Dome slatki dome
KAKO SE RASHLADITI

Klima-uređaji su potreba današnjice
Objavljeno 8. lipnja, 2017.
Čišćenje klima-uređaja potrebno je zbog načina njegova rada

Zahvaljujući Willis Haviland Carrieru, koji je početkom prošlog stoljeća izradio osnove klimatizacije, danas možemo, uz pomoć suvremenih uređaja, stvoriti idealnu temperaturu životnog i radnog prostora.

Klima-uređaji u nas se koriste već dugo godina, ali svoju pravu popularnost postigli su posljednjih godina, pojavom split-sustava. Prije devedesetih godina samo su veće robne kuće bile klimatizirane i poneka poduzeća na čijim se objektima u prozorskim otvorima mogla vidjeti velika siva kutija. Tadašnji uređaji samo su hladili, u boljem slučaju uz ugrađen električni grijač i grijali. Bili su bučni, vibracije su se prenosile na prozorske okvire i stakla. Upravljačka ploča uređaja nalazila se na uređaju i zbog toga, osim uključivanja i isključivanja, nije se niti koristila. To nije bilo praktično rješenje za podešavanje uređaja (brzina ispuhivanja, smjer puhanja, podešavanje sobne temperature). Navedeni problemi postali su prošlost pojavom split klima-uređaja. Split-sistem znači razdvojeni sistem - fizički razdvojene dvije jedinice, jedna vanjska i jedna unutarnja međusobno povezane plinskom i električnom instalacijom. Na taj se način može postići optimalno mjesto unutarnje jedinice u prostoriji, uzevši u obzir okolnosti u prostoriji i zahtjeve naručitelja. Pojavom klima s toplinskom pumpom klime su postale najekonomičnije za grijanje u podnebljima gdje se zimska temperatura ne spušta često ispod nule. S inverterskim uređajima i taj je problem prevladan.

Krajem devedesetih godina, kada je potražnja za klima-uređajima porasla, pojavila se i veća ponuda, a time i konkurencija. Padu cijena pridonijela je i pojava kineskih proizvoda pod brojnim imenima, pa je sada došlo doba da se za mobilni telefon plaća više nego za klima-uređaj.

Servisiranje i održavanje

Mali broj vlasnika klima-uređaja upoznat je s opasnostima od prljavih uređaja, a još je manji broj onih koji zbog toga traže da im se uređaj očisti i pripremi za sezonu hlađenja. Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorima jest slabo, a ponekad i nikakvo čišćenje, odnosno održavanje klima-uređaja. Velik broja korisnika klima-uređaja, zbog neupućenosti, misli kako ih ne treba čistiti i dezinficirati, već da je dovoljno samo redovito prati filtre. Tek kada iz klima-uređaja osjete neugodan miris ili kada uređaj ne hladi dovoljno, u pomoć zovu servisere. Čišćenje klima-uređaja potrebno je zbog načina njegova rada, jer uvuče mnogo prljavštine u sebe iz procirkuliranog zraka. U unutrašnjoj jedinici nalaze se različiti filtri kojima je zadatak da te čestice zaustavljaju - filtriraju. Nakon filtriranja zrak prelazi preko izmjenjivača, gdje se hladi. Dio prljavštine i mikroorganizama koji nije zaustavljen na filtrima zadržava se na izmjenjivaču. Na uređajima koji duže vremena nisu održavani na isparivaču, unutarnjem ventilatoru, kućištu, odvodnom tunelu kondenzirane vode taloži se prljavština i osim što se gubi efekt uređaja, stvaraju se dobri uvjeti različitim bakterijama za razvijanje. Tijekom rada (hlađenje) na prljavoj i sparnoj površini stvaraju se gljivice koje mogu biti izvor bolesti i alergija te stvaraju neugodne mirise.

Kvar

Zbog tih se pojava preporučuje korištenje funkcije: cirkulacija zraka (FAN), kada se uređaj želi isključiti ili duže vremena ga ne želite koristiti, jer s tim možete unutrašnjost uređaja držati suhom i usporavati razvijanje različitih gljivica.

Vanjska jedinica veliku količinu zraka cirkulira na izmjenjivaču topline. Pritom tijekom sezone velika količina prašine i ostalih prljavština (zavisi od mjesta) taloži se na izmjenjivaču. Smanjuje se efikasnost uređaja, nastaju dodatni troškovi (više utrošene struje), uređaj se pregrijava. Dugoročno - neodržavanje može dovesti čak do kvara uređaja.D.Pejić

Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorima jest slabo, a ponekad i nikakvo čišćenje

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna