Zdravlje
CARSTVO GLJIVA

Gljive u prehrani imaju brojne zdravstvene prednosti
Objavljeno 12. lipnja, 2017.
Bukovača je korisna tijelu te razgrađuje otrovne kemikalije. Jedne su od najsvestranijih gljiva koje se lako uzgajaju

Od malena volim gljive. Vjerojatno i malo zbog toga što sam vjerovala da Štrumfovi žive u njima. Oduševljavale su me bojama i oblicima. Vrganji su najčešće bili na stolu, a ujak je bio pravi znalac u raspoznavanju te nam je često nosio pune košarice ovih neobičnih organizama. Ne pripadaju ni pod biljke, a ni pod životinje.

Što ih čini tako specifičnim? Razlika između bilja i gljiva jest ta što gljive ne posjeduju klorofil i ne vrše fotosintezu, a razlika od životinja je da se ne kreću i ne razmnožavaju spolno. Korisne su za razlaganje organskih materija te da ih nema, šume bi se ugušile u vlastitom otpadu. Žive u zajednicama s mnogim biljnim vrstama i međusobno si pomažu.

Nije ih teško uzgojiti. Uglavnom se to čini u podrumima, pećinama, napuštenim tunelima i halama za uzgoj. Podloga za rast jest stajsko gnojivo pomiješano s otpadcima drvne industrije. Najčešće se uzgajaju šampinjoni, bukovače i šitake.

Ljekovitost i benefiti za okoliš

Imala sam priliku neko vrijeme uzgajati vlastite bukovače. Prostor u kojemu su rasle bio mi je i svojevrsna antistres-terapija. Sjajan je osjećaj doslovno gledati kako se takav divan organizam razvija iz malo slame.

Bukovača je korisna tijelu te razgrađuje otrovne kemikalije. Jedne su od najsvestranijih gljiva. Lako se kultiviraju i česte su diljem svijeta. Također su vrlo lijepe, dolaze u širokom spektru boja. Ništa se ne baca, a potrošen micelij je izvrsno gnojivo za biljke i drveće. Kapice se obično kreću između 5 i 25 cm te rastu u grozdu. Kapice mogu biti bijele, žute, smeđe, pa čak i ružičaste! Imaju jedinstveni miris koji se često opisuje poput anisa ili slatkog likera.

Latinski naziv Pleurotus ostreatus znači bočni kamen, koji se odnosi na školjku kamenicu koja je slična obliku gljive bukovače. Osim što pomažu okolišu, bukovače imaju brojne zdravstvene prednosti. Prirodno proizvode spojeve koji se nazivaju statini. Lijekovi statina smanjuju "loš kolesterol" (LDL) stimulirajući receptore u jetri kako bi se uklonio kolesterol iz tijela. Izvrsna je za jačanje imuniteta te za probavne tegobe. Bukovače su prava riznica vitamina.

Bukovače u kulinarstvu

Sadrže vitamine B, C, D i K, što je manje poznata činjenica čak i mnogim ljubiteljima te ukusne, mesnate gljive, ujedno s vrlo malo kalorija.

Nutritivni sastav bukovače najsličniji je mesu te je to čini izvrsnim izborom za vegetarijance. Omiljena je gljiva u kulinarstvu pokraj šampinjona. Priprema ne zahtijeva mnogo truda, a najslasnija je sa žara začinjena s malo maslinova ulja te soli. Izvrsne su u juhama, umacima, varivima ili pohane. Mogu se sušiti te zamrznuti. Prije zamrzavanja bukovače je potrebno dobro očistiti i prokuhati oko pet minuta. Nakon toga ih ohladiti te potom zamrznuti. Svježe se čuvaju u hladnjaku do sedam dana. Osjetljive su na dodir, te ih nije potrebno ni poželjno prati. Dovoljno ih je dobro obrisati kuhinjskim ručnikom.

Ana TOMŠIĆ BLAŽAN, nutricionist
Proljetna juha od bukovača

l 4 žlice neslanog maslaca

l1 glavica sitno sjeckanog luka

l1 manji komadić sitno

sjeckanog korijena celera

l2 mlada luka sitno sjeckana

l1 češanj češnjaka sitno sjeckan

l500 g bukovača

l1/2 čajne žličice sjeckanog

svježeg lišća timijana

l3 žlice brašna

l1/2 šalice suhog bijelog vina

lsok od pola limuna

lsvježe mljeveni bijeli papar

l1 žlica sjeckanog

svježeg peršina

lhimalajska sol

U većoj posudi rastopiti maslac na srednjoj temperaturi. Dodati luk i celer te pirjatii dok ne omekša. Dodati češnjak te kada zamiriše dodati mladi luk. Dodati gljive i timijan te kuhati uz miješanje, sve dok gljive ne puste tekućinu. Pospati brašnom te dobro izmiješati. Paziti da brašno ne zagori. Dodati vino i pustiti da lagano kuha, povremeno miješajući oko 20 minuta. Dodati limunov sok, začiniti po želji, posipati svježim peršinom te timijanom. Odlično se slaže s tostiranim komadićima kruha, koje smo začinili češnjakom te maslinovim uljem!

Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike