Dome slatki dome
KLIMA-UREĐAJI

Manje vrućine i vlage: Zdrav zrak i ugoda za tijelo
Objavljeno 8. lipnja, 2017.

Zdrav zrak u prostoriji ugoda je za dušu i tijelo. Najugodnija i optimalna temperatura zraka je od 18° do 24°C. Te vrijednosti ljeti, naravno, znatno narastu. Ljudska se učinkovitost već pri temperaturi od 27 °C spušta na 80 posto, a pri 30 °C čak na 60 posto. Klima-uređaj nam trajno može osigurati podnošljive temperature i smanjiti vlažnost zraka na optimalnu razinu. Osim toga, klima-uređaj pročišćava zrak od prašine, peluda, dima i bakterija. Klima-uređaj radi poput hladnjaka, samo što mora imati mnogo veću snagu jer su prostorije uvijek mnogo veće i prostranije nego što je hladnjak. Jedan klima-uređaj od 2,5 kW radi, navode Bauhausovi stručnjaci, kao 20 frižidera. Zrak u prostoriji hladi se tako da se uklanja topli zrak. Postoje dvije vrste klima-uređaja: mobilni klima-uređaji monoblok i split uređaji.

Monoblok je jednodijelni uređaj koji iskorišteni zrak odvodi van kroz crijevo. Split sistem klima-uređaja mnogo je učinkovitiji, a sastoji se od vanjske i unutrašnje jedinice koje su međusobno spojene cijevima. Ti su uređaji mnogo tiši jer se njihovi ventilatori nalaze u vanjskoj jedinici.U kojim vam je slučajevima dovoljan monoblok, mobilni uređaj? Za podstanare je to svakako vrlo zanimljiv uređaj jer će klima-uređaj pri selidbi iz stana moći prenijeti u drugi stan. Taj je uređaj posebno prikladan i za različite prostorije u kojima boravite u različita doba dana.

Iskorišteni zrak odlazi kroz otvoreni prozor ako ne postoji otvor u zidu. Ovaj je uređaj ograničen na, u pravilu, 25 četvornih metara. Važna prednost ovog uređaja je da mu je za rad potrebna obična utičnica.

Ovisno o opremi, dodatne karakteristike ovog uređaja su: infracrveni daljinski upravljač, 24-satno vremensko podešavanje, u slučaju nestanka struje automatska memorija birane funkcije, elektronski termostat, automatsko isključivanje kad je spremnik pun vode. Uređaji su pogodni za transport jer na podnožju imaju ugrađene kotačiće pa se mogu gurati.

Split sustav klima-uređaja ima u vanjskom dijelu ventilator i kondenzator. Unutrašnja i vanjska jedinica međusobno su povezane. Vanjski bi dio trebao biti zaštićen od intenzivnog sunca.

Unutarnji dio ovih uređaja vrlo je tih upravo zato što se ventilator nalazi u vanjskom dijelu. Unutarnji i vanjski dio međusobno su povezani najkraćim mogućim putem, kroz otvor koji je potrebno probušiti u zidu.D.P.

Klima-uređaj pročišćava zrak od prašine, peluda, dima i bakterija

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike