Autoglas
IZVANREDNA ZAŠTITA NAJVEĆEG MINIJA

Mini Countrymanu vrhunskih 5 zvjezdica na Euro NCAP-u
Objavljeno 6. lipnja, 2017.

Kao najveći model u povijesti marke, novi Mini Countryman nudi prostornost i osobine vožnje u kombinaciji s maksimalnom fleksibilnošću. Sada se također ističe u pogledu sigurnosti nakon dobivanja vrhunskih ocjena u ovom području. Premium kompaktni model postigao je najvišu ocjenu od 5 zvjezdica u Euro NCAP testovima. Strogi postupak ispitivanja utvrdio je da je Countryman također dizajniran za više od predviđene utabane staze, pruža izvanrednu razinu zaštite na svim sjedalima u svakoj situaciji.

Testovi sudara koji provodi nezavisni institut za program ispitivanja sigurnosti Euro NCAP (Program procjene novih automobila) predstavljaju mjerilo glede sigurnosti prilikom nesreća, priznaju se diljem Europe i trajno se poboljšavaju. Testeri analiziraju ponašanje automobila u sudaru u različitim scenarijima udara kako bi se procijenila stabilnost putničke stanice, učinkovitost sigurnosnih sustava i kakve sile djeluju na putnike. Osim toga, postupak testiranja Euro NCAP također uzima u obzir aktivnu sigurnosnu tehnologiju i zaštitu pješaka.

Sigurnosna putnička ćelija Countrymana pokazala se kao čvrsti prostor za preživljavanje u prednjem i bočnom testu sudara, kao i na takozvanom bočnom sudaru o stup. Testeri su utvrdili da je u Mini Countrymanu osigurana stalna visoka razina zaštite od ozljeda, bez obzira na veličinu i položaj sjedala putnika, čime se osigurava i najviša razina zaštite djece. Funkcija naslona za glavu također je pozitivno ocijenjena jer učinkovito štite putnike od ozljeda vrata i kralježnice u slučaju stražnjeg sudara. Countryman također ima ublaživače sudara u prednjem dijelu branika, kao i aktivni motorni poklopac za optimalnu zaštitu pješaka. U slučaju sudara s pješakom ili biciklistom, poklopac se automatski podiže kako bi se spriječio rizik od ozljeda zbog udara na posebno čvrste dijelove motora.

Primjerno ponašanje novog modela MINI Countryman prilikom sudara rezultat je integriranog sigurnosnog koncepta koji je ugrađen u svaki model britanske premium marke. Njegove su komponente osmišljene kako bi spriječile nastanak nesreća, kako bi zaštitile putnike što je moguće učinkovitije od posljedica sudara i kako bi aktivirale sustave pomoći što je brže moguće. Jako elastične konstrukcije nosača i precizno definirane zone deformacije osiguravaju da se sile koje djeluju u slučaju sudara selektivno apsorbiraju i drže dalje od izuzetno krute putničke ćelije. Precizno usklađeni sigurnosni sustavu unutrašnjosti osiguravaju maksimalnu zaštitu za sve putnike. Uz to, standardna oprema Mini Countrymana već sadrži upozorenje na sudar s gradskom aktivacijom kočnica. Zaslon tlaka u gumama za svaki pojedini kotač kao i inteligentni hitni poziv s automatskim otkrivanjem mjesta vozila i ozbiljnosti nesreće standardna su oprema na svakom modelu Countrymana.M.Bugarić

ZADOVOLJSTVO I SIGURNOST

Ocjena od 5 zvjezdica za novu generaciju svestranog modela Mini ilustrira kako tehnološki napredak u prepoznatljivom Mini stilu ne samo da pridonosi zadovoljstvu u vožnji nego također i sigurnosti u vožnji.