Mozaik
OPĆA OPASNOST SLAVI 25 GODINA RADA

Idemo na turneju s Atomskim skloništem i izdajemo novi album
Objavljeno 7. lipnja, 2017.

Malo je glazbenih sastava čija je gotovo svaka pjesma veliki hit, koju znaju i rado pjevaju sve generacije, koja traje godinama i uvijek je na vrhu. Jedan od takvih je svakako legendarna Opća opasnost, županjski rockeri koji su svoju vrhunsku karijeru započeli u podrumu u vrijeme Domovinskog rata.

Danas nema Hrvata koji ne zna Peru Galića i njegovu ekipu, a jedan od dokaza je i prepuni orahovački središnji gradski park na njihovu nedavnom koncertu u sklopu 49. Orahovačkog proljeća. Uoči koncerta porazgovarali smo s frontmenom Opće opasnosti, jednim od najboljih hrvatskih vokala Perom Galićem i doznali dosta toga zanimljivoga. Opća opasnost ove godine slavi, naime, velik jubilej, 25 godina sjajnog rada na hrvatskoj glazbenoj sceni, a sve je krenulo singlom “Kriva si” koji vuče na prve žestoke dane Opće opasnosti i koji najavljuje i nešto novo.

- Prije svega moram reći da mi ne odustajemo od onoga što smo od prvog dana i da ćemo tako raditi dok god sve ovo budemo mogli izdržati. Ove godine slavimo taj veliki jubilej, 25 godina od kada postojimo, a sve što smo postigli rezultat je našeg golemog truda, rada i zalaganja, pa evo i taj novi singl “Kriva si” na tragu je te neka stare Opće opasnosti, ali i naš štih, istinski rock and roll, koji smo primijetili da ljudi vole. I to nam je najvažnije, da publika uživa, tada smo i mi najsretniji. Svakako razmišljamo o novom nosaču zvuka, ali moram priznati da nekako danas diskografija više teži upravo singlovima pa tako nekako i mi idemo singl po singl, pa to onda nekako zajedno zaživi i nađe se zajedno na jednom projektu. Ja sam zagovornik toga i volio bih da smo mogli odmah napraviti cijeli projekt, cijeli album koji bi bio niz svega što smo zamislili, ali evo nakon dogovaranja i pregovaranja odlučili smo ići singl po singl i ako sve bude prema planu, početkom iduće godine bi kompletan nosač zvuka trebao biti vani – započeo je u dahu, onako prepoznatljivo iskreno, Pero Galić.

Turneja dva rock bend

Opća opasnost ovaj veliki jubilej kani proslaviti na poseban način. Naime, danas su poznati kao Atomsko sklonište modernog doba, što im kao usporedba itekako godi, a upravo uz ovaj legendarni hrvatski rock-bend vezana je sjajna priča.

- Bravo, drago mi je da ste primijetili tu poveznicu između nas i Atomskog skloništa jer krenula je, naime, nova ideja prije nekih mjesec i pol dana. Razmišljajući kako ćemo mi, eto, tih naših 25 godina proslaviti, došli smo nekako na ideju da razgovaramo s Brunom Langerom iz Atomskog, jer njima je ove godine 40 godina rada, koji su kao institucija radili svoj sjajan posao, i ostvarimo neku suradnju. Kako smo mi vrlo slični, radimo gotovo na isti princip, tekstovi su praktički narodna priča za koju se ne može reći da nitko nije znao ili je proživio, putevi nam se sastaju, a moram reći da sam prije svega osobno posebno vezan uz Atomsko sklonište jer ih od malih nogu volim iznad svega i na njima sam učio svoj glazbeni zanat. Pokojni Sergio Blažić-Đoser usmjerio me je u neke moje smjerove u kojima sam danas. Tako da smo došli na ideju da napravimo tu jednu turneju, dva rock and roll benda, što se u Hrvatskoj nikad nije dogodilo, i u razgovoru s Brunom i dečkima, njima se ideja svidjela, pa smo to nekako povezali i planiramo ove godine bar početi s tim. I ono što mogu reći je da će definitivno biti dovoljno rocka za sve.

Pakleni vozači

Mi smo evo snimili, još se samo čeka konačna dorada snimke pjesme Pakleni vozači koja bi trebala biti lajtmotiv cijele te naše suradnje kroz buduće vrijeme, jer konačni cilj je da suradnja naša dva benda dugo traje. Ideje ima, volje ima, obostrano smo zagrizli maksimalno, tako da sam siguran da će ovo biti sjajna dugoročna priča – najavljuje Galić. Za kraj smo se malo dotaknuli poveznice jednog žestokog rock-benda i vrste pjesama koje posebno danas mladi vole, a to su vrhunske rock-balade Opće opasnosti.

- Ma sve je to rock and roll, mi smo učili od svjetske scene tada sredinom 1980-ih i tu se pokazalo da su te balade uvijek imale svoje posebno mjesto u rocku i sigurno su živjele u narodu. Tako smo se i mi zapravo probili baladom “Jednom kad noć” i hvala Bogu i Mariju Vestiću koji je sve te prekrasne pjesme koje mi sviramo napisao, a u njegovoj glavi uvijek ima novih ideja i tako su došle “Pobjego sam”, “Tvoje ime čuvam”. Mi u tome uživamo, no mora biti malo tog žestokog rock and rolla koji nas čini svojima, što pokazuje i ova posljednja pjesma. Evo, pred nama je radno ljeto, kalendar je već popunjen, stalno putujemo, radimo, sviramo i to je zapravo naša pobjeda koju smo mi sve ovo vrijeme priželjkivali. Susret s publikom i kontakt na ovaj način kad smo mi na pozornici uživo i krenemo u taj proces trajanja koncerta, to je naša hrana za dalje. Hvala svima od srca koji nas prate, Opća opasnost je tu samo za vas – zaključio je Galić.

Vladimir GRGURIĆ

postignuća

REZULTAT NAŠEG GOLEMOG TRUDA

Možda ste propustili...

GALERIJA “STARI MLIN”

Kineska ceremonija čaja u Suzi

NAJTRAŽENIJU FILMSKU FRANŠIZU OD DANAS MOGUĆE JE POGLEDATI U CINESTAR KINIMA

Brojni poznati nisu propustili premijeru filma “Furiosa: Pobješnjeli Max Saga” u IMAX-u

HOLIVUDSKI GLUMAC

Billy Zane glumi Branda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKOVČANKA JE NAJLJEPŠA MAMA U HRVATSKOJ

Ovo je priznanje za ljubav,
predanost i trud koje
ulažem u svoju obitelj

2

IZDALI SINGL I KRENULI NA TURNEJU

Klapa Rišpet nastupa u
Našicama i Vinkovcima

3

ZBOG GUBITKA GLASA

Bruce otkazao još koncerata