Mozaik
40. MEĐUNARODNI FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Tamburaški orkestar Općine
Semeljci u jakoj konkurenciji
osvojio čak četiri nagrade
Objavljeno 6. lipnja, 2017.
Zaljubljenici u tamburu čuli su 28 tamburaških ansambala iz Hrvatske, Vojvodine i Srbije te BiH

Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe, namijenjen koncertnim tamburaškim (komornim) orkestrima i komornim tamburaškim ansamblima održan je od 1. do 4. lipnja 2017. u Osijeku, Valpovu i Belišću.

Ovogodišnji Festival već su tradicionalno poduprli kao suutemeljitelji Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Hrvatsko društvo skladatelja i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. U četiri festivalska dana osječkoj i brojnoj drugoj publici predstavili su se najbolji tamburaški orkestri iz Hrvatske i susjednih zemalja koji su na pozornicama HNK-a u Osijeku, Belišću i Valpovu izvodili djela poznatih hrvatskih skladatelja čije su jubilarne obljetnice rođenja i smrti 2017. godine. Među njima su bila djela Josipa Andrića, Zvonimira Bradića, Milana Stahuljaka, Ivana pl. Zajca, Brune Bjelinskog, Željka Brkanovića, Pere Gotovca, Ive Josipovića, Siniše Leopolda, Nikše Njirića Huberta Pettana, Bože Potočnika... Zaljubljenici u tamburu i tamburašku glazbu imali su prigodu čuti 28 tamburaških ansambala (25 orkestara i 3 komorna tamburaška ansambala) iz Hrvatske, Vojvodine i Srbije te Bosne i Hercegovine, s ukupno 700 glazbenica i glazbenika koji muziciraju na umjetničkoj tamburi, upravo onako kako je to činio i Pajo Kolarić prije točno 170 godina u svom Osijeku. Cilj Festivala bilo je okupljanje relevantnih glazbenih stručnjaka i kulturnih djelatnika radi razmjene iskustava i mišljenja te predstavljanje najboljih tamburaških orkestara na međunarodnoj razini. Namjera je bila i uspostavljanje buduće kulturno-tamburaške suradnje među mladim glazbenicima, glazbenim pedagozima i ostalim vrijednim kulturnim djelatnicima.

Orkestre je vrednovao stručni ocjenjivački sud čiji su članovi također eminentni stručnjaci u ovom području glazbe: Siniša Leopold, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i šef dirigent Tamburaškog orkestra HRTV-a Zagreb, prof. Franjo Batorek, glazbeni pedagog iz Osijeka, prof. Sanja Drakulić i Zdravko Šljivac. Ocjenjivali su nova dostignuća i vještine prijavljenih orkestara i ansambala jer se ta društva obnavljaju s mladima svake godine. Brončanu plaketu “Pajo Kolarić” za više od 70 bodova dobili su: Tamburaški orkestar KUEU "Kaj", Zlatar Bistrica; Tamburaški orkestar KUD-a Tamburica, Staro Petrovo Selo; Tamburaški orkestar Varaždinske glazbene udruge i Tamburaški orkestar KUD-a Bistra. Za 80 i više bodova srebrnu plaketu “Tambura Paje Kolarića” dobili su: Tamburaški orkestar KUD-a „Branimir“ Nin; Tamburaški orkestar Krste Odaka Drniš; Juniorski orkestar STD "Pajo Kolarić, Osijek; Tamburaški orkestar HPD „Rodoljub“ Virovitica; Tamburaški orkestar Glazbene škole Franje Kuhača Osijek; Tamburaški orkestar KUD-a "Podravka", Koprivnica i Tamburaški orkestar KUD-a „Dragutin Domjanić“, Adamovec.

Zlatna plaketa “Tambura Paje Kolarića - s najvećom pohvalom orkestru” s najviše osvojenih bodova na 40. MFUTG uručena je Tamburaškom orkestru Općine Semeljci. Zlatnu plaketu “Tambura Paje Kolarića – s velikom pohvalom” orkestru s najviše osvojenih bodova u kategoriji tamburaških orkestara dobio je Subotički tamburaški orkestar. Zlatnu plaketu “Tambura Paje Kolarića – s velikom pohvalom” orkestru s najviše osvojenih bodova u kategoriji komornih tamburaških orkesta dobio je također Tamburaški orkestar Općine Semeljci. Zlatna plaketa “Tambura Paje Kolarića – s velikom pohvalom” ansamblu s najviše osvojenih bodova u kategoriji komornih ansambala pripala je Tamburaškom kvartetu KUD-a Kašina. Zlatne plakete osvojili su još i: Tamburaški orkestar OGŠ Kontesa Dora i Tamburaško društvo "Dora Pejačević" Našice; Tamburaški orkestar OGŠ pri OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok; Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica; Tamburaški orkestar Tamburaškog društva "Gaj" Zagreb; Tamburaški orkestar Tamburaškog društva "Ferdo Livadić", Samobor; Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige Križevci; Gradski tamburaški orkestar, Banja Luka, Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ i Subotički tamburaški kvartet.

Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je Plaketu dr. Josip Andrić tamburaškom orkestru za najbolju praizvedbu koncertne skladbe TO Općine Semeljci za izvedbu skladbe Slavonska svitanja autora Vlade Čatića. Dirigentici Marijani Marki dodijeljena je plaketa „Zlatna dirigentska palica 40. MFUTG-a“ kao najuspješnijem dirigentu. Za najbolju vokalnu izvedbu skladbe nagrađen je Robert Adamček plaketom „Zlatni glas 40. MFUTG-a”. Za najbolje interpretiranu instrumentalnu skladbu plaketom „Zlatna izvedba 40. MFUTG-a” nagrađen je TO Tamburaškog društva "Ferdo Livadić" Samobor za izvedbu skladbe Tamburaške varijacije autora Deana Koprija. Plaketa "Zlatna trzalica 40. MFUTG-a" dodijeljena je najboljem instrumentalnom solistu na Festivalu, Vladi Čatiću na bisernici, TO Općine Semeljci. T.K.

PRAIZVEDBE na 40. MFUTG-u:

1. Daniel Kopri: BARANJA U DUŠI

2. Matko Brekalo: AVANTURE MALIKA TINTILINIĆA

3. Dean Kopri: TAMBURAŠKE VARIJACIJE

4. Tihomir Ranogajec: NOKTURNO

5. Jurica Hrenić: SCHERZO

6. Jurica Hrenić/Fran Galović: ELEGIJA

7. Davor Bobić: MOLTO BARANJA

8. Jurica Hrenić: PROLJETNA RAPSODIJA

9. Nenad Dan Kozig: PREKO DRAVE GRMLJAVICA - glazbena slika

10. Zlatan Mirić: Tamburaška suita BALKANIERA

11. Vlado Čatić: SLAVONSKA SVITANJA

VESNA MORES

Ovo je jedan od najuspješnijih festivala

- Sada kada je utihnula tambura nakon puna četiri dana održavanja 40. jubilarnog Festivala, kada su odzvanjali zvuci tambure našim Osijekom, Valpovom i Belišćem, ponovo doživljavamo te impresivne trenutke. Kao predsjednica Organizacijskog odbora, ispunjena sam još uvijek emocijama i radošću što sam se evo i ja našla u ovoj velikoj tamburaškoj obitelji i osjećam ponos i zadovoljstvo što smo i ovaj put bili domaćini otvorena srca i široke duše slavonske i što smo ugostili nekoliko stotina zaljubljenika u tamburašku glazbu iz gotovo cijele Hrvatske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Češke... Posebno zadovoljstvo donosi i činjenica što su u većini muzicirali najmlađi, oni koji svijet još gledaju kroz prizmu jednostavnosti, puni vjere i optimizma. Ovo je za mene jedan od najuspješnijih festivala ne samo zato što su svi natjecatelji otišli svojoj kući zadovoljni nego se festival prepoznaje i po svojoj kvaliteti. Moram istaknuti da su me impresionirali mladi glazbenici iz Semeljaca koji su prvi put nastupili na festivalu, što upozorava na svijetlu budućnost i ne moramo strahovati za daljnji napredak i promicanje tamburaške baštine. Kod svih orkestara se osjetila znatna promjena, kako priljev mladih, tako i stvaranje novih kompozicija. Osobito me oduševio Europski omladinski TO i TO proljetne Baranjske rapsodije koji su također debitirali. Pohvalila bih ocjenjivačku komisiju koji su korektno odradili svoj posao. Drago mi je da je Helena Sablić Tomić, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku, upoznala nazočne o otvaranju novog odsjeka za Novu glazbu, pri kojem će se nakon dugih godina iščekivanja otvoriti i studij Tambure i Tamburaško umijeće. Idući Festival vidim još uspješnijim i u organizacijskom smislu jer smo naš organizacijski odbor pomladili i vidim doista svijetlu budućnost.

Na kraju želim istaknuti da ovaj naš osječki festival treba čuvati, njegovati i održavati i nadalje jer to je veliko priznanje bogatoj tamburaškoj tradiciji ovoga podneblja, a naša nastojanja da festival bude manifestacija stalnog karaktera prepoznatljiva za naš grad, koji bi poput ostalih festivalskih gradova trebao već po tradiciji sačuvati tamburu kao narodno blago i preko festivala još više pridonijeti tome da Osijek postane još jači turistički centar - osvrt je Vesne Mores, predsjednice Organizacijskog odbora MFUTG-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GORAN KARAN SNIMIO PJESMU S 4 TENORA

"Divna je noć" govori o istinskoj biti Božića

2

MALA DVORANA DOMA SPORTOVA

Grupa Uriah Heep 50 godina karijere slavi i u Zagrebu, 25. listopada 2022.

3

STIŽE NA VALENTINOVO 2022. GODINE

J.Lo i Owen Wilson u komediji "Marry Me"