Tehno
ADAKTA STVARA KONKURENTNIJI IT KADAR

Aktivno surađuje sa Svečilištem u Osijeku
Objavljeno 9. lipnja, 2017.

Tvrtka Adacta već se nekoliko godina sustavno bavi razvojem boljih odnosa i bliskije suradnje s akademskom zajednicom i studentskim udrugama.

Svake se godine uključuje u razne studentske projekte te prima praktikante na rad u ranim fazama njihova fakultetskog obrazovanja. Stručna praksa od velike je važnosti, stoga Adacta teži da se u sklopu nastave uvodi što više praktičnih programa. Bliskijom i sustavnom suradnjom privatnog sektora i obrazovne zajednice omogućava se certifikacija, stipendiranje te praksa studenata na stvarnim projektima u ranijim fazama školovanja, kako bi i poslodavci i obrazovna zajednica zajednički gradili konkurentniji kadar za budućnost.

“Ako uzmemo u obzir da ICT sektor ulaže golema sredstva u dodatnu edukaciju ljudi koje zaposli, nakon što ih teško pronalazi na tržištu rada, pogotovo jer je ICT tržište danas sve više globalno otvoreno, takvi troškovi doškolovanja čine ICT tvrtke manje konkurentnima, stoga je jasan interes i dobra volja koju poslodavci iskazuju za boljom suradnjom s obrazovnom zajednicom“, izjavio je Krešimir Mlinarić.

Jedan od takvih važnih projekata za zajednicu u kojem Adacta aktivno sudjeluje već nešto duže od godine dana je otvaranje novog i suvremenog sveučilišnog preddiplomskog studijskog programa Matematika i računarstvo, koji upravo upisuje prvu generaciju studenata na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku. Program Matematika i računarstvo razvijen je na poticaj i u suradnji s Adactom i tvrtkama članicama udruge Osijek Software City prema uzoru na slične Computer Science preddiplomske studije europskih i američkih sveučilišta i jedinstven je, između ostalog, po snažnoj podrški IT industrije i poslodavaca.

„Ovaj program ističe se i po uravnoteženom odnosu matematike, računarstva te interdisciplinarnih tema koje povezuju ova dva srodna područja, kao što su umjetna inteligencija, 3D računalna grafika ili teorija upravljanja s primjenom na robotičke sustave. Također, važan segment ovog studija je i završni praktični projekt koji u kombinaciji sa završnim radom nosi 10 ECTS bodova, što je točno jedna trećina obveza na posljednjem semestru studija. Upravo u ovom segmentu bit će bitna uloga samih tvrtki koje će moći izravno sumentorirati studente na način da će svaki student pri završetku studija imati izrađen bar jedan praktičan projekt iza sebe“, istakao je prof. Domagoj Matijević, izvanredni profesor i predstojnik Katedre za računarstvo na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Sam studij pratit će i linija stipendiranja od dijela IT tvrtki, među kojima je i Adacta, na način da će se najboljim studentima već od druge godine studija nuditi stipendije tijekom školovanja. Za više informacija o uvjetima upisa ili samom studijskom programu posjetite http://cs.mathos.unios.hr.M.R.

Najčitanije iz rubrike