Tehno
OTROV U BOČICI

Test: Sony Xperia X Compact
Objavljeno 9. lipnja, 2017.
Ovaj uređaj odabrat će svi oni koji traže najmanji i najsnažniji pametni telefon

Već godinama Sony ima filozofiju predstavljanja dvaju svojih flagship uređaja. Uređaja gotovo identičnih performansi, no različitih dimenzija. Iako krajem prošle godine nije bio takav slučaj, jer Sony je predstavio nekoliko modela visoke i više klase, model Sony Xperia X Compact svejedno je najmoćniji mali telefon. S obzirom na to da su dijagonale posljednjih godina porasle, pa je sada normalno imati telefon dijagonale minimalno pet i više inča, a sve ispod toga je „mali“ telefon, upravo za one koji traže uređaj manjih dimenzija, Sony Xperia X Compact nameće se kao idealan izbor.

Moćne performanse

Naš osvrt počet ćemo od unutrašnjosti. Sony Xperia X Compact pokreće snažan procesor Qualcomm Snapdragon 650 uparen uz 3 GB radne memorije. Pohrana je solidnih 32 GB memorije, no tu je i utor za microSD kartice, pa ako „usfali“ prostora – lako ga je proširiti. Čitač otiska prsta smješten je u tipki za otključavanje na desnom boku i svoj posao obavlja odlično – brzo i fluidno. Tu su još tipke za fotoaparat i regulaciju glasnoće. Lijevi bok otkriva tek ladicu za SIM karticu i memoriju. Poleđina standardno u svom minimalizmu otkriva tek leću fotoaparata. Ovdje taj zadatak obavlja već dobro poznata i jedna od najboljih kamera uopće – 23-megapikselna MX300 sa senzorom veličine 1/2.3 inča. Prednja, pak, kamera broji pet megapiksela i poslužit će za okidanje selfija. Prednja strana otkriva zaslon dijagonale 4,6 inča, koji gotovo potpuno prekriva prednju stranu. Rubovi gore i dolje su majušni, a posebice lijevo i desno, gdje su doslovno milimetarski. Ovakav povoljan omjer „mesa“ i zaslona izuzetno nam se svidio.

Rezolucija iznosi 1280 x 720 točaka, što daje gustoću od izvrsnih 319 ppi. Sav sadržaj je vidljivo manji od onog na 5-inčnim i većim uređajima, što je i logično s obzirom na dimenziju uređaja. Operativni sustav na kojem je uređaj temeljen je Android 6.0 Marshmallow, koji Sony “prepegla” vlastitom nadogradnjom sučelja. U najnovijoj verziji, koju smo već upoznali na ostalim modelima iz serije Xperia X, donosi čišće sučelje i više nalik na čisti Android. Naravno, mnoge stavke i dalje otkrivaju da je riječ o Sonyju, a najvažnije je da je sučelje iznimno brzo i fluidno. Od instaliranih aplikacija treba spomenuti FM radio, koji je s mnogih drugih uređaja davno nestao, te izvrsnu Sonyjevu galeriju fotografija nazvanu Album, ali i multimedijalne aplikacije za glazbu i video. Pri slušanju radija, potrebno je imati uključene slušalice, koje služe kao antena.

Simpa

Sony Xperia X Compact stigao nam je u bijeloj boji. Iako je kućište izrađeno od plastike, dojam pod prstima je kao da je od izbrušeno od mramora. Doista, ne pamtimo kada smo imali tako dobar osjećaj pod prstima. Bijela boja na Sony Xperia X Compact pristaje savršeno! Sony Xperia X Compact dolazi s baterijom kapaciteta 2700 mAh, što je prilično velik kapacitet za uređaj ovih dimenzija, tako da je u kombinaciji s 4,6-inčnim zaslonom i ne pretjerano rastrošnim procesorom, osigurala natprosječnu autonomiju u svakom pogledu. Prosječnom korisniku baterija će izdržati više od jednog dana, možda čak i puna dva, pa i više, što će ovisiti i o navikama i načinu trošenja, dok će oni malo zahtjevniji biti zadovoljni i jednim danom. Spomenimo kako je i Xperia X Compact opremljena novim USB-C priključkom. Na kraju spomenimo i cijenu, koja se u domaćim trgovinama kreće između 3500 i 4000 kuna. S jedne strane cijena se može doimati velikom, no s druge strane, ako preferirate poznato ime i neku vrstu tradicije koju ima Sony, Xperia X Compact je svakako dobar izbor.

Marin REŽIĆ

Ako preferirate poznato ime i neku vrstu tradicije koju ima Sony, Xperia X Compact svakako je dobar izbor

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike