Regija
160 GODINA ŠKOLSTVA U MIKLEUŠU

Velika obljetnica male škole
Objavljeno 5. lipnja, 2017.

MIKLEUŠ - U najnovijem zdanju Osnovne škole Mikleuš, školskoj sportskoj dvorani, svečano je, uz glazbeno, plesno, fotografsko i filmsko prisjećanje na prošla vremena, obilježen Dan škole i 160 godina škole i školstva u Mikleušu. Iz pozdravne riječi ravnatelja škole Dragana Kraljika doznali smo da su tu značajnu obljetnicu domaćinima došli čestitati virovitičko-podravski dožupan Darko Žužak, načelnik Milan Dundović, Astrid Horvat iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Đurđica Čočić, Lidija Komes i Drago Sakoman s HRT-a, Tamara Rehak Biondić iz Ministarstva poljoprivrede, Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i brojni drugi.

Program je počeo nastupom dječjeg zbora u izvedbi školske himne, za koju je glazbu napisao učitelj Goran Lovrić, a nastavljen je prikazivanjem filma o 160 godina školstva u Mikleušu, koji je snimila Medijska družina Bapatuljak slatinske OŠ Josipa Kozarca pod mentorstvom prof. Denisa Ostrošića u suradnji s učiteljima škole domaćina. Film je podsjetio na 1857. godinu i osnivanje jednorazredne škole po kućama, na gradnju prve školske zgrade, na povećanje i smanjenje broja učenika i učitelja, uvođenje predmetne nastave, pripajanje pa ukidanje područnih škola. Podsjetio je film i na Zagonetno putovanje Hrvatskoga radija u Mikleuš te na izbor najljepšeg školskog vrta na području od posebne državne skrbi. Film je posebno naglasio dugovječnost škole kroz dječja kazivanja da su tu školu pohađali i njihovi roditelji, sva rodbina, bake, djedovi i pradjedovi.

Zato su u programu nastupili sadašnji i bivši učenici škole, saksofonist Fran Mojzeš, koji je 2013. godine bio najučenik škole, članovi školske dramsko-recitatorske grupe i crkveni zbor pod ravnanjem prof. Antonija Brzice. Nastupili su i mali folkloraši škole, a članovi KUD-a Mikleuš uz tamburaški sastav KUD-a izveli su splet pjesama i plesova iz Slavonije, koje je uvježbao prof. Đuro Beg.

Na kraju programa ravnatelj Škole Dragan Kraljik uručio je posebna priznanja za 40-godišnji predani rad učiteljima Marici Kesić, Veri Funtek i Đorđu Stanisavljeviću, a za 40 godina rada priznanje je dobila i računopolagateljica Slavica Jančić. Zahvalnice su primili načelnik Milan Dundović, predstavnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije Zvonimir Kasumović i najaktivnija osoba u organiziranju proslave Svjetlana Mojzeš. Mlada učiteljica Tamara Prelog otpjevala im je pjesmu “Fala”, a na kraju programa Vera Svoboda izvela je pjesmu koja ima, kako je rekla, najljepši naslov među njezinim pjesmama – “Jedna je Hrvatska”. Petar Žarković

Najmanje učenika od 1933

Osnovna škola Mikleuš danas ima 89 učenika, dva u područnoj školi u Četekovcu i 87 u matičnoj školi. U razredima je od osam do 17 učenika. U posljednje tri godine školu je napustilo oko 60 učenika. Gledano kroz povijest, OŠ Mikleuš nije imala tako malo učenika od 1933. godine. Najviše učenika imala je od 1970. godine (490) do 1992. (603), a to je i vrijeme gradnje današnje školske zgrade i promjene mreže škola, kojom su mikleuškoj školi priključene škole u Novoj Bukovici i Voćinu, koje su se uskoro nakon toga osamostalile. Od 1992. godine u mikleuškoj školi neprekidno se smanjuje broj učenika.

Pjevala i Mikleušanka Vera Svoboda

U nekoliko navrata slavonskom pjesmom program je obogatila srdačno i toplo pozdravljena Vera Svoboda, rođena Mikleušanka, u čijoj je roditeljskoj kući u nedostatku prostora svojevremeno bila i škola. Ona je pjevala tradicionalne slavonske pjesme, proslavi u Mikleušu poklonila je tisuću opjevanih ruža, a podsjetila je i na ratno vrijeme izbjeglištva, kad je našim ljudima daleko od njihova doma pjevala “Želim biti, Slavonijo, s tobom”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike