Novosti
MEKA JEFTINE KUPNJE

Slavonci i Baranjci po Vegetu, lijekove i cigarete odlaze u Bogojevo
Objavljeno 12. lipnja, 2017.
Velike mjesečne kupnje mnogi obavljaju preko granice

Nikakve akcije, popusti "super srijede" ili "top vikendi" u Hrvatskoj ne mogu spriječiti Slavonce i Baranjce da odustanu od navike kupovanja u Bogojevu, prvome mjestu do graničnog prijelaza Erdut.

Prodavaonice "Niš" i "Ducko", ali i ljekarna "Zlatni lav" prava su meka mnogima koji onamo odlaze i nekoliko puta mjesečno.

Da je to doista tako uvjerili smo se vidjevši brojne osječke, vukovarske, belomanastirske, našičke, vinkovačke, pa i slatinske registracijske oznake u sredini tjedna, prošle srijede kad se na parkiralištima ispred dvije prodavaonice i ljekarne tražilo mjesto više.

Dugogodišnja navika kupnje puno jeftinije Vegete, kole, piva, ali i cigareta i duhana ne jenjava. Prepoznali su to i u Bogojevu, pa su ne tako davno proširili prodavaonicu, a ni u ljekarni tik uz "Niš" nije manja gužva.

- Da, dolaze nam Slavonci i uglavnom kupuju paracetamole, razne tablete protiv bolova. U vas su puno skuplje, ali i koliko čujemo ne mogu se dobiti bez posebnog liječničkog recepta. Najtraženije su tablete Analgin i Ketonal, ali često kupuju i razne kreme za ublažavanje bola, pa čak i tablete kao nadomjestak prehrani - rekao nam je mladi ljekarnik u "Zlatnom lavu".

Osim što se mogu dobiti u slobodnoj prodaji, tablete protiv bolova puno su jeftinije nego u Hrvatskoj. Primjerice, kutija Analgina stoji tek pet kuna, a slična je i cijena Ketonala. Isplativ je i Refemin, hormonske tablete na biljnoj bazi koji stoji upola niže nego u Hrvatskoj. Ne čudi stoga da su lijekovi, uz cigarete, jedan od najtraženijih proizvoda u Srbiji.

Tek nekoliko metara dalje je "Niš", odakle Slavonci uglavnom odnose sokove (čija se cijena razlikuje od onih u Hrvatskoj i do pet kuna), alkoholna pića jeftinija od onih u Hrvatskoj za 30-ak kuna, ali i već spomenutu Vegetu, koja za 400 g stoji tek 10,50 kuna. Drastična razlika je i u cijeni 96-postotnog alkohola, koji je ondje samo 11, a u nas se ne može pronaći ispod stotinu kuna. - Pravim liker od višnje i svakako mi je isplativo doći i kupiti alkohol. Ne smije se prenijeti više od litre po osobi, no uspijevamo nekako prošvercati još litru do dvije - rekla je Osječanka koja u "Niš" dolazi jednom mjesečno i po cigarete na kojima po kutiji uštedi i do deset kuna. Jeftiniji su i razni drugi proizvodi poput tijesta, higijenskih potrepština, čajeva, slatke paprike, suhomesnatih proizvoda...

Marija MIHELIĆ
100 dinara > 5,98 kuna

I dok je prije godinu i pol tečaj dugo bio 1:14,50, sad je situacija mnogo povoljnija. Tako 100 dinara vrijedi 5,98 kuna, a u prodavaonicama se, osim u kunama i dinarima, može platiti i na kartice. Kupnja na kartice najpovoljnija je, pa mnogi koji kupuju u Bogojevu već dugo nemaju potrebe nositi gotovinu sa sobom.

Proizvod cijena (kn) Refemin tablete 37,18 Analgin 5,04 Jomelop balzam 51,10 Čajevi od 3 do 5 Napolitanke 400 g 5,92 Smrznute rolnice 1 kg 14,29 Vegeta, 400 g 10,65 Alkohol 96 % 10,83 Cigarete od 12,50 Duhan 40 g od 22,50

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana