Novosti
PRESLAGIVANJE

Tko će preživjeti na pročelničkim funkcijama?
Objavljeno 9. lipnja, 2017.

Vezani članci

OSIJEK ČEKA FORMIRANJE VLASTI

Ivan Vrkić ne sumnja u stvaranje većine u Vijeću

Izbori za župane, gradonačelnike, načelnike općina te županijske skupštine i gradska i općinska vijeća su završeni. Slijedi vrijeme primopredaje vlasti i konstituirajućih sjednica.

U Gradu Osijeku, s obzirom na to da je gradonačelnik Ivan Vrkić osvojio još jedan mandat, nema primopredaje, nastavlja se uobičajenim radnim ritmom. Očekuje se termin sazivanja konstituirajuće sjednice Vijeća Grada Osijeka, kalkulira se s terminom 26. lipnja. Tada će se saznati i tko će činiti većinu, a tko oporbu, bit će izvjesnije kako će se između koalicijskih partnera podijeliti mjesta direktora i nadzornih odbora u tvrtkama i institucijama u suvlasništvu Grada Osijeka.

Izbor suradnika

Iako to u ovom trenutku nitko ne želi potvrditi, izvjesno je da će gradonačelnik Vrkić imati odriješene ruke kada je u pitanju imenovanje pročelnika gradskih ureda, dakle, nakon dogradonačelnika, najbližih suradnika. Uostalom, takvo je što i sam Vrkić najavio na jednoj od posljednjih sjednica starog saziva Gradskog vijeća, priznao je kako je za prvog mandata dopustio da mu suradnike biraju koalicijski partneri, a sada će biti drukčije. Istina je i da radom nekim pročelnika Vrkić nije u cijelosti zadovoljan. No za sada je sigurno samo to kako će doći do reorganizacije gradske uprave, gotovo sigurno je da će se mastodontski ured za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu razbiti na bar dva, ako ne i tri zasebna odjela. Ali budući da se nalazimo u sredini proračunske godine, može se očekivati kako će se s planiranom reorganizacijom ipak pričekati do početka iduće (financijske) godine. Sve ovo odredit će i ulogu Ljiljane Belajdžić, sadašnje pročelnice ovog upravnog odjela. Ona je u proteklom mandatu bila najeksponiraniji pročelnik.

A tko je od pročelnika siguran u ostanak? Teško je reći, ali za pročelnikom gradskih financija Davidom Krmpotićem (HNS) su dobri rezultati, Grad je na financijskom tržištu ponovno prepoznat kao respektabilan partner. Kornelija Mlinarević je, kao nestranačka osoba, na mjesto pročelnice Odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo došla nakon javnog natječaja i također donosi rezultate.

No nisu svi pročelnici iz Vrkićeva doba. Primjerice, HNS-ov Dražen Alerić ovdje je od mandata Krešimira Bubala. Na poziciju pročelnika društvenih djelatnosti došao je s Ivanom Vrdoljakom, koji je svojevremeno bio Bubalov zamjenik. Iz tog je mandata “preživio” i Romano Kristić, pročelnik za socijalnu skrb i zdravstvo. Kako su posljednjih godina pojačane aktivnosti u djelokrugu socijale, može se očekivati kako će (i) on zadržati svoju poziciju. Naposljetku, Dražen Slunjski je do pozicije pročelnika Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje došao iz HNS-a kao koalicijskog partnera. Od najbližih suradnika gradonačelnika Vrkića tu je još i Marija Garić, pročelnica Ureda gradonačelnika.

“Stari” kadar

S druge strane, u Osječko-baranjskoj županiji za ponedjeljak je najavljena primopredaja dužnosti između dvojice župana. Novi župan Ivan Anušić (HDZ) najavio je kako je već složio većinu u Županijskoj skupštini, pa ga čeka “samo” posao podjele pročelničkih dužnosti. Možda i ne bude previše posla jer velik dio pročelnika je zapravo na tim funkcijama još iz devedesetih godina, dakle, za vremena “originalnog” HDZ-a (prije raskola i osnutka HDSSB-a). Primjerice, nakon što je Anica Horvat imenovana županicom 1997. godine, njezinu ulogu pročelnice Upravnog odjela za financije naslijedila je Snježana Raguž i zadržala ju je do danas. Slično je i s Ružicom Gverieri (pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb) te Rankom Radunovićem (pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo). No za razliku od kolegice, Radunović je ipak imao značajniju ulogu u HDSSB-u.

Upravni odjel za gospodarstvo već duže vrijeme vodi Ivana Katavić-Milardović, koja je u županijskim službama, kao prvi posao, počela raditi također još u devedesetim godinama. Upitno je kakva će biti sudbina Danijele Lovoković i Milana Kamenka te njihova Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i prirode s obzirom na to da je riječ o bliskim suradnicima sad već bivšeg župana Vladimira Šišljagića. Uz ovo dvoje pročelnička, imena koja se vežu uz mandate HDSSB-ovih župana su Snježana Staščik (prosvjeta), Davor Slivka (javna nabava), Romana Mihaljević (zajednički poslovi) i Silva Wendlig (poljoprivreda i ruralni razvoj).

Pred novim županom Anušićem su naravno i razgovori o podjeli direktorskih mjesta i mjesta u nadzornim odborima i upravnim vijećima u županijskim tvrtkama (Cesting) i institucijama (Ljekarne, Dom zdravlja...).

Dario KUŠTRO
ČEKAJU SE I NOVI TAJNICI

I u Gradu Osijeku i u Osječko-baranjskoj županiji bit će zanimljivo vidjeti tko će biti izabran za tajnika Grada, odnosno Županije. Nakon što su ove godine u mirovinu otišli i Jadranka Nikolov i Davor Brunčić, koji su preživjeli sve gradonačelnike i župane, sada su imenovani samo obnašatelji dužnosti. Tajnike naime diskrecijskim pravom predlažu upravo gradonačelnik, odnosno župan.

Neki županijski pročelnici na toj su dužnosti još iz doba HDZ-a iz devedesetih

Možda ste propustili...

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti