Novosti
NAKON 10 GODINA HDZ VRATIO ŽUPANIJU

Ivan Anušić novi je osječko-baranjski župan
Objavljeno 4. lipnja, 2017.

Nakon deset godina vladavine HDSSB-a HDZ je uspio vratiti Osječko-baranjsku županiju u svoje ruke, i to uz popularnog dojučerašnjeg načelnika općine Antunovac Ivana Anušića.

Naime, Ivan Anušić dobio je i u drugom krugu veći postotak glasova od svog protukandidata Vladimira Šišljagića, koji je nakon raskola s Branimirom Glavašem u listopadu prošle godine na ove izbore izišao kao samostalan kandidat opcije Snaga Slavonije i Baranje. Time je HDZ ponovno zavladao u svih pet slavonskih županija. Anušić je prema podacima nakon 100 posto obrađenih biračkih mjesta dobio 51,96 posto glasova u odnosu na bivšeg župana Šišljagića, koji je dobio 45,43 posto glasova. Tako je u prvom krugu Ivan Anušić dobio čak osam posto više glasova, ili točno 5781 glas više, dok je u drugom krugu razlika šest posto, a nevažećih je listića bilo 2,59 posto.

Inače, nepisano pravilo kaže kako se izbori za osječko-baranjskog župana dobivaju upravo u gradu Osijeku, a iako je dio analitičara držao kako Osijek nije naklonjen načelniku Antunovca i HDZ-u, zanimljivo je da je Anušić pobijedio čak i u najvećem gradu županije iako s minimalnom razlikom. Tako je u Osijeku od 34,32 posto Osječana s pravom glasa, koji su izišli na izbore, njih 48,52 posto dalo glas Anušiću, a njih 48,12 sada već bivšem županu Šišljagiću. Očekivano, Anušić je u svome Antunovcu dobio čak 88,47 posto glasova, a visoki postotak od 84 posto dobio je i u Ernestinovu te u Vladislavcima, gdje je za njega glasalo 80,35 posto birača. Od 42 grada i općine, bivši župan Šišljagić pobijedio je u samo njih osam, a bivšem županu najveću podršku dali su u Donjoj Motičini, gdje je za njega glasalo čak 76 posto birača. Inače, uz Šišljagića sljedeće četiri godine dužnost dožupana obavljat će Petar Lagator, dugogodišnji direktor osječke podružnica Croatia osiguranja, te poznati estradnjak i tamburaš Goran Ivanović Lac, koji je prije četiri godine bio kandidat HDZ-a za župana te je tada izgubio od Šišljagića.

Odaziv u Osječko-baranjskoj županiji prema još uvijek neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, ali nakon obrađenih 100 posto biračkih mjesta, bio je 34, 83 posto. To znači da je na ukupno 443 biračka mjesta glasalo tek 88.502 od ukupno 254.100 upisanih birača. Inače je to za nešto više od tri posto veća izlaznost nego u prvom krugu, kada je na izbore za župana izišlo 31 posto upisanih birača. Zanimljivo je kako je samo četiri godine prije, na lokalnim izborima 2013., na lokalne izbore za Osječko-baranjskog župana izišlo čak 49,62 posto birača, odnosno 130.623, ali je tada i na biračkom popisu bilo čak 263.224 birača, što je njih 9124 više nego na ovim izborima četiri godine poslije.

Nefreteta Z. EBERHARD

Ivan Anušić

novi župan

TRI I POL GODINE PRIPREMAO SAM SE ZA OVU VEČER

Novog župana, HDZ-ovca Ivana Anušića, u izbornom su stožeru dočekali s pljeskom i čestitkama. Komentirao je kako su podatci već u prvom izbornom krugu bili ohrabrujući i HDZ je nakon 12 godina osvojio vlast u Županiji, koja će od sada krenuti uzlaznom putanjom. “Ovo nije slučajan rezultat, već 12 godina radim posao načelnika Općine Antunovac, koja je krenula uzlaznom putanjom, a tri i pol godine pripremao sam se za ovu večer i konsolidirajući Hrvatsku demokratsku zajednicu u Osječko-baranjskoj županiji, želeći upravo skrenuti politički smjer Osječko-baranjske županije u mirnije vode i stabilnost. Rad se, vidi se, isplati. Mnogo sam radio, truda uložio, mnogo je bilo odricanja ne samo mene nego svih ljudi koji su radili na ovom mom projektu”, komentirao je prve neslužbene rezultate Ivan Anušić. Među prvim Anušićevim potezima bit će poziv Vladi da sjednicu održi u Osijeku kako bi se razgovaralo o problemima i projektima koje je naveo u svom programu.

- U Županijskoj skupštini već smo u prvom krugu imali osiguranu većinu. Ta je većina više nego stabilna i više nego natpolovična, tako da je to odlična pozicija da možemo bez ometanja razvijati sve one projekte bez ikakvih političkih zakulisnih igara jer u svojem političkom djelovanju upravo to ne želim. Ne želim da ikad prva vijest u medijima bude da je u Osječko-baranjskoj županiji politika dovela do nekakve krize. Želim da mene i moje suradnike pitaju samo kada počinjem i kada završavam projekte, drugo me apsolutno ne zanima – kazao je novi osječko-baranjski župan. Komentirao je i pobjedu Ivana Vrkića u Osijeku.

- Utakmica je završena; tko je dobio izbore, dobio je, tko je izgubio, izgubio je. Moja je uloga da surađujem sa svim načelnicima i gradonačelnicima, i to ću i raditi. Ono što će biti razlika između mene i bivšeg župana je da ja neću pustiti ni jednog načelnika i gradonačelnika da ne rade svoj posao – poručio je Anušić. D.Pejić

Vladimir Šišljagić

Snaga Slavonije i Baranje

VJERUJEM DA ĆE I ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA BITI STABILNA

Kandidat Snage Slavonije i Baranje (SSB) i dosadašnji župan Vladimir Šišljagić gospodski je podnio pobjedu suparničkog kandidata iz HDZ-a najavljujući konstruktivnu ulogu devetorice vijećnika Županijske skupštine Osječko-baranjske županije iz redova SSB-a. “Rezultati su poznati. Izborni pobjednik za župana je gospodin Ivan Anušić. Ja mu čestitam na izbornoj pobjedi i HDZ-u. Žao mi je što je izlaznost mala. Izlaznost je čak deset posto manja nego što je bila u prvom krugu. Samo 35 posto birača se odazvalo na ove izbore. Vjerojatno je riječ o dugogodišnjoj razočaranosti birača u politiku i nas političare te sve ono što se događa na državnoj razini, ali i isto tako i na lokalnoj. Uključujući i razne kombinacije i koalicije, borbu za osobne pozicije, sve je to deprimiralo našeg birača. Ako sam ja osobno razočaran, logično da je time razočaran i prosječan naš birač, posebno ako se zna za sve one probleme u Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji i Baranji. Snaga Slavonije i Baranje ima u Županijskoj skupštini devet vijećnika. Mi ćemo sasvim sigurno nastaviti raditi na kontinuitetu razvoja, na projektima, koji su započeti, neki od njih su i u visokoj fazi gotovosti glede projektne dokumentacije. Vjerujem da će i novi čelnici Osječko-baranjske županije sve svoje znanje i umijeće uložiti upravo u razvoj te aplikaciju projekata u odnosu prema ministarstvima i prema Europskoj uniji, i tu će imati potpunu potporu kada god im zatreba. Vjerujem da će i Skupština Osječko-baranjske županije nastaviti raditi u kontinuitetu i biti politički stabilna”, izjavio je Šišljagić. D.Celing