Novosti
UČITELJI I VLADA

Zbrinuti tehnološke viškove
Objavljeno 7. lipnja, 2017.

“Izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju su u tijeku i mi ostajemo pri prijedlogu izmjene članka 107. kako bi se uredio sustav zbrinjavanja tehnoloških viškova”, poručila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, nakon sastanka održanog s Vladom RH.

Podsjetimo, osječki Područni ured SHU-a iznio je problem zbrinjavanja tehnoloških viškova zato što ravnatelji ne poštuju uputnice Povjerenstva i navode mnoge razloge kako do zbrinjavanja ne bi došlo. Ravnatelji, kako nam je rečeno u SHU-u, nerijetko navode mjesto stanovanja kao razlog, kao i raspored koji se ne može promijeniti, pa čak i spol. Kako bi se izmijenila sporna rečenica prema kojoj, kako stoji u Zakonu, učitelj u slučaju da je tehnološki višak može zasnovati radni odnos, ali ne i da mora, SHU traži izmjenu članka.

- SHU ostaje kod prijedloga izmjene spornog članka 107. kako bi se uredio sustav zbrinjavanja tehnoloških viškova, i to na način da se smanji mogućnost njihova odbijanja i bilo kakve manipulacije. Isto tako, ostajemo kod zahtjeva za prekršajnim sankcijama koje moraju biti zakonski uređene. Inače, ovo nije bio posljednji sastanak jer smo mi i jučer (utorak, nap. a.) ponovno Ministarstvu obrazovanja uputili zahtjev i u daljnjim sastancima o tome će se raspravljati - rekla je Šprem, dodajući da se kroz radnu skupinu može iskristalizirati njezin prijedlog ili nacrt, iako, realno, prijedlog ne mora biti donesen kroz zakonske propise. Stoga će SHU, rekla je Šprem, točnije njegovi članovi, kroz radnu skupinu biti aktivirani kako bi podržali prijedlog Sindikata. M. Mihelić

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića