Osijek
“SLUŽBENI FOTOGRAFI” U ŠKOLAMA I VRTIĆIMA

Roditelji: Zbog poslovanja mimo natječaja godinama preplaćujemo fotografije!
Objavljeno 10. lipnja, 2017.
Cijene fotografija i snimaka su astronomske s obzirom na kvalitetu - tvrde roditelji

Nakon prašine koju su oko fotografiranja i snimanja završnih priredbi podigli roditelji osječkih vrtićaraca, posljednjih dana sve su glasnija pitanja o legitimitetu službenih fotografa u svim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Grada Osijeka.

Naime, kako su nedavno isticali roditelji vrtićke djece, a sada i roditelji školaraca, fotografije i videosnimke pojedinih službenih fotografa nerijetko su lošije kvalitete od onih snimljenih kamerama mobitela. Paralelno, cijene fotografija i snimaka su astronomske s obzirom na kvalitetu, ali i činjenicu da fotografija ili videouradak ne zahtijevaju isti angažman i opremu kao prije deset, pa i dvadeset, godina, kada su njihove cijene formirane.

- U vrtiću smo plaćali 20 kuna za zajedničku fotografiju djece iz skupine na kraju godine i 40 kuna za video završne priredbe. Fotografije su kvalitetom još i bile prihvatljive, ali video je uvijek bio očajan. Statična snimka kojom dominiraju glave roditelja. Sada u školi plaćamo 20 kuna za zajedničku fotografiju na kraju školske godine i 25 kuna za tzv. školsku uspomenu, odnosno za jednu u karton ukoričenu fotografiju djeteta i još osam malih fotografija, koje u konačnici nisu iskoristive za izradu bilo kakvog službenog dokumenta. No, upravo da su fotografije i snimke uvijek savršene, to je sve skupa preskupo, s obzirom na novac koji fotografi zarađuju na taj način. I to godinama! Kako se biraju ti fotografi? Postoje li natječaji? Izabire li se najjeftiniji ponuditelj - pita se ogorčena majka osmogodišnjakinje te nudi (provjerenu) računicu, prema kojoj službeni fotograf u samo jednom manjem vrtiću, s četiri skupine od 25 djece, na završnoj priredbi ubere približno 2000 kuna na fotografijama i 3000 kuna na videosnimkama. Pod pretpostavkom da fotografiju u pravilu kupuju svi, a videosnimku 75 posto roditelja! Kada su pak u pitanju škole, računali smo sami, zarada je još veća. Naime, ako fotograf u jedno prijepodne napravi 24 zajedničke fotografije (fotografira osam generacija s tri razredna odjela od 25 učenika), za taj posao u džep stavi i do 12.000 kuna! Što bi značilo da bi, kada bi i u školama i u vrtićima fotografiju naplaćivali prihvatljivih pet kuna, i dalje za samo nekoliko sati posla u vrtićima zaradili 500, a u školama 3000 kuna. Složit će se svatko, ističu roditelji, i dalje pristojna zarada!

Ivana SOLAR
Kako se izabiru “službeni fotografi”

Kada su u pitanju službeni fotografi podcentra Dječjeg vrtića Osijek, izbor fotografa je, kaže ravnateljica Svjetlana Takač, prepušten vodstvu svakog pojedinog vrtića. A praksa je takva da službenih natječaja nema, nego jednostavno iz godine u godinu u isti vrtić dolazi isti fotograf, kojega je angažirala neka voditeljica vrtića krajem 90-ih, kojoj više nitko i ne zna ime. Ista je priča i u školama. Ravnatelj jedne osnovne škole u Osijeku objašnjava kako je na početku njegova mandata jednostavno “naslijedio” fotografa, koji se pojavio kada je bilo vrijeme za fotografiranje. Kako u tome trenutku nije bilo nikakvih službenih prigovara na njegov rad, uz velik broj svakodnevnih obaveza, nije osjetio potrebu da nešto mijenja. Paralelno, javna je tajna da je nekoliko osječkih fotografa međusobno prije gotovo dva desetljeća podijelilo “teritorij”. S druge strane, postoje i glasine da ravnatelji pojedinih škola i voditelji pojedinih vrtića od fotografa uzimaju proviziju za dodjelu posla. No oni s kojima smo razgovarali to opovrgavaju.

zarada

FOTOGRAF PO VRTIĆU ZARADI I NEKOLIKO TISUĆA KUNA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike