Osijek
GLAGOLJAŠKA VEČER(A) NA FILOZOFSKOM

Osebujna gozba u čast Strossmayeru i Račkom
Objavljeno 8. lipnja, 2017.
Svečanost posvećena dvojici velikana završila kušanjem jela iz njihove epohe

Bila je to osebujna gozba u čast dvojice velikih hrvatskih kulturnih djelatnika i političara iz 19. stoljeća, đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera te povjesničara i jezikoslovca Franje Račkog, koji su dali velik doprinos oživljavanju ćirilometodske baštine. Profesori i studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, u organizaciji njegova Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, priredili su u utorak interaktivnu i intermedijalnu Glagoljašku večer, ali i večeru s obzirom na to da je svečanost posvećena Strossmayeru i Račkom završila kušanjem jela iz njihove epohe te iločkih vina.

- Glagoljaška je večera ove godine posvećena velikom Osječaninu i obnovitelju ćirilometodske baštine na hrvatskom nacionalnom prostoru, biskupu Josipu Jurju Strossmayeru i novijoj povijesti glagoljizma. To je bio pothvat koji je on učinio zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljem te znanstvenim i stručnim suradnikom Franjom Račkim podigavši je na razinu znanosti koja je poznata pod nazivom ćirilometodijana. Ovo je naš nastavni projekt već treću godinu zaredom kako bismo popularizirali najstarije razdoblje hrvatske književno-jezične povijesti. Krenuli smo sa srednjim vijekom, nastavili s onim vremenom od 16. do 19. stoljeća, a sada se bavimo 19. stoljećem. To je razdoblje i inače u filologiji, pogotovo kada je riječ o paleoslavistici i paleokroatistici, poznato kao obnoviteljsko razdoblje u svakom smislu, počevši od Hrvatskog narodnog preporoda iz prve polovine 19. stoljeća i ćirilometodijane koja je bila njezin logičan nastavak u drugoj polovini tog stoljeća. Ćirilometodijana nije bila samo znanost nego i općenarodni pokret koji je htio uključiti i osvijestiti stanovništvo toga vremena u temeljnim identitetskim istinama - rekla nam je prof. dr. sc. Milica Lukić, voditeljica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost.

Draško CELING
BLAGOSLOV NA STAROSLAVENSKOM

Svrha svojevrsnog performansa koji se odvijao u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta bila je popularizacija znanosti, ali i osvješćivanje vlastitog kulturološkog ideniteta, objasnila nam je prof. Lukić. Tijekom večeri posjetitelji su mogli pogledati glumačke i glazbene točke koje su aludirale na važne epizode iz Strossmayerova i Račkijeva djelovanja, a prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić izlagala je o Hrvatskom narodnom preporodu. Biskupa Strossmayera tumačio je student Filozofskog fakulteta Lino Brozić, a Račkog student Umjetničke akademije Domagoj Đuras. U glazbenom je dijelu programa nastupio Komorni tamburaški ansambl Umjetničke akademije Sveučilišta J. J. Strossmayera. Članice KUD-a Tkanica iz Vinkovaca pokazale su i građansku žensku odjeću iz 19. stoljeća. Mogao se čuti i staroslavenski jezik tijekom blagoslova jela.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike