. Također, naastojimo potaknuti i suradnju s drugim ustanovama u regiji, a povećanjem broja, ali i ponovnim uvođenjem određenih kirurških zahvata tendencija je profilirati se u kvalitetan regionalni centar za zbrinjavanje intrakranijske i kralježnične patologije. Na Klinici je moguće izvoditi većinu svih neurokirurških zahvata, osim onih za koje je potrebna dodatna tehnička podrška i oprema koju naš KBC trenutačno nema, poput endovaskularnih zahvata, stereotaktičke biopsije ili gama-knifea - ispričao je dr. med. Nenad Koruga, specijalist neurokirurg na Klinici za neurokirurgiju KBC-a Osijek.

Dodaje kako u posljednje vrijeme ostvaruju izvrsnu suradnju s Klinikom za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata te su zajednički sudjelovali na složenijim zahvatima koji su zahtijevali multidisciplinaran pristup.

- Na čelu s v.d. predstojnikom Klinike, doc. dr. sc. Božidarom Muršićem, Klinika za neurokirurgiju KBC-a Osijek može parirati drugim bolnicama u Hrvatskoj, zajedno s timom mladih kvalitetnih liječnika koji se educiraju i imaju volju za rad. Da je tomu tako pokazuju brojni zadovoljni pacijenti - zaključuje dr. Koruga.

Marija MIHELIĆ
DOBNA GRANICA PACIJENATA SVE NIŽA

Broj je mladih pacijenata, nažalost, u porastu. Dr. Koruga ističe kako su brojne ozljede rezultat neoprezne vožnje, posebice motorkotačem. Kako je to prijevozno sredstvo aktualno u proljeće i ljeto, apelira na vozače da se pridržavaju ograničenja brzine i poštuju prometne propise.

- Dolaze k nama i nakon prometnih nesreća, ali i nakon teških ozljeda zbog, primjerice, pada sa stabla tijekom branja voća, nakon neopreznog skakanja u vodu na kupalištima i slično. Uglavnom to budu mlađe osobe, i vrlo je često nužno hitno kirurško zbrinjavanje zbog za život opasnih ozljeda intrakranijskih struktura i kralježnične moždine. I dob pacijenata s netraumatskim patološkim promjenama kralježnice sve je niža, a respektirajući mlađu životnu dob, ti su kirurški zahvati sve složeniji - kaže dr. Koruga.

Nenad Koruga

spec. neurokirurg u Klinici za neurokirurgiju KBC-a Osijek

Na Klinici je moguće izvoditi većinu svih neurokirurških zahvata, osim onih za koje je potrebna dodatna tehnička podrška i oprema koju naš KBC trenutačno nema, poput endovaskularnih zahvata, stereotaktičke biopsije ili gama-knifea

profilacija

CENTAR ZA ZBRINJAVANJE INTRAKRANIJSKE I KRALJEŽNIČNE PATOLOGIJE

Možda ste propustili...