Autoglas
PRAVILO BROJ 6 - SIGURAN ZAGRLJAJ

Sigurnost najmlađih putnika: Autosjedalice spasile život dvoje djece
Objavljeno 6. lipnja, 2017.

Znate li vi što je to “Pravilo 6 - siguran zagrljaj”? Ako ga se pridržavate, u opasnim situacijama poput sudara ili slijetanja automobila s ceste, možete spasiti svoju djecu od pogibije ili teškog ozljeđivanja. Riječ je o projektu Hrvatskog autokluba koji je usmjeren prema roditeljskoj populaciji na način da ih se upozna s pitanjem sjedi li njihovo dijete sigurno u automobilu.

Ima puno roditelja koji potpuno ignoriraju ovo pravilo, i o njemu će promišljati tek kada se nesreća dogodi. Da pravilo treba poštovati, najbolje pokazuje primjer iz stvarnog života koji se zbio krajem svibnja na širem slatinskom području.

U mjestu Vraneševci vozač Volkswagen Pola virovitičkih registracijskih oznaka kretao se iz smjera Slatine prema Čađavici i Donjem Miholjcu na potpuno ravnoj cesti. Zbog nepoznatih razloga u jedenom je trenutku skrenuo ulijevo, na kolnički trak namijenjen vozilima iz suprotnog smjera, i preko rubnjaka sletio u lijevi odvodni kanal. Na približno tri metra ispod razine ceste vozilo je svom silinom udarilo u betonski putni most i zapalilo se.

Djeca neozlijeđena

Pretpostavlja se da je netko od vozača koji su prolazili cestom i vidjeli plamen i visoki stup crnog dima pozvao 112 i obavijestio o nesreći jer su vrlo brzo stigli i policija i vatrogasci, koji su izvlačili ozlijeđene iz gorućeg automobila. U njemu je bila peteročlana obitelj, dvije odrasle osobe i troje djece, srećom nitko nije poginuo. Roditelji i najstarije dijete teško su ozlijeđeni, a dvoje male djece, koja su bila u specijalnim sjedalicama, nije ozlijeđeno! Automobil je potpuno izgorio, a o temperaturi koja se pritom razvila najbolje govore fotografije potpuno spaljene trave i gole zemlje oko ostataka automobila.

Nesreća u Vraneševcima dokazala je kako autosjedalica spašava život djeteta i smanjuje ozbiljne ozljede i do 70 %. Statistike su pokazale kako bi od desetero djece koja u sudaru poginu, ili su zbog teških ozljeda završila u bolnici zato što nisu bila u sjedalici, njih čak sedmero preživjelo ili ne bi završilo u bolnici da je bilo pravilno vezano u sjedalici. Većina vozača roditelja opravdanje za nestavljanje autosjedalice traže u riječi - “gnjavaža”! No stvarna situacija, poput ove iz Vraneševaca, sugerira samo jedno: djeca se ne smiju prevoziti, a da nisu u autosjedalicama i propisno vezana. Treba naglasiti kako je u djece vrat iznimno osjetljiv. Svaki roditelj zna da glavu tek rođenog djeteta treba pridržavati čak i kad se ono nosi u rukama. Zbog toga je tijekom prevoženja djeteta u automobilu potrebno osigurati da sjedalica podržava cijelo tijelo te dijete što duže voziti u smjeru obrnutom od smjera vožnje, jer takve vrste sjedalica pružaju optimalnu zaštitu.

Prevoženje djece u automobilu bez autosjedalice zabranjeno je i kažnjivo. Nevezanje djece u posebnoj sjedalici zna biti okončano i tragedijom, a sve se moglo izbjeći da su pravila poštovana. Na žalost, to je na svojoj koži početkom godine iskusila 25-godišnja vozačica Opel Corse, čije je dijete bilo u kritičnom stanju od posljedica prometne nesreće. Dijete nije bilo vezano, i mlađe je od šest godina...

Nesreća se dogodila na cesti Drniš - Šibenik. Vozačica Opela u jednom je trenutku, ne držeći se sredine kolnika, prednjim dijelom automobila udarila u betonski slivnik koji je viši 15 centimetara od asfalta. Zbog naglog zaustavljanja došlo je do ozljeđivanja njezino dvoje djece koja su sjedila na stražnjem sjedalu (oba djeteta mlađa od šest godina), nevezana sigurnosnim pojasevima i bez autosjedalica. Od siline naleta automobila djeca su kao iz katapulta izbačena sa stražnje klupe, nakon čega su udarali u krov Corse i prednja sjedala. Jedno je dijete zbog životne ugroženosti, a nakon pružene liječničke pomoći u šibenskoj bolnici, hitno prevezeno u splitsku bolnicu. U nesreći su lakše ozljede zadobili i majka, koja je vozila automobil, te njezino drugo dijete.

Petar ŽARKOVIĆ/Milan BUGARIĆ
ZASTRAŠUJUĆE BROJKE

Zbog nesreća u kojima stradavaju djeca koja nisu bila u autosjedalicama valja se prisjetiti upozorenja autostruke i policije. Ljudi su nesvjesni što sudar može učiniti bebi ili malom djetetu ako ne sjede u autosjedalici i nisu vezani. Istraživanja su pokazala kako na sve objekte u vozilu u sudaru pri brzini od samo 25 km/h (čini vam se kao da automobil stoji), djeluje sila 20-ak puta jača od težine objekta. To znači da dijete teško pet kilograma u naručju postaje teško oko 100 kilograma i nemoguće ga je zadržati u rukama. Ono tom istom silom udara o unutrašnjost vozila ili izlijeće iz vozila. Nevezano dijete u sudaru pri brzini od 60 km/h udara o objekt unutar ili izvan vozila istom jačinom kao što bi udarilo o tlo da je palo s petog kata, a to se dogodilo u nesreći kod Drniša.

DESET “ZLATNIH” PRAVILA

U policiji su istaknuli desetak zlatnih pravila kako se koristiti autosjedalicom: “Treba je upotrebljavati uvijek i bez iznimke, i to primjerenu djetetovu fizičkom razvoju. Uvijek treba pratiti upute proizvođača i pri svakoj vožnji dijete treba vezati u autosjedalici. Nužno je pričvrstiti autosjedalicu za sjedalo bez obzira na to je li dijete u njoj ili nije, zbog sigurnosti ostalih u vozilu. Ne vezati dijete u sjedalicu odjeveno u jaknu ili drugu debelu odjeću jer to sputava dijete u samom smještaju. Ne koristiti se autosjedalicom iz vozila koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći, odnosno, ako se kupuju polovne sjedalice, treba se pitati je li sjedalica iz vozila nakon kakva sudara. Ne smiju se koristiti autosjedalice čiju povijest građani ne poznaju, ni one koja ne odgovaraju vozilu, jer nisu sve primjerene za sve vrste vozila.”

Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce