Ekonomija
HGK ŽUPANIJSKA KOMORA OSIJEK

Zlatna kuna tvrtkama DS Smith, Kanaan i Inchoo
Objavljeno 8. lipnja, 2017.

DS Smith Belišće, Kanaan Donji Miholjac i osječki Inchoo najbolje su tvrtke Osječko-baranjske županije za prošlu godinu. Njima su jučer u HGK Županijskoj komori Osijek, kao priznanje za ostvarene rezultate poslovanja, dodijeljene plakete Zlatna kuna.

Plaketa je to koju već uobičajeno za ostvarene rezultate poslovanja u prethodnoj godini dodjeljuje Gospodarsko vijeće HGK Županijske komore Osijek. Plaketa se dodjeljuje u tri kategorije, za velike, srednje i male tvrtke.

- Za ove tri tvrtke prošlogodišnje poslovanje karakteriziraju veliki rast prihoda, veliki udjel izvoza u ostvarenim poslovnim rezultatima i investicije - rekao je Zoran Kovačević, predsjednik HGK ŽK Osijek.

On je uvodno, na temelju dostupnih pokazatelja, dao ocjenu poslovanja osječko-baranjskog gospodarstva za prošlu i početak ove godine. Evidentiran je trend nastavaka pozitivnih pomaka.

Rast prihoda

- Treća je godina zaredom kako ukupno županijsko gospodarstvo posluje pozitivno, bilježi se rast ukupnih prihoda za 11 %, uz ostvarenu dobit od oko 500 milijuna kuna. Bilježi se i dvoznamenkasti rast investicija, za 40 %, posebice u prehrambenoj i industriji papira. Naposljetku, vanjskotrgovinska razmjena prvi je put prešla pet milijardi kuna, uz ostvareni suficit od dvije milijarde kuna - izvijestio je Kovačević te upozorio na još jedan naoko pozitivan rezultat, da u Osječko-baranjskoj županiji nikad nije bilo manje nezaposlenih.

No, to je, upozorava Kovačević, povezano uz pad broja aktivnog stanovništva, ono je od prije koju godinu sa 125 tisuća sada palo na 108 tisuća radno aktivnih.

Ove godine u konkurenciji za najbolje tvrtke našlo se 30 tvrtki, 17 njih je ušlo u najuži krug. Nakon sumiranja 21 kriterija sada su i poznati najbolji.

DS Smith Belišće Croatia tvrtka je sa 133-godišnjom tradicijom proizvodnje papira i kartonske ambalaže. Od 2012. godine posluje kao dio globalne grupacije DS Smith sa sjedištem u Londonu. U 2016. godini, u odnosu na godinu prije, zabilježen je rast prihoda i dobiti od 32 % te rast izvoza od 64 %. Tijekom 2016. godine tvrtka je investirala 130 milijuna kuna u poboljšanje tehnologije i proširenje proizvodnih kapaciteta, posljedica toga je da je proizvodnja papira povećana za 50 %. U Belišću je zaposleno 420 djelatnika. Plaketu je primila Ana Soldo, članica Uprave.

Kanaan d.o.o. jedni je domaći proizvođač čipsa i ostalih snack proizvoda u Hrvatskoj. Tvrtka je osnovana 1990. godine sa sjedištem u Radikovcima, a danas se proizvodni pogoni i uprava tvrtke nalaze u Donjem Miholjcu. Od 105 milijuna kuna prihoda, 44 milijuna kuna ostvareno je na izvoznim tržištima, a izvoz po zaposlenom u 2016. godini bio je pola milijuna kuna. Prošle je godine, u odnosu na 2015. godinu, zabilježen rast prihoda od 14 %, rast izvoza od 24 %, a dobit je porasla za 57 % i iznosila je deset milijuna kuna. U 2016. godini tvrtka je zapošljavala 84 radnika, kojima je isplaćena prosječna netoplaća od 5078 kuna. Značajno obilježje ove tvrtke su investicije u proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta te podizanje razine tehnološke opremljenosti. U planu je završetak pogona koji će biti dijelom robotiziran, a proizvodi će ući u premium kategoriju. Plaketu je primio Zvonko Popović, direktor tvrtke.

Nove vrijednosti

Inchoo d.o.o. za izradu web-aplikacija, marketing i dizajn osječka je tvrtka s 50 zaposlenih koja pruža potpunu uslugu stvaranja eCommerce rješenja, od dizajna, izrade i optimizacije postojeće web-trgovine do migracije na drugu platformu. U 2016. godini od 12,5 milijuna kuna prihoda, 86 % ostvareno je na stranim tržištima. No, prošla je godina bila jako važna za Inchoo, nakon osam godina poslovanja i stabilnog rasta, u kolovozu su se uselili u novi, moderan i reprezentativni ured, čiji način uređenja i opremljenost potiču kreativnost i zadovoljstvo zaposlenika, što će omogućiti daljnji rast i razvoj tvrtke. Osim toga, Inchoo je vrlo aktivan u lokalnoj zajednici kroz niz aktivnosti u neformalnom obrazovanja te profesionalnom usmjeravanju, čime utječu na rast informatičkih znanja.

Plaketu je primio Tomislav Bilić, direktor tvrtke. U ime nagrađenih zahvalila je Ana Soldo.

- Hvala Komori što je prepoznala naše rezultate. Ponosni smo na njih i vjerujem da ćemo i dalje tako nastaviti - rekla je članica belišćanske Uprave DS Smitha. Pozdrave dobitnicima uputio je prigodnim riječima i novoizabrani župan Ivan Anušić, kojemu je ovo bio prvi neslužbeni nastup. - Gospodarstvo je ono što nedostaje Osječko-baranjskoj županiji i stoga će moje težnje u sljedeće četiri godine biti upravo prema vama i onima koji stvaraju nove vrijednosti - rekao je župan najavivši skori obilazak tvrtki dobitnika Zlatne kune.

Dario KUŠTRO
PRVI PUT DODIJELJENA JE I PLAKETA “KRISTALNA KUNA”

Ove je godine, po prvi puta do sada, dodijeljena i plaketa “Kristalna kuna”, koja se dodjeljuje trgovačkom društvu koje je tri godine zaredom dobilo plaketu “Zlatna kuna“. Tvrtka je to Harburg-Freudenberger Belišće, koja je proglašena najuspješnijim velikim trgovačkim društvom u 2013., 2014. i 2015. godini te je poslovnu 2016. godinu završila s ostvarenom dobiti, čime su ispunjeni uvjeti za dobivanje plakete “Kristalna kuna”. No, sada će u sljedeće tri godine biti izvan konkurencije HGK-ova ocjenjivanja. “Kristalnu kunu” primio je Zoran Uranjek, član Uprave belišćanskog HF-a.

Možda ste propustili...

NJEMAČKI POLJOPRIVREDNICI

Dodatna zarada od obnovljivih izvora

ZABRINUTOST ZBOG NISKIH ZALIHA

Norveška povećava izvoz plina u Europu