Osijek
PROJEKT OŠ FRANJE KREŽME

Umjesto hrenovki i juhe iz vrećice naučit će kuhati zdrave obroke
Objavljeno 9. lipnja, 2017.

OŠ Franje Krežme od tekuće školske godine, 2016./2017., provodi hvalevrijedan projekt Kuhajmo do zdravlja, u kojemu sudjeluju učenici osmih razreda, nakon kojih će projekt na jesen nastaviti učenici petih razreda.

Tako je ta škola postala prva osnovna škola u Osijeku koja provodi izvannastavnu aktivnost kuhanja. Riječ je o projektu u kojem se djeca najprije educiraju o zdravoj hrani i usvajaju higijenske navike, a tek nakon što nauče teoriju, prelaze na praktični dio, u kuhinju. Do sada su kuhali pretežito u školskoj kuhinji i učionicama te su samim time bili ograničeni u pripremi obroka. Uz pomoć Grada Osijeka, Merkur osiguranja te tvrtke Mobler Matt, od jučer, međutim, imaju novu moderno opremljenu kuhinju s učionicom, koja će učenicima omogućiti da još bolje izraze svoje kulinarske vještine.

Prigodom otvorenja nove kuhinje, vrijedni su učenici za goste pripremili zahvalnice, ali i zdrave smoothieje, muffine i vafle. Vafl je kušao i dogradonačelnik Vladimir Ham, inače, pravi majstor u kuhinji i veliki gurman. Ocijenio ih je čistom desetkom i istaknuo da će Grad podržati i druge škole koje izraze zanimanje za ovakve projekte.

- U ovoj aktivnosti djeca uče zdravo kuhati i stječu važne vještine u dobi kada se zdravstvene navike i navike pravilne prehrane itekako dobro usvajaju – poručio je Ham.

Zadovoljstvo nije skrivala ni ravnateljica škole, Jadranka Jurić.

- Jako sam sretna zbog svega ovoga. Željeli smo djeci osigurati adekvatan prostor u kojem će moći kuhati sve, od najjednostavnijih jela do složenijih kulinarskih radova, a sad to konačno imamo. Namirnice kojima se koriste u pripremi jela financira škola zajedno s roditeljima i učeničkom zadrugom Krežmolina – poručuje ravnateljica Jurić.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Ksenija Rumora, prof.

voditeljica projekta Kuhajmo do zdravlja

IDEJU SMO PREUZELI OD SLOVENACA

- Na ideju za ovaj projekt došli smo preko ljubljanske škole s kojom surađujemo niz godina. Oni iz svoga kurikula nisu izbacili Domaćinstvo. Ponukani time, odlučili smo animirati djecu, koja su ideju oduševljeno prihvatila. Ovo je dokaz da je uz malo volje, truda i entuzijazma sve moguće.

UČENICI ODUŠEVLJENI

Kuhaju podjednako i dječaci i djevojčice, pitali smo stoga Roberta Gajića, učenika 8.a razreda, kako se snalazi u kuhinji.

- U početku je bilo malo teško, jer nismo imali primjerene prostore, sada kada imamo novu kuhinju, bit će odlično. Inače me kuhanje jako zanima i u tome baš uživam - kaže Robert, koji kod kuće, na zadovoljstvo ukućana, često peče kolače.

Ana Martina Vračić, učenica 8.b razreda, rekla nam je kako je prije znala skuhati samo hrenovke, jaja i juhu iz vrećice, a sada zna pripremiti pizzu, vafle i muffine.

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike