Dome slatki dome
INTELIGENTNE ZGRADE

Udobnost i ekonomičnost
Objavljeno 8. lipnja, 2017.

Cilj je inteligentne zgrade povećanje sigurnosti, udobnosti i ekonomičnosti u kućanstvima jer svatko od nas teži kvaliteti življenja. U današnje vrijeme novih tehnologija pametna gradnja uz pomoć kompjutorskog sustava osigurava korisnicima lagodniji život. Komfor i ekonomičnost mogu se osigurati, primjerice, uključivanjem grijanja 15 minuta prije dolaska s posla s veće udaljenosti ili prije buđenja programiranjem kućanskih aparata i sigurnosnih sustava.

Mogućnosti su brojne, mobitelom je moguće dojaviti uključivanje grijanja ili hlađenja, regulirati grijanje prema noćnom ili dnevnom režimu rada, prema vremenu ili prema željenoj temperaturi, unutarnjoj ili vanjskoj. Možemo upravljati i regulacijom rasvjete. Pri odlasku na spavanje grijanje se samo snižava na niži stupanj Celzijev, a svjetla se sama gase. Ovaj nam sustav omogućava čak i da provjerimo stanje namirnica u hladnjaku.

Sa stajališta uštede toplinske energije zanimljiv je sustav elektromotora na prozorima, roletama i zavjesama, koji u slučaju otvaranja prozora u ljetnim mjesecima automatski gase klima-uređaj kako ne bi nepotrebno radio i trošio struju. Dom možemo osigurati zaštitom od požara, poplave, curenja plina, i to jednostavnom dojavom na mobitel. Ovisno o željama korisnika, moguće su ugradnje od osnovnih verzija i usluga, pa ih nadogradnjom unaprijediti. Upravljanje sustavom obavlja se centralnim "touch screen" monitorom (zaslonom osjetljivim na dodire), raznim tipkalima, senzorima, daljinskim upravljačima i mobitelom. Sustavom upravlja software, koji je jednostavan za upotrebu i programiranje, tako da odgovara našim specifičnim zahtjevima. Ugradnja ovakvog sustava pogodnija je za kuće ili zgrade u izgradnji, ali je isplativa ugradnja i u već postojeće objekte. U slučaju da su kućanski aparati relativno novi, sustav se može aplicirati na njih. D.P.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

Najčitanije iz rubrike