Dome slatki dome
PREDNOSTI I MANE KLIMA-UREĐAJA

Treba redovno prozračivati
Objavljeno 8. lipnja, 2017.

Klima-uređaji često se spominju kao mogući izazivači sinusnih i drugih zdravstvenih problema. Nekad su klima-uređaji bili luksuz, ali danas je neobično ako ih nemate. Nažalost, pretjerano snižavanje temperature i loše održavanje doveli su do zdravstvenih problema, izazivajući prije svega dišne probleme i legionarsku bolest.

Koristi klima-uređaja su da ublažava ekstremne vrućine, koje imaju negativan uticaj na mentalnu i fizičku aktivnost. Povećavaju osjećaj ugode u prostoru i produktivnost na poslu jer može rezultirati većom fizičkom i mentalnom aktivnošću.

Niža temperatura smanjuje prisutnost insekata i parazita. Niža temperatura znači i manje znojenja, pa je manji rizik od dehidracije. Čist klima-uređaj pomaže u isključivanju alergena kao što je pelud. Ako je instalacija klima-uređaja dobra i ako se redovno i dobro održava, poboljšava kvalitetu zraka. Među rizicima treba navesti da nagla promjena temperature i vlage utječe na dišne puteve. Isušuje se koža i sluznice. Cirkulacija zraka može prenositi infektivne respiratorne bolesti. Prašina i plijesan mogu izazvati alergijske reakcije. Klima-uređaji često su faktor nastanka kroničnog rinitisa i faringitisa, iritacije grla i promuklosti. Mogu pogoršati probleme s očima te stvoriti probleme onima koji nose kontaktne leće. Ne zaboravite da prostor u kojem je klima-uređaj treba redovno prozračivati. Instalaciju i održavanje treba izvesti stručna osoba. Prosječna vlaga trebala bi biti između 60 i 70 posto. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike